Ez a kérdés szinte minden esküvői fotózás kapcsán felmerül, hol készüljenek a kreatív vagy más néven beállított képek. Első alkalommal kicsit furcsa volt számomra, de mivel az első alkalom után jött a második és egyre gyakoribb eset, az is előfordulhat, hogy az ifjú pár nem szeretne beállított képeket. De első körben maradjunk azoknál a pároknál, akik szeretnének páros fotózást.

Első és legfontosabb azt meghatározni, hogy aznap vagy egy külön napon legyen ez a fotózás. A külön napos esküvői fotózásnak számtalan előnye van de erről weboldalamon már sokat olvashattál így külön nem térnek ki rá. Helyszín tekintetében ez csupán abból a szempontból érdekes, hogy a helyszínre történő oda- és visszajutás időigényes lehet távolabbi célpont esetén, ami az aktív fotózás idejéből megy el és aznapi kreatív esetén a vendégek ilyenkor hiányolhatnak benneteket.

Aznapi kreatív esetén ezzel a lehetséges célpontokat le is szűkítettük a polgári-lagzi útvonala / lagzi helyszíne +10-15km területre. Ez az a távolság amit oda-vissza megtéve még nem az utazással fog elmenni a fotózásra szánt idő.

Helyszín kiválasztása aznapi fotózás esetén

Természetesen legideálisabb az, ha a választott lagzi helyszín eleve olyan adottságokkal rendelkezik, hogy pár lépés távolságban akár természetesen, akár mesterségesen kialakított szép környezet található. Az esküvői helyszínek között egyre több ilyen található (pl.: Dudok rendezvényház, Deák udvarházNádas Pihenőpark, Borostyán Med-hotel, Forster Vadászkastély, Palota szálló, hogy csak párat említsek a teljesség igénye nélkül)

Szabad téri helyszín esetén érdemes olyan helyet keresni, ahol vagy 100% árnyék, vagy 100% napsütés van. Sajnos az a szituáció, amikor az ágak között átjutó fény telerajzolja foltokkal az ifjú párt, se nem mutat szépen egy képen, se nem orvosolható egyszerű eszközökkel. Ebben az esetben még a teli napsütés is alkalmasabb, főleg ha az esküvői fotós rendelkezik a nappal szembeni fotózáshoz némi rutinnal.

Másik opció a zárt helyszín. Szállodák, kastélyok jönnek ilyenkor leginkább szóba. A legtöbb ilyen helyszín előzetes egyeztetés után biztosít lehetőséget 1-2 órás fotózás célú használatra. Akár az elnöki lakosztály is kibérelhető a célra egy adott szállodában, persze ennek a legtöbb esetben anyagi vonzata is van. Ez utóbbiak előnye, hogy minden esetben időjárás független. Akár esik, akár tűz a nap, ezeken a helyeken a fotós irányíthatja a fényeket, a berendezés pedig fix, nem változik évszaknak megfelelően.

Ha a páros fotózást aznapra tervezitek akkor a fentiek miatt erősen leszűkül a helyszín választási lehetőség, ezt érdemes előre, a lagzi helyszínének kiválasztásakor már figyelembe venni. Amit mindenképp javaslok, hogy ebben az esetben a kreatív fotózás ne merüljön ki a délutáni vagy délelőtti páros fotózásban, hanem valamikor tánc közben amikor látjátok, hogy kezd lemenni a nap, vagy épp feljönni a telihold, lógjatok meg a fotóssal egy 5-10 percre pár kép készítésére. Higgyétek el, nem fogjátok megbánni, a vendégek pedig észre se fogják venni, hogy pár percre eltűntetek.

Külön napos kreatív fotózás

Ahogy a nevében is benne van, ebben az esetben nem az esküvői forgatókönyvbe zsúfoljátok bele a fotózást, hanem egy másik nap mentek el hármasban, vagy akár többed magtokkal fotózni.

Mikor legyen ez a nap?

Személy szerint azt szoktam javasolni, hogy az esküvő után 1-2 nappal. Előtte babona miatt nem szokás, praktikussági okok miatt pedig nem célszerű, mivel ha netán történne bármi a ruhával (elszakad, koszos lesz, stb.) akkor azt elég pánikszerűen kellene orvosolni, így a leghamarabbi időpont amit javaslok az a másnap délután. Egy szombati esküvő után vasárnap délután 5-6 óra környékére azért már ti is használhatóak lesztek 🙂 és esélyesen még a smink és a haj is csak kis igazításra szorul. Ha ezt nem meritek bevállalni, akkor még bérelt ruha esetén is vállalható a hétfői nap. Nem hallottam még olyan szalonról, aki pár szép képért cserébe ne tekintene el a hétfői ruha visszaviteltől.

A helyszín kiválasztása során van több tényező, amit érdemes figyelembe venni. Van-e olyan hely, ahová szívesen jártok, ahol megismerkedtetek, amerre szerettek kirándulni vagy más okból érzelmileg kötődtök hozzá? Ez a legtöbb esetben felülírja az összes többi tényezőt.
Ha nincs ilyen preferencia, akkor azt kell eldöntenetek, milyen stílusú helyszínt kerestek. Természet, azon belül virágos, erdős, tavas, sziklás? Esetleg épített környezet, ami lehet modern, óvárosi, romos. Ezek a paraméterek már a legtöbb fotósnak elegendő támpontot biztosítanak ahhoz, hogy számotokra helyszín ötleteket javasoljon, ahol Ő vagy akár valamely kollégája már dolgozott és alkalmas ilyen jellegű fotózásra.

Javasolt utána járni, hogy az adott helyszín mely napszakban mutatja a legszebb arcát az év azon napján, amikor fotózni szeretnétek. Vannak pl. olyan nagyon is ismert helyszínek, melyekre a fotósok 99%-a délután, a naplemente időszakában látogat el, holott hajnalban a napfelkelténél sokkal szebbek a fények és még turistából is kevesebb van. Persze ehhez meg kell győznöd a sminkest, a fodrászt és a fotóst (a párodról nem is beszélve) hogy aznap hajnali 3-4 fele keljen fel a kedvedért. Igazából ez is lehet az oka annak, hogy aránylag kevés napfelkeltés kép található az interneten 🙂

Mit vigyek magammal? Kellékek az esküvői fotózáshoz

Semmit. Kicsit bővebben kifejtve képzeld el a fotózás napját, amint minden egyes helyen, ahol a fotós képet szeretne rólatok készíteni (akár csak pár méterrel az előzőtől) helyet kerestek a cipelt kellékeknek, valami olyat, ahol nem lesz benne a képbe. Ez egy tágabb képkivágás esetén 10-20m távolság is simán lehet. Majd pár képkocka után ismét elsétáltok érte, magatokhoz veszitek, hogy aztán 5 lépés után újabb helyet keressetek neki. Természetesen annak is jelentős a valószínűsége, hogy pár 100m séta után lesz valami gyanús, és lesz hiányérzetetek… hol hagytuk a kellékeket? Ekkor jöhet a vissza a rajtvonalhoz játék és csak megy az idő feleslegesen.

Tudom, hogy tele van a pinterest és társai mindenféle viccesnek tűnő táblácskával, game over, help, feleség lettem, férj lettem, stb… de higgyétek el, pár év és cikisnek fogjátok érezni ezeket a képeket. A rólatok készült páros fotóknak nem a kellékektől, nem a helyszíntől, hanem tőletek kell jónak lenni, miattatok kell működnie. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha nem kell mással foglalkoznotok, csakis egymással. Egyetlen dolgotok, hogy boldogok legyetek, jól érezzétek magatokat és élvezzétek a fotózást.

Kit vigyek magammal?

Legfeljebb valami közeli barátnőt, akinek nem volt és nem is lesz a közeli időszakban esküvője, nincsenek saját tapasztalatai, ötletei és nem tereli el a figyelmedet. Csupán akkor jelenik meg, ha épp megkéred, hogy igazítsa meg a ruhádat vagy ha épp fátylat kell lengetni mert nem fúj a szél. Szülőket a lehető legvégső esetben, inkább gyertek egyedül. A szüleitek esküvője nem tegnap volt, az esküvői fotózásról ők teljesen mást gondolnak és segítő szándékkal ugyan, de folyamatosan adni fogják a tippeket, milyen képeket készítsünk. (nézz ki a fa mögül, csinálj úgy, mint ha a tenyerén állnál, stb…) tipikusan azokat a beállításokat, melyek már 10 éve is cikisek voltak, hát még most, éppen ezért nem is készítek ilyen képeket.