Ki ne ismerné a kocsis játékot, vagy a mr és mrs, esetleg a tojás görgetést. Ezek népszerűsége a kanyarban sincs a mostanában divatos orosz rulettel. Esküvőkön ezt ugyan nem 6 lövetű forgótáras pisztollyal játsszák, de az eredmény meglehetősen hasonló. A játék tétje maga az esküvő. Mivel botrányosan népszerű lett mostanában, így vettem a fáradtságot és pár menyasszonyi csoportból kimásoltam az ide vonatkozó bejegyzéseket természetesen a nevek kitakarásával, mivel senkit sem szeretnék megsérteni.

 

 

 

 

És ez csupán pár csoport első pár hónapjának termése úgy, hogy a szezon még csak most kezdődött el, a csúcs még bőven előttünk van. Vajon mit gondoltak ezen szolgáltatók akkor, amikor elvállalták a feladatot? Ha épp nem lesz jobb dolgom, elmegyek egy esküvőre zenélni, fotózni, dekorálni, stb? Van ingyen kaja, pia, mi baj lehet? Upsz, a haverok épp arra a napra szerveztek egy sörözést, sajnos le kell mondjam az esküvőt…

De meg is fordíthatnám a kérdést. Mit gondoltak azok a párok, akik szerződés és megfelelő elrettentő erővel bíró foglaló nélkül bíztak meg életük nagy napjára valakit. Tényleg úgy költenek el ma az emberek több millió forintot, hogy ilyen könnyedén, minden következmény nélkül le lehet lécelni ha épp beesik egy zsírosabb megrendelés?

Számomra ez annyira furcsa és szokatlan, hogy vannak még szolgáltatók, akik a közös döntés meghozatala után nem azzal kezdik, hogy átadják a párnak a szerződés mintát, hogy olvassák át, töltség ki az adataikkal, majd fizessék ki a foglaló összegét. Ennek annyira alap dolognak kellene lennie, de a fentiek szerint még sem az.

De ha ez nem lenne elegendő, még tudom fokozni a dolgot. Tegyünk még egy töltényt a tárba!

Egy fotós csoportban merült fel a probléma, hogy a illető kapott egy megbízást és nem biztos benne, hogy el merjen-e indulni egy gépvázzal, mi tévő legyen. Hozzáteszem, a segítség kérő teljesen korrekten a megoldást kereste, nem úgy mint a hozzászólók jelentős része:

Miért probléma ez? Mert nem az a kérdés, hogy elromlik-e a gép, hanem az, hogy mikor. Nekem eddig ~250 esküvő alatt 4 gépem állt meg, egy pedig kicsit megbolondult. A 4-ből 1-et pár órával később a vacsora alatt életre tudtam kelteni, így csak pár órán keresztül lebegett élet és halál között, a többi viszont ment szervizbe. Persze, megfelelő gépekkel kell dolgozni mondhatná ezt bárki, a gond csupán az, hogy a 4-ből az egyik pl. egy Nikon D4 volt fél éves korában, ami a Nikonnak az akkori csúcs gépe volt, br. 1 800 000 Ft környéki árával 2013-2014 környékén és a többi se a belépő kategóriába tartozott hanem kimondottan azok közé, amiket munkára terveztek. De ahogy Murphy megmondta, ami elromolhat az el is romlik. Én minden esetben tudtam folytatni a munkát a maradék géppel, de ezek a fotósok mit fognak mondni a párnak, amikor esküvő közben megáll a gépük? Majd ismételjük meg a jövő héten? Esetleg bocsi, folytatom mobillal? Vagy netán a vendégektől kér majd kölcsön egy gépet? Biztos, hogy érdemes ekkora kockázatot vállalni? Tudom, egy esküvő megszervezése nagyon komoly tétel, a sajátom is most volt pár hónapja, így saját bőrömön is tapasztaltam, mi mennyibe kerül és ilyen kockázatok vállalásával akár 100-150eFt-ot is lehet spórolni, mivel ezeket a fotósokat akár 100-150eFt-ért már meg lehet kapni, kérdés lesz-e átadott kép…
Egy nyári esküvő egy nem annyira elit, de azért jó Budapest közeli helyszínen kb. 30 000 Ft / fő italcsomaggal együtt. 3-4 embert lehúzol a vendéglistáról és már meg is van a fedezet. 3-4 olyan embert pedig a legtöbb esetben elég könnyű találni a násznépben, akit fel se ismersz és több, mint egy éve nem is beszéltél vele. De ez csak egy kézenfekvő módja a pénz előteremtésének, számtalan más módon lehet spórolni egy esküvőn úgy, hogy az ne jelentsen kockázati tényezőt. Ha kell, nagyon szívesen adok ebben tanácsokat, keress meg bátran, sose válassz olyan szolgáltatót (nem csak fotóst) aki szerződés nélkül „adott szó” alapon vállalná el a munkát.