Aki ismer tudja, hogy szeretek mindent kipróbálni, megtapizni az új technikákat, megismerni az újdonságokat és naprakész lenni az elérhető lehetőséget kapcsán. Napokban járt nálam egy Nikon z30, ami teljesen friss, ropogós 2022-es modell, most pedig ennek a nagy tesója, a Nikon z50. A kettő között szinte alig van eltérés ami a műszaki tartalmat illetni. 3 említésre méltó különbség van, ezek a lefele és felfele nyíló (z50) illetve oldalra nyíló és forgatható (z30) kijelző, a beépített vaku (z50) valamint a beépített átnézeti kereső (z50). Ez utóbbi két extra a z30-ban nem található meg. Érdekessége még ezeknek a gépeknek, hogy gyakorlatilag a Nikon D7500-at leszámítva belépő szinten már eltűntek a kínálatból a tükörreflexes gépek, így akik most ismerkednek a fotózással, csakis a tükör nélküli, MILC vonalból tudnak válogatni.

Ezeket az eltéréseket leszámítva ugyanaz az apsc méretű lapka található mindkettőben amit ugyanaz a processzor dolgoz fel talán némi szoftveres finomítással az újabb modellben, de érzetre sem volt eltérés a kettő között.

Összességében mindkét belépő szintű Nikon milc gép tökéletes választás kezdő fotósok részére akár a hozzá tartozó „kit” objektívvel is. Gyakorlatilag megtalálható minden olyan beállítás, funkció, ami egy fotózás iránt érdeklődő kezdő számára fontos lehet és szükséges ahhoz, hogy később komolyabban is elmerüljön a témában.

Mivel én jellemzően nem olyan környezetben fotózok, ahol a kezdők bontogatják a szárnyaikat, így kíváncsi voltam, alkalmas lenne-e ez a gép egy esküvői fotózásra. Nem az érdekelt, hogy magas érzékenységen mennyire lesz zajos a kép, nem az érdekelt, hogy tudok-e az egy kártya mellé valami biztonsági mentést kipréselni belőle pl. telefonra (valószínűleg igen), hanem az érdekelt, hogy egyáltalán lehetne-e vele képet készíteni egy bulin.

A tesztkörnyezethez felállítottam kedvenc hajmodellemet egy csodás karácsonyi háttér elé és beállítottam mindkét gépet egész képmezős AF módba, ahol a leghamarabb talál valahol élességet.

Ezt követően teljes elsötétítés után egy YN360 II ledes lámpa segítségével „1”-es fényerőtől indulva teszteltem, talál-e élességet a gép.

Az alábbi videón végigkísérhető 100% fényerőig növelve az eredmény.

A 100% fényerő (indirekt a falról visszaverve) hozzávetőleg megfelelt egy átlagos templomi világítás fényerejének, a kezdő 1-5 pedig egy átlagos lagzi fénymennyiségének.

A tesztelt Nikon z50 gép + objektív jelenlegi legolcsóbb bolti ára 568 eFt
Az összehasonlítási alapot szolgáltató Sony A7 IV + objektív alulról súrolja az 1.8 MFt-ot.

Szerintem ez a teszt elég jól reprezentálja, miért nem alkalmas egy belépő szintű gép egy szintén belépő szintű objektívvel (de ha megnézed a videót, látszik, hogy f4.2-n használtam a kitobit, így hasonló eredmény születne bármilyen komolyabb, de fix f4 fényerős objektív esetén is) esküvői fotózásra. Természetesen minden bizonnyal egy drágább objektívvel sokkal jobban dolgozott volna a kis Nikon, de akkor ennek az ára is már közelebb lett volna az 1MFt-hoz.

Az azonban elég egyértelmű, hogy míg a Sony a legsötétebb környezetben is azonnal szemre fókuszált, a Nikon még a maximum fény mellett is kissé bizonytalanul és csak arcot talált, szemet még így sem. Azt pedig már csak halkan jegyzem meg a végére, hogy egy buliban az emberek még mozognak is 🙂

Az oktató anyagokat, statisztikákat, teszteket minden esetben külső támogatás és megbízás nélkül készítem, azok legfeljebb annyira részrehajlóak amennyire én szubjektív vagyok 🙂

Ha szeretnéd támogatni a munkámat, hívj meg egy virtuális kávéra! (klikk a linkre)