Több éve már annak, hogy megterveztük és elkészítettük a saját szelfi automatánkat, a szelfirobotot. Akkor még aránylag kevés szolgáltató kínált ilyen lehetőséget, így az rendezvényeken ahol megjelentünk vele, szinte mindenki újdonságként fogadta. Hatalmas előnye a polaroid és instax mini gépekkel szemben, hogy valódi DSLR fényképező készít képet jóformán stúdió körülmények között, amit egy profi minilabor gép nyomtat ki, így a végeredmény egy valódi fotó minőségű papírkép ott a helyszínen. Ezzel szemben az instax és polaroid gépek meglehetősen gyengébb minőséget produkálnak, ami ráadásul a szelfi gépekkel ellentétben nem reprodukálható, nincs újranyomtatás 5 példányban és nincs digitális verzió se. Ennek ellenére az instax kamerák mégis élnek és virulnak. Van ugyanis egy olyan előnyük, amivel a legprofibb szelfi robot se tud versenyre kelni (az árán kívül) az a retro cukiság faktor. Ezen felül míg a szelfi gép egy helyhez kötött szerkezet, nehezen mozgatható, addig az instax és polaroid gépek kicsit, kézben elférnek és ott helyben meg is kapjuk a papírképet (amire 1-2 percet azért várni kell, amíg előtűnik a kép a fehér papíron)

A fentiekből következik, hogy tőlem is sokan kérdezték, nem tudok-e esetleg hozni egy ilyen gépet, had játszanak a vendégek? Ahogy egyre többen rágták a fülemet ezzel kapcsolatban, úgy lettem egyre kíváncsibb milyen gépek is vannak jelenleg a piacon amik instant papírképet biztosítanak.

A piac nagyjából két szereplős, polaroid és instax. Előbbi nagyon hamar elvetésre került mivel a játékhoz kicsit drága. Maradt tehát a Fujifilm instax kameracsaládja, ami egy újabb kérdést vetett fel: melyiket? Instax mini 7, 8, 9, 70, 90, Wide, SQ6, SQ10, SQ20 ugye elég szép paletta?

A gépek egy részét elég hamar ki lehetett zárni. A 7, 8 egy régebbi konstrukció, a 9 leváltotta őket, így azok kivezetésre kerültek. A Wide és SQ sorozat lényeges különbsége a 9, 70, 90 verzióktól a papírkép mérete, ami hasonló a régi polaroidhoz, azaz jóval nagyobb mint a mini 9 sorozat kb névjegy méretű képe. Ebből adódóan a gép is és a hozzá tartozó kellékagyak (film) is sokkal drágábbak az amúgy sem olcsó (kb. 240Ft / kép) mini 9-hez képest. Ezekkel az árakkal már sokkal versenyképesebb a szefi rendszer még akkor is, ha az helyhez kötött. Maradt tehát a 9, 70 és 90 gépek. Itt a kellékanyag azonos, az instax mini film való mind3 gépbe, de a 70 és 90 változatok némileg több felhasználói beavatkozást engednek az expozíciós értékek beállításánál. Személy szerint én úgy gondolom, hogy egy esküvői egymás fotózgatás esetében ez a fejlesztés kimondottan hátrány 🙂 sokkal jobb, ha valami egyszerű, mint a faék. Ezzel arányosan természetesen jóval drágábbak is a 9-es modellnél, de ami miatt a végére mégis a két „nagytesó” esett ki a válogatásból, az egy apróság, a tápellátás. Valaminek ugyanis mozgatnia kell odabent a mechanikát, villantania kell a vakut, szóval kell egy áramforrás. Ez az instax mini 9-ben 2db hagyományos AA ceruzaelem, amit ha lemerül, egészen biztos tudunk szerezni a pincértől, valamelyik vendégtől vagy egy közeli éjjelnappaliból. Ezzel szemben a 70 és 90 modellek egy jóval ritkább típusú akkumulátorral működnek, mely ha lemerül akkor bizony töltőre kell tenni (ami bizonyára épp nem lesz a helyszínen), szóval azzal a géppel aznapra befejeződött a fotózás 🙁

A fentiek alapján a befutó végül az instax mini 9 lett nálam, így mostantól a szelfirobot.hu oldalon nem csupán a fotó automata bérlésére van mód hanem intstax bérlésre is.