Lassan, de elkészült az idei szolgáltatói körkép (vagy kórkép?) amiben arra voltam kíváncsi, mennyibe kerül egy szolgáltató egy átlagos, egész napos esküvőn mindenféle extra szolgáltatások nélkül csak az alapszolgáltatást tekintve.

Amennyiben nem szolgáltató vagy, hanem menyasszony / vőlegény, érdemes előbb elolvasod ezt a kis szözsszenetet, ami leírja, mit is takarnak ezek az árak: A horror ár ára – Az esküvői szolgáltatók munkája, amit nem látsz

A korábbi évek tapasztalatai alapján a regionális bontást most nem csinálok mivel az a sztereotípia, miszerint a budapesti szolgáltatók drágábbak, minden évben egyértelműen cáfolva lett, semmivel nem drágábbak az azonos minőségű budapesti szolgáltatók, mint a vidékiek.

Sajnos most is volt jó pár olyan szolgáltatási ág, aminek vizsgálatához nem érkezett elegendő adat, de bízom benne, hogy így is sokak számára hasznos lesz ez az összesítés.

A számok tehát az országos átlag árat mutatják 2018-as esküvőkre vonatkoztatva:

Szolgáltatás Vizsgált minta Átlagár
Esküvőszervező 110 db 225 eFt
Szertartásvezető 183 db 46 eFt
Zenekar 289 db 208 eFt
DJ 631 db 149 eFt
CM 395 db 160 eFt
Vőfély 534 db 107 eFt
Videós* 936 db 196 eFt
Fotós 1707 db 214 eFt
Esküvői fotós

Esküvői fotós

Esküvői videós

Esküvői videós

Hasonlóan nem okoz nagy meglepetést a fotós illetve videós területeken az egyes árszegmensekre jutó esküvőszám se. Minden kategóriában megtalálható mind a kereslet, mind a kínálat, így minden pár az igényeinek megfelelő szolgáltatót tudja kiválasztani. Fontos azonban tudni, hogy az egyes árszegmensek által képviselt minőségi szintek között igen jelentős eltérések lehetnek. Mind képi, mint emberi, mint technikai téren. Természetesen vannak kedvező áron elérhető feltörekvő lelkes és minőségi szolgáltatást biztosító fiatalok, de egy alacsony árhoz minden esetben magasabb kockázat is tartozik. Sajnos ennek az ellenkezője viszont nem feltétlenül igaz, egy magasabb árszint mellett is érhetik csalódások a párokat, de számottevően alacsonyabb rá az esély.

*Külön felhívnám a figyelmet a videós területre, amit jövőre már mindenképp bontani fogok videósra és filmesre. A két műfaj mind minőségben, mind pedig árazásban igen eltávolodott egymástól, így az átlag ár számítása ebben az esetben kicsit félrevezető lehet.

Érdemes összehasonlítani az árakat a korábbi évek elemzéseivel is:

Esküvői szolgáltatók árainak alakulása 2015 – 2017

Az esküvői szolgáltatások árai 2017-ben

Az esküvői szolgáltatások árai 2019-ben