Lassan hagyomány teremtő, hogy így az esküvői szezon lezárta után egy átfogó felmérést készítek a kollgák körében az adott évről. A kérdőív ahogy eddig, most is anonim, mégis a válaszadók többsége vállalta kilétét és megadta elérhetőségeit is. Ez pedig számomra a megadott információkat még hitelesebbé teszi. Az első és legegyértelműbb dolog, ami az adatok kielemzése során egyértelművé vált számomra, hogy a kollégának még mindig nem erősségük a szövegértés 🙂 Annak ellenére, hogy az egyes kérdéseknél 2 helyen is oda lett írva, hogy a megadott összeget eFt-ban kell megadni, a válaszadők kb. harmada bizony kiírta a nullákat is rendesen 🙂 Ezt leszámítva viszont azt kell mondjam bíztatóak a trendek. Az idei év egyfelöl újabb adatokkal bővítette a statisztikát, újabb szolgáltatási ágak átlagos piaci árait ismerhetjük meg, másfelöl az előző éves visszaesés után idén érezhetően növekedtek a szolgáltatók átlagos vállalási árai.

Komoly változás az előző évekhez képest, hogy a budapesti fotósok kitettek magukért és már a dobogó 2. helyére küzdötték fel magukat ár tekintetében 213 750Ft-os átlagos árukkal, de még mindig nem igaz, hogy a pesti fotósok a legdrágábbak 🙂 viszont az már igaz, hogy az országos átlag felett vannak.

A kérdés idén is minden szolgáltató esetében az volt, hogy „Egy átlagos esküvői (100-120 fő, egész nap) szolgáltatás díja (eFt) extrák nélkül (pl fotós esetén album nélkül) ezer Ft-ban add meg” Azaz megpróbáltam most is almát az almával hasonlítani és a kapcsolt termékeket, szolgáltatásokat kiiktatni a matekból.

Esküvői fotós:

A pároktól kapott visszajelzések és a számok egész jól összecsengenek idén. Nem akarok túlságosan bizakodó lenni, de talán kezd beérni az a munka, amit a szolgáltató kollégákkal közösen a párok felvilágosításába, megfelelő szakmai segítségnyújtásba fektettünk. Talán ennek is köszönhetően az átlagos vállalási ár a korábbi év 173eFt-os szintjéről több, mint 20eFt-tal 197eFt-ra növekedett, ami még BAZ megyében is egy átlagosan 4000Ft-os növekedést jelentett.

A számok szemléletesebb ábrázolása érdekében idén a fotó és videó szolgáltatásokról, ahol a legtöbb volt a begyüjtött adat, készítettem egy grafikont is, melyből jól láthatók egy egyes „kategóriák”. A grafikon vízszintes tengelyén a vállalási ár, a függőlegesen pedig az adott szegmens piaci részesedése látható. Jól megfigyelhető, hogy az alsó árkategóriában 80-100eFt környékén van két meghatározó kiugrás, amit a valamivel tapasztaltabb, de még pályájuk elején lévő ifjú titánok 150e-s kategóriája követ (természetesen rajtuk kívül még itt találhatók azon fotósok is, akik nem tudtak vagy nem akartak feljebb lépni). A következő szegmens a piac talán legmeghatározóbb részét képviselő 180-230eFt közötti sáv, mely 3 részre bomlik, 180e, 200e, 230e (természetesen itt a 179.9eFt-ot és a 181eFt-ot is a 180-hoz soroltam). Ebben a sávban már többnyire tapasztalt és megfelelő szakmai és technikai felkészültésggel rendelkező fotósok dolgoznak így nem lehet véletlen az sem, hogy az országos átlag ár (197e) is ebbe a tartományba esik. Az X tengelyen jobbra haladva elérkezünk a prémium kategóriás fotósokhoz, ahol a fotós tudáson kívül már más, leginkább emberi tényezők is előtérbe kerülnek.


Ahogy fentebb említettem, a számokat és a trendeket a párok visszajelzései és alátámasztják, ezt a pár sort épp ma kaptam (a rám vonatkozó rész most nem releváns):

„Amikor elkezdtük tervezni az esküvőnk költségvetését, meghatároztunk egy maximumot ennek a tételnek is, de azt kell tapasztalnunk, hogy eléggé felhígulhatott ez a szakma (nem tudom te hogy látod ezt), mert rengeteg portfóliót és árajánlatot megnéztünk az elmúlt hónapokban (közel is és távol is az elképzeléseinkhez), de egyik fotós munkái sem tetszettek annyira mint a Te képeid, amiket az esküvőkiállításon (és azóta a honlapodon is) láttunk.
Úgyhogy azt látjuk, hogy ha tényleg szép képeket akarunk a nagy napunkról a kezünkhöz kapni, akkor van, hogy az elképzeléseinktől el kell rugaszkodnunk, a saját érdekünkben.„

Úgy tűnik, a párok is elkezdték látni a külöbbséget az egyes kategória képviselőinek képei között és már diferenciálni tudnak digitális hulladék és művészet között. Természetesen az út még nagyon hosszú, de valami talán megmozdult… Nagyon fontos megjegyeznem, hogy nincs abszolút szép vagy abszolút pocsék kép, az emberek és egyúttal a párok ízlésvilága eltérő így teljesen normális, ha 2 jó minőségű de eltérő stílusban dolgozó fotós esetén az egyik képe tetszik, a másiké nem egy adott párnak. Ettől azonban még mindkét fotós lehet jeles képviselője saját szakmájának.

Esküvői videó, film:

Valami itt is erősen megmozdult és a korábbi visszaesést meghaladó mértékben nőtt az országos átlag ár. Az ár olló továbbra is jól megfigyelhető videós és filmes között, 190eFt alatt / felett. Természetesen minden bizonnyal van a határsávban némi keveredés, olcsó cinematográfus vagy magasabb áron dolgozó videós, de a grafikonban elég jól látható a két vizuális terület elkülönülése. A pontos ok feltárására ez a kutatás sajnos nem alkalmas, de személy szerint úgy gondolom, hogy az átlag ár (176eFt) ilyen jelentős mértékű növekedése nem csupán az általános ár növekedésnek tudható be, hanem inkább az olcsóbb szolgáltatók kihullásának, alacsonyabb foglalkoztatottságuknak. Ez részben visszavezethető a fotónál leírtakra, azaz a párok egyre inkább keresik a szépet, a minőségit amiben a cinematográfia nem kérdéses, hogy népszerűbb lesz a hagyományos videónál.


Ceremónia mester (CM):

A korábbi évek csökkenése megállt és egy enyhe növekedés figyelhető meg, 149.4eFt-ról 151.1eFt-ra nőtt a ceremóniamesterek átlag díja, ami nem egy kimagasló növekedés, de ami fontos, hogy a csökkenés helyett a 2017-es év számukra is egy enyhe növekedést hozott.

Vőfély:

A CM / Vőfélyek közötti eltérés a korábbi évekhez hasonlóan tovább szűkült, a korábbi 83.4eFt-ról 90.4eFt-ra nőtt az átlag ár. Ha a nyilvánosság felé nem is kommunikálják olyan látványosan, a legtöbb szakmában megindult egy öntisztulási folyamat. Szakmai szövettségek alakultak akik legfőbb célja az, hogy az ifjú párok a lehető legszínvonalasabb szolgáltatást kapják a felkért szakembertől. Az egyre népszerűbb információs oldalaknak, szakmai közösségeknek köszönhetően kevesebb pár választ ár alapján vőfély-t, mivel már ők is tudják milyen következményekre számíthatnak egy rossz döntés esetén.

DJ:

Úgy néz ki a piac nagyjából beárazta már ezt a szolgáltatást a 2016-os évben, mivel a jelentős emelkedés után 2017-re csupán 700Ft növekedés látható, így egy DJ átlagos díja egy egész napos esküvőn 135.8eFt. Természetesen a díjak itt sem egységesek, a 90e-től a 200e-ig elég színes a skála, de ilyen tekintetben megegyezik minden más szolgáltatási ággal. Érdemes azonban ennél a szakterületnél megjegyezni, hogy ha a korábbi években más szakterületeken bekövetkezett változások és azok előjelei itt is érvnyesek, akkor a közeli jövőben komoly változások jöhetnek a DJ területen. Egyre erősebb ugyanis a szolgáltatók között a felháborodás a gyenge, elavult technikával, engedélyek nélkül szolgáltató kollégák irányában, valamint egyre több a DJ-CM kombó, amiről viszont most nem szeretnék külön írni, mert ezt már korábban elég részletesen megtettem.

Nagy öröm számomra, hogy idén jóval többen töltötték ki a kérdőívet, így olyan szakmákról is képet lehet alkotni, ahol eddig adatok hiányában legfeljebb óvatos becsléseket lehett volna végezni. Természetesen a kép koránt sem annyira átfogó, mint pl. az esküvői fotósok körében, de ahogy említettem, valami megmozdult 🙂 reméljük, jövőre még több adatból még pontosabb képet lehet majd alkotni a magyar esküvői piacról.
Úgyhogy most azok akik eddig még nem voltak:

Esküvői dekor:

Nagyon óvatosan próbálom megközelíteni a témát, mivel dekorban aztán határ a csillagos ég, és az egyszerű színes szalvétától a kacsalábon forgó palotáig minden lehetséges. Viszont mivel nagyon mást nem tehetek, így hagyatkozva arra a pár 100 esküvőnyi információra, ami eljutott hozzám, a dekoráció átlagos ára egy 100-120 fős lagzi esetén 2017-ben 96.1eFt volt.

Esküvő szervező:

Sajnos elkövettem azt a nagy hibát, hogy nem volt az összegek között saját díj és jutalék, így el kell fogadjam, hogy a megadott számadatok a kettő összegét (illetve a vagy-vagy összeget) tartalmazzák, ami amúgy első ránézésre (és pár kolléga konkrét árait ismerve) még reálisnak is tűnik számomra: 147eFt

Esküvői meghívó:

A válaszadók között sajnos se az aliexpress se a wish nem volt jelen, ők vélhetően jelentős mértékben torzítanák a számokat amik kizárólag a magyar szolgáltatók adataira támaszkodva 39eFt lett.

Sminkes:

Sokáig úgy gondoltam, hogy horror áron csak mi fotósok dolgozunk, de aztán pár fb csoport beírást olvasva megnyugodtam, hogy a sminkesek is. Sajnos úgy gondolom ennek az adatnak a menyasszonyok nem fognak örülni, mivel az eddigi 5-10eFt-tól most egy kicsit messzire kerül a „horror ár” fogalma, mivel az előző évben a sminkeseknek fizetett átlag díj 19.4eFt volt.

Szertartásvezető:

Bevallom őszintén, ez az eredmény amit az összesítéskor láttam, még engem is meglepett. Úgy gondoltam, ennyi év után nagyjából képben vagyok az egyes szolgáltatási területek áraival és nagy meglepetés nem érhet, most azonban mégis. Ezek után viszont végképp nem értem, a párok miért ragaszkodnak a polgárjenő hivatalhoz, vagy a nem ritkán 80-90eFt-ért helyszínre kiszálló anyakönyvvezetőhöz, amikor egy szertartásvezető díja átlagosan 45.7eFt és az általa levezényelt szertartás – az előbbi jogi kötöttségei miatt – sokkal személyre szabottabb, meghittebb és nem utolsó soban rugalmasabb is.

Remélem hosszúra sikeredett írásom mind a kollégáknak, mind pedig a házasodni kívánó ifjú párok számára megfelelő támpontot biztosít ahhoz, hogy egy-egy árajánlatot a helyén tudjanak kezelni. Bármennyire is jó az adott szolgáltató marketing szövege, az átlagos ártól való nagy mértékű indokolatnal eltérés esetén mindenki gondolkodjon el, mi lehet az eltérés oka. Vad kapitalizmusban élünk, mindenki pénzért tud csak kenyeret venni, így egészen biztos, hogy minden szolgáltató nyereségesen szeretne dolgozni. Márpedig ha a minimálisan elfogadható minőség előállítási költsége magasabb az illető vállalási áránál, ott valami nincs rendben.

A döntés a ti kezetekben van kedves Menyasszonyok és Vőlegények!