Bő 2 éve annak, hogy az esküvői szolgáltatók között elvégeztem egy kutatást. A kérdőív kitért az áraktól kezdve a piac ismeretén át az aktuális problémákig több fontos dologra is. Az eredmény elég tanulságos volt, de tavaly sajnos idő hiányában nem tudtam elkészíteni frissített adatokkal a felmérést. Ezt pótoltam be most és amennyire lehetséges megpróbálok a sorok között olvasva olyan információkat kihámozni az adatokból, melyek mind a szolgáltatók, mind pedig a házasulandó párok részére hasznos lehet.

A számadatok több sztereotípiát megdöntenek, pl. azt, hogy vidéken olcsóbbak a szolgáltatók.

Kezdjük az egyik legnépesebb szolgáltatói táborral, az esküvői fotósokkal.

Sajnos azzal kell kezdenem, hogy elég sokan úgymond előre megmondták és igazuk lett. A kérdőívben volt egy kérdés arra vonatkozóan, hogy mit lát a saját szakmáján belül a legnagyobb problémának. Nagyon sokan jelölték meg a szakma ismeretének hiányát, a fotós társadalom jelentős felhígulását. Ez most sajnos a számokban is látszik. Ami nem meglepő, hogy a probléma Budapesten a legsúlyosabb. Míg országos szinten a vállalási árak valamivel több, mint 1 ezrelékkel nőttek, Budapestre vetítve 7.5%-os csökkenés figyelhető meg 2 év leforgása alatt. Figyelembe véve, hogy azon fotósok akik ezt a szakmát nem csak hobbi jelleggel űzik, hanem évről évre fejlesztik tudásukat, felszerelésüket, költenek marketingre, céges háttérre, stb, évente 5-10%-os emelést szoktak realizálni (én is), így viszont az 1 ezrelékes emelkedés a gyakorlatban 5-10% árcsökkenést jelent, a 7.5%-os csükkenés pedig 12.5-17.5%-os csökkenést.

Ha ez a tendencia a közeli jövőben nem változik, igen komoly átlag minőségi visszaesés várható, mivel az adott kategóriába tartozó újabb generációs fényképezőgépek ára jelentős mértékben emelkedett. Pl. Nikon korábbi csúcsgépe a Nikon D4 ára 1 890 000 Ft volt, a D5 ára viszont 2 270 000 Ft körül mozog, a megelőző, D3 gép pedig még 1 130 000 Ft körül mozgott. Ha valaki szeretne folyamatosan magas színvonalat biztosítani, ahhoz elengedhetetlen az eszközpark fejlesztése. Ha a bevétele nem emelkedik az eszközök árával azonos mértékben, akkor a legjobb esetben is megragad egy szinten ami csupán idő kérdése és a piacról történő lemorzsolódást fogja eredményezni.

A mostani kérdőív elemzésénél ezt a változást már a fotósok is érzik. Sokkal több lett az olcsójánosokra való panasz és arra, hogy a párok sokkal inkább ár alapján döntenek. Saját tapasztalatom is ezt támasztja alá azzal kiegészítve, hogy ezzel azonos mértékben nőtt azon párok száma, akik az utolsó pillanatban keresnek új szolgáltatót, mert az előző eltűnt vagy lemondta, illetve jóval több olyan megkeresést kapok én is, hogy igen tudják, rosszul választottak fotóst, de tudok-e esetleg egy kicsit javítani a képeken. (sajnos az esetek többségében olyan hibák vannak, amik utólag nem korrigálhatók, pl. bemozdult képek, életlen, homályos képek, levágott fejek, stb.)

Gyakori kifogás szolgáltatók részéről is az alacsony árra, hogy az Ő környékükön, vidéken, stb. már ettől az ártól is sokkot kapnak a párok, ezért nem tud emelni. A számok ezt semmilyen formában nem támasztják alá. Súlyozott átlagot számolva országos szinten egy egész napos esküvő fotózása 173 541 Ft, ami kb 200Ft-tal magasabb, mint a 2 évvel korábbi átlag. Ugyanez az ár Budapestre szűkítve kereken 172 000 Ft. Azaz nemhogy magasabb lenne a budapesti fotósok díja, de még alacsonyabb is az átlagnál. De egy tipikus negatív példa ami rendszeresen előkerül, mint olyan terület ahol aztán tényleg nem lehet többet kérni a munkáért az BAZ megye. A számok itt is makacs dolgok, az átlagár 162 000 Ft. Ez valóban valamivel alacsonyabb az átlagnál, de koránt sem olyan mértékű, ami az alacsony árazást indokolná.

Amit viszont pozitív változásként értékelek, hogy a kollégák sokkal jobban képben vannak a piaci árakkal. Míg 2 éve az átlagos árakat 142 000 Ft körül tippelték meg, a mostani felmérésben ez az összeg már jóval közelebb volt a valósághoz: 167 500 Ft.

Videó:

Ha a fotósoknál tragikus a helyzet, akkor a videósoknál egyenesen katasztrófális. Van egy szűk réteg, akik mint cinematográfusok „megléptek” a mezőnytől és egy jóval magasabb áron egy jóval magasabb minőséget nyújtanak, ám a mögöttük keletkezett űrt jelentős mértékben feltöltötték az alacsony árszinten dolgozó videósok. Itt a korábbi 170 000 Ft országos ár nem kevesebbet, mint 25 000 Ft-ot esett, a 2016-os évben a mozgókép rögzítését átlagosan 145 000 Ft-ért vállalták a videósok.

Kimondottan érdekes helyzetet fog teremteni a következő években az elvárások és a lehetőségek közötti kialakult szakadék. A filmes kollégáktól érkező információk alapján lassan elvárás a drón. Az egy dolog, hogy egy valamire való drón 500eFt körül mozog, amiből nem árt, ha van kettő, mert a javítása nem egy hét egy ilyen eszköznek és ha megsérül akkor az nagyon meg tud sérülni, a következő esküvőre pedig vinni kell valamit. A történet viszont ott kezd érdekessé válni, hogy az új dróntörvény elég komolyan szabályozza ezen eszközök használatát. Mivel arra elég kevés esélyt látok, hogy mindenki jogkövető magatartást fog tanusítani, a jövő tartogathat komoly meglepetéseket… persze kérdés, hogy a jogalkotók mennyire fogják komolyan betartatni a törvényt.

A vőfélyek:

Talán az egyik leginkább érzelmeket kiváltó szakma, ami a legtöbb negatív kritikát kapja szakmán belülről és kívülről egyaránt. A problémák hasonlóak, mint 2 éve, de számukra a felhígulásnak amit szintén mint problémát jelöltek meg, lehetnek pozitív hozománya is. Mivel aki mostanában kezdi a vőfély szakmát, már tisztában van a ceremóniamesterek létezésével és azok hozzávetőleges árazásával is. Ennek megfelelően nem a 30-50 000 Ft-os sávba fogja magát beárazni hanem magasabbra. (ami tegyük hozzá, ár/érték arányban nagyon nincs rendben a többi szolgáltatóval és a párokkal szemben) Úgy gondolom, részben ennek is tudható be az, hogy az elmúlt 2 évben a vőfélyek átlagos vállalási ára nem csökkent mint a fotó / videó terén, hanem jelentős mértékben növekedett, a két évvel ezelőtti 68 300 Ft-ról 83 400 Ft-ra nőtt az 1 esküvőre vetített ár. Sajnos ez még mindig nagyon messze van a CM-ek vállalási árától, a jó vőfélyek által elvégzett munka viszont semmivel sem kevesebb mint azoknál.

CM:

Ahogy a vőfélyeknél a CM ágazat mint felfele húzó erő jelent meg, úgy ez a kettősség a ceremóniamesterekre ellenkezőleg hatott. Ha nem is jelentős mértékben, de az átlagos vállalási ár 2 év alatt 5 000 Ft körüli összeggel csökkent 154 800 Ft-ról 149 400 Ft-ra. Vélhetően a szakma jól érzi, hogy több vőfély átpártolt a nyakkendős oldalra, és a vőfély áraknál jelentősen magasabb, de a cm-hez képest nyomott árakon vállal munkát. Ez a megrendelői oldalon elég komoly káoszt okozhat, mivel a pároknak még az is új dolog, hogy létezik egy ceremóniamester nevű szolgáltató. Ezek mellett megállapítani, hogy ki a cm és ki a vőfély, melyiktől milyen szolgáltatást várhat, nem kis kihívás. Úgy gondolom ez a feladat, hogy a fejekben rendet tegyen, elég komoly kihívás lesz a szakma előtt, de saját érdekükben mindenképp lépéseket kell tenniük ebben az irányban.

DJ:

Látom a jövőt, holnaptól mindenki DJ lesz. (najó, ez eddig is így volt, ha nem volt fényképező gépe, akkor dj volt). Két év alatt ugyanis csaknem 45%-kal emelkedtek a DJ szolgáltatások árai. A 2015 év elejei 93 000 Ft körüli összeghez képest idén 135 200 Ft az átlagos vállalási ár ezen a területen. Volt olyan szolgáltató is, aki nem kevesebb, mint 50%-ot emelt az árain ezen időszak alatt. Lehet egy kicsit elfogult vagyok, és tudom nekik is vannak járulékos költségeik, de a munka részükről leginkább az a 8-10-12 óra, amit aznap az esküvőn töltenek, nem kell heteket dolgozniuk ezt követően a képeken, filmen, az árak pedig kísértetiesen közelítenek egymáshoz.

Sajnos az esküvői ipar minden területéről nem sikerült elegendő mennyiségű adatot gyűjteni, így a többi szolgáltatási ág kiértékelése meglehetősen torzítaná a képet, de ami a nagyobb gond, hogy az esküvők egészére vonatkoztatva is csak megérzésekre hagyatkozva tudnék következtetéseket levonni. Érdekes dolog, hogy ez a torta évről évre más méretű szeletekből áll, vagy a torta mérete is változik-e? Vajon mennyire fogja befolyásolni az esküvői szokásokat az urbanizáció, teret fog-e nyerni a ceremóniamester a vőfélyekkel szemben, a munka mellett továbbra is ilyen mennyiségű diy esküvő lesz, vagy felismerik a párok az esküvőszervezőkben rejlő lehetőséget, vajon kellően sok elrontott esküvői kép láttán inkább a vendégek számán húznak-e majd a párok egy jobb fotós vagy filmes kedvéért, stb. Számtalan nyitott kérdés van a fejemben, amire magam sem tudom a választ, de bízom benne, hogy inkább pozitív, mint negatív irányban fognak elmozdulni ezek a dolgok.