Az esküvői fotózásban az egyik „járulékos” dolog amit nagyon kedvelek, hogy olyan helyekre juthatok el az országban, vagy akár a határain túlra, amiről korábban még csak nem is hallottam. Most is olyan helyszíneket szeretnék nektek bemutatni, amit az esküvős párjaim nélkül valószínűleg sosem fedeztem volna fel. Többet közülük a helyiek sem ismernek.

Ha azt mondom Tata, és esküvői fotós helyszínt keresel, elsőre szerintem mindenkinek a tatai Öreg tó jutna az eszébe. Természetesen ez is egy csoda szép hely, főleg amikor leeresztik a tavat és megérkezik Nils Holgersson a vadludakkal, de sajnos nagyon sok a turista és a többihez képest annyira nem különleges és változatos, hogy mint fotós helyszín gondoljak rá, ide inkább egy kellemes családi kirándulást érdemes szervezni és sétálni egy nagyot, majd egy szimpatikus étteremben megebédelni vagy vacsorázni utána.

Tata – Angolpark

Tata - Angolpark, Cseke-tóTata - Angolpark, Cseke-tóNem annyira titokzatos és ismeretlen, de talán valamivel kevésbé felkapott és kevesebb turistával kell megküzdeni a szép helyekért a tatai Angolparkban, a Cseke-tó körül. Ha ezt választjátok helyszínül, javasolt a várrom környékén kezdeni, megcsodálni a mini vízesést :), esetleg kicsit tovább sétálva a tó nyigati oldalán található egy szép híd, de innen már nagyon nem érdemes tovább haladni ezen az oldalon, mivel nagyon hosszú az út és nagyon kevés a fotózásra alkalmas helyszín, érdemesebb inkább visszafordulni és az ellenkező oldalon található kis félsziget felé venni az irányt. Útközben találni fogunk pár szép pontot, ahol érdemes egy pár képig elidőzni, majd irány be félszigetre, ahol ha megfelelő időpontban érkeztünk, csodás naplementében lehet részünk úgy, hogy a párt is megfelelő helyre tudjuk állítani és a fotósnak se kell a vízből fotóznia ahhoz, hogy naplementés hátteret kapjunk (a nap amúgy a Damjanich utca felőli bejárat irányában nyugszik le). A félsziget másik oldalán pedig épp az ellenkezőjét használhatjuk ki, a nap a pár arcát éri, a háttérben pedig a hatalmas Cseke-tó látható. Ha nincs 2. helyszín, akkor a romokat követően még elkalandozhatunk a Kiskastély illetve a Pálmaház felé is.

Az angolpark számomra sokáig ismeretlen hely volt, de azok számára, akik a környéken laknak, kicsit sem az. A most következő helyszíneket viszont még a helyiek közül is csak kevesen ismerik.

Tata – Derítő-tó

Tata - Derítő-tóA tatai öreg tó mellett légvonalban talán 300m távolságban található a Derítő-tó. A bokodi lebegő faluról készült képet egészen biztos mindenki látott már és szerintem esküvői fotós se nagyon van, aki még ne örökítette volna meg a naplementét valamely stég végéből. Hasonló hely a Derítő-tó is azzal a különbséggel, hogy itt turistákkal, fotósokkal szinte soha nem találkozni. Csupán a helyi pecások járnak ki a botot lógatni, így nem lesz a kép hátterében másik két menyasszony 🙂 és az alacsonyabb forgalomnak köszönhetően a helyiek is barátságosak.Tata - Derítő-tó

A tóhoz érdemes gps-szel menni és célpontnak a Derítő-tó büfé-t megadni. Megérkezve kényelmesen le tudunk parkolni és elindulni a tókerülésre. Igen, itt érdemes teljes mértékben körbesétálni a tavat, mivel nagyon változatos helyszíneket találhatunk a fotózáshoz. Fontos, hogy ne ugorjunk egyből a mély vízbe és ne támadjuk be azonnal a stéget, ami nagyjából a parkoló mellett található, hanem ezt hagyjuk a végére, hasonlóan az Angolparkhoz úgy időzítve, hogy naplemente környékén érkezzünk oda. Ehhez támpont: a tó megkerülése kényelmesen kb. 1 óra és a nap nem a horizonton nyugszik hanem valamivel magasabban, mivel a naplemente irányába egy erdő található. Tata - Derítő-tóA tó megkerülését én nyugati irányból szoktam megkezdeni. Itt először egy erdős, kis ösvényes, korhadt pados részen haladunk át, majd kiérünk a tó délnyugati oldalához, ahol szinte végig a tó mellett vezet az út. Ebből az irányból csodás látvány a sok sok kis színes házikó, a stégek, stb. A tó délkeleti csücskében egy vadregényes, lápos, mocsaras környezet vár minket szemben a már lenyugodni készülő nappal, korhadt farönkökkel, kiszáradt fák, bokrok, amolyan igazi vadon. Tovább haladva az északkeleti oldalon szép nagy mező, ha valaki szaladgálós, ugrálós képekre vágyna, itt remekül kivitelezhető. Laza egy óra sétát követően visszaérve a kiindulási ponthoz érdemes kisétálni a stégre, ahol meseszép naplementében lehet részünk.

Tatai Fényes Tanösvény

A lista legvégére hagytam azt a gyöngyszemet, amit én is csupán tavaly fedeztem fel, természetesen egy esküvői fotózásnak köszönhetően. A Tatai Fényes Tanösvény egy rejtett gyöngyszem, egy dzsungel a város közepén. Egyszerűen meseszép hely! Kiépített „tanösvényen” haladhatunk a fák lombjai között, a mocsár felett, csónakázhatunk a tavon (egy kötélpályán lehet áthúzni a csónakot), felmászhatunk a kilátóba és onnan csodálhatjuk az érintetlen természetet. Aki ide látogat, azt garantáltan rabul fogja ejteni a táj szépsége, az érintetlen természet varázsa. Ahogy a Derítő-tó, a Tatai Fényes Tanösvény is azon helyszínek közé tartozik, ahova érdemes akár a családdal egy kirándulás során ellátogatni, mindenki számára hatalmas élmény lesz.

Köszönöm, hogy idáig jutottál az olvasással! Cserébe két nagyon hasznos és nagyon fontos információt megosztok veled 🙂 Ha fotózni mész, a helyszínek többsége ellenfényes, így ennek megfelelően készülj technikával. A másik életbe vágóan fontos tudnivaló, hogy ezen helyszínek mindegyike víz mellett található. Ennek köszönhetően rettentően sok a szúnyog, meg se próbáljatok elindulni anélkül, hogy tokától bokáig be nem fújtátok volna magatokat szúnyogriasztóval!