A kreatív helyszínes sorozatomat Tatával kezdtem, mint az elmúlt évek egyik kedvenc helyszínével. A következő város nem lesz ennyire egzotikus, mint Tata, ám úgy gondolom, hogy hasonló módon szinte kifogyhatatlan változatosságot rejt magában. Pár évvel ezelőtt volt olyan szezonom, amikor 4-5 fotózásom is volt ezen a környéken, de ennek ellenére se készült két hasonló kép. Sajnos a környékbeli talán legjobb és legnépszerűbb esküvő helyszín megszűnt, így mostanában nem fotózok itt olyan sokat. Ennek ellenére bármikor szívesen járok arra, mert tudom, hogy a lehetőségek felét sem merítettem még ki.

Ha valaki szereti a városias, de mégse modern környezetet akkor számára Szentendre egy fotós paradicsom. Különös tekintettel a 11-es út és a Duna között elterülő óvárosi részre. Ha Budapest felől érkezünk, érdemes a Szentendrei útról letérni a Duna korzó felé és a kocsit a Mozi előtt leparkolni.

Szentendre mint fotós helyszín tökéletesen alkalmas egy komplett kreatív elkészítéséhez is, nem szükséges további helyszínek betervezése.

Ha leparkoltunk, érdemes egyből lesétálni a Dunapartra, mivel a nap a város mögött nyugszik, így mivel a korzó és a város még magasabban is található a Duna szintjénél, a naplemente előtti időszakban ez a rész már teljesen árnyékos, csupán a túlpartot világítják meg a nap sugarai. Ha a pár nem ragaszkodik hozzá, a dunaparti rész szerintem minden további nélkül kihagyható. Ha valaki ilyen jellegű képeket szeretne, a Dunának vannak sokkal szebb partszakaszai.

Amit nagyon szeretek Szentendrében, hogy a város adottságai mellett a nyüzsgő életet, a turizmust is a képek előnyére lehet fordítani. Szinte minden alkalommal találkozok olyan szezonális eseménnyel, amit felhasználok a fotózásnál.

2015-ben épp egy szép fehér díszegyenruhás vőlegényt fotóztam ott a kedvesével, amikor belebotlottunk egy bábszínházi előadásba ahol épp Vitéz László történetét mesélték el. Egy percig se gondolkodtam, egyből megkerestem a bábosokat és megbeszéltem velük, hogy mi itt ezt a díszletet egy pár képkocka erejéig igénybe szeretnénk venni. Szerencsére a fehér ruhának a legritkább esetben mondanak nemet, így szinte bármit kérhetünk, azt meg fogjuk kapni (többek között itt Szentendrén kértem meg egy locsoló kocsit, hogy eredjen a pár nyomába, de télen a szőrme árusoknak is rendszeres vendégei voltunk egy kalapot, vagy hasonló kiegészítőt kölcsön kérve.)

Ezek alapján érdemes első körben a korzó melletti üzleteket, éttermeket végigjárni és keresni azokat a háttereket, szituációkat, amik egy képen jól mutatnak. Ha ezzel végeztünk, akkor jöhetnek a mellékutcák. Színes kis házak, borostyánnal befuttatott falak, kő lépcsők, keskeny sikátorok jellemzik ezt a részt, így akár pár 100m távot megtéve is el tudunk készíteni egy igen változatos és igen erős kreatív anyagot, nem kell hozzá kilométereket sétálni.

Természetesen a naplementét itt sem érdemes kihagyni, de a többi helyszínnel ellentétben itt ahány utca, annyi különböző naplementés képet készíthetünk, sosem lesz két egyforma, nem lesz 10 másik párnak is kísértetiesen hasonló fotója.

Szendendre – Izbég laktanya

Ez eddig Szentendre „klasszikus” fotós paradicsoma, ám a városnak van egy „másik” oldala is. Egy merőben más jellegű rész, nem éppen tipikus esküvői fotós helyszín, de ahogy mondani szoktam, az élet nagy rendező, így én is fotóztam már itt esküvős párt. Igaz, nem sokat, csupán egy jegyes és egy kreatívot, de ez talán a menyasszonyi ruhák kényessége miatt lehet, egy ttd (tres the dress) fotózásra bármikor nyitott lennék ezen a helyszínen, ha akad vállalkozó szellemű páros 🙂
Ez a hely egy régi katonai laktanya, ami jelenleg airsoft és paintball versenyeknek szolgál helyszínéül. Ebből következően kizárólag azok részére ajánlom, akik szeretik a lepusztult romos környezetet, amit már-már hódít vissza a természet. (A fotózás során kizárólag töltény és hajtóanyag nélküli airsoft fegyvereket használtunk a biztonság érdekében.)

A helyszín amúgy remekül alkalmas akár beltéri fotózásra is, ha a napszak nem éppen optimális a szabadtéri képkészítésre, természetesen a maga lepusztult romos stílusvilágával.