Sok évvel ezelőtt egy pár azzal keresett meg, hogy Ők a kreatívot délben szeretnék, mert akkor a legszebbek a fények. Szerintem látták rajtam, hogy levegő után kapkodok, és kicsit értetlenül néztek rám, így visszakérdeztek, hogy van-e ezzel valami gond. Próbáltam tapintatos lenni és megtudni, honnan van ez az információ. Kiderült, hogy egy „szakértő” weboldal tanácsolta nekik több más hasonló hasznos ötlettel együtt. Utána elmeséltem nekik, hogyan működik a nap és hogyan a légkör, mi az, hogy kemény árnyék és mi lágy fény.

A déli napsütés az egyik főmumusa az esküvői fotósoknak. Amint a pár kilép a szabadba, mindkettőjükből instant pandamaci lesz (hatalmas fekete toka, fekete szemgödrök), ami valljuk be, nem éppen szerencsés és nem a legszebb arcukat fogjuk így látni a párnak.

Én már az első megbeszélés során fel szoktam ajánlani a pároknak a külön napos kreatív lehetőségét, amivel többségük él is, de vannak olyan szituációk, amikor erre sajnos nincs lehetőség. Nem azért, mert nem szeretne újból felöltözni, nem az esetleges plusz költségek miatt hanem egész egyszerűen nem kivitelezhető (pl.: határon túl laknak és másnap hazautaznak). Ilyen esetben a fotósnak kell megoldania ezt a helyzetet.

Mit lehet tenni?

Egyik lehetőség, hogy olyan fotós helyszínt keresünk a közelben (ilyenkor az utazási idő is fontos szempont) ahol a nap nem éri közvetlenül (még foltokban sem) a párt. Ilyen lehet egy zárt lombkoronás erdő, egy kastély, egy szállodai szoba, ahol ha van egy kis szerencsénk is, külső fényforrás nélkül készíthetünk olyan képeket, melyek a párnak is tetszeni fognak. Természetesen itt is szükség lehet a rendelkezésre álló fények módosítására, kiegészítésére. Ehhez fontos, hogy a fotós rendelkezzen megfelelő fénytechnikai ismeretekkel és eszközökkel (lámpák, vakuk, stb.) a helyszínen.

Sajnos nagyon sok olyan mesebeli szép esküvői helyszín található az országban, ami körül a hatalmas nagy síkság található. 1-1 fa, bokor, tavak, szántások, de semmi fedett terület.

Ezen helyeken bármit csinálunk, a nap épp felettünk lesz és rettentően csúnya kemény árnyékokat fog rajzolni a pár arcán. Ezzel tisztában van a pár is, a fotós is, a feladat azonban adott: szép képeket kell készíteni. Mindamellett, hogy szó szerint meg fogunk izzadni, így a profi smink (a vőlegényen is!!!) kiemelten fontos szerephez jut, a feladat nem teljesen reménytelen.

Egyik lehetőség amit előre ki is zárnék, a profi megoldás. Hatalmas árnyékolók, derítő kapok, reflektorok és hozzá a 8-10 fős stáb + a 7 számjegyű végösszeg.

Ugyanez valamivel kisebb volumenben is megoldható. Vannak könnyen hordozható derítőlapok, akkumulátoros stúdió vakuk, fényformálók, amik ilyen méretekben még alkalmasak lehetnek a napfény „felülírásához” de már itt is szerencsés, ha olyan fotóst választunk, aki hoz magával asszisztenst vagy másodfotóst, mivel ez a plusz technika már jelentős többlet terhet jelent, ami egy ember esetén súrolja a fizikai határokat.

A legegyszerűbb de talán mégis legnehezebb megoldás az, amikor a hátrányt megpróbáljuk előnyünkre fordítani. Megpróbáljuk az árnyékokat megregulázni és olyan végeredményt elérni, ahol valami szép formát rajzol. Ehhez használhatunk kiegészítőket, de a pár egyes tagjainak megfelelő mozgatása is érdekes eredményeket szülhet. Fontos, hogy merjünk kísérletezni! Figyeljük az árnyékokat a földön, a pár arcán, testén. Természetesen nem lesz naplementés tengerparti képünk 12:00-kor a búzamező közepén, de úgy gondolom, a pár se azt várja mint végeredményt.

A pároknak viszont továbbra is azt tanácsolom, ha tehetik, inkább tegyék egy külön napra a kreatív fotózást és a nagy nap legyen inkább egy vidám nyugis esemény ahol a szertartáson és a bulin kívül nem kell másra figyelnetek.

Egy csodás kakucsi esküvőn a Deák Udvarházban egy tegnap (2020.07.02.) így valósult meg (A werk videóért köszönet Gémesi Gergőnek):