Mivel ez az írás erősen feszegetni fogja az önismeret, önkritika, nyitottság kérdéseit, így kérlek, ha már döntöttél ebben a kérdésben és meg vagy róla győződve, hogy a döntésed helyes, ne is olvasd tovább a cikket.

Az elmúlt évek során az internetes fórumok felbecsülhetetlen károkat okoztak az esküvő szakmában, melynek része az esküvő fotós is. Mivel az interneten bárki bármit állíthat, gyakorlatilag büntetlenül és következmények nélkül, sajnos egyre gyakoribb, hogy menyasszonyok, vagy magukat menyasszonynak állító álszolgáltatók olyan irreálisan alacsony áron csodálatos munkát végző szolgáltatókat hirdetnek, hogy arra egyre több valódi menyasszony felfigyel. Mivel a történet előadója teljesen hitelesen mint menyasszony állítja, hogy de Ő látta már dolgozni és látta a képeit is és tényleg nagyon profi és reggeltől hajnalig ottmarad és 1000 meg 2000 képet ad át retusálva és még fotókönyvet is ad. Sokan azzal indokolják az alacsony árat, hogy Ők nem húzzák le a párokat mint azok, akik 2-300 000-et kérnek „ugyanazért” a munkáért.

Aki egy kicsit is tudja, mi egy fotós munkája, milyen eszközök kellenek hozzá, milyen szaktudás, nem árt egy kis művészi érzék, stb, az pontosan tudja, hogy ez olyan, mint 100Ft-ból gulyáslevest főzni. Biztos lehet, de inkább kihagynám.

Ezt a problémát már évekkel korábban láttuk, meg is próbáltunk lépéseket tenni a jegyes párok képzése irányában, de folyamatosan falakba ütköztünk, így gyakorlatilag nem történt semmi. Azaz sajnos ez így nem igaz, mert évről évre látványosan növekszik azon megkeresések száma, amikor a menyasszony teljes pánikban próbál mindenkitől segítséget kérni, mert a fotós akivel „megállapodtak” visszamondta pár nappal az esküvő előtt (hirtelen külföldre költözött, a gyerek szülinapja lett hirtelen pont aznap és számtalan roppant nyomós érv elhangzik), valamint egyre gyakrabban keresnek meg a „tudsz-e kezdeni valamit ezekkel a képekkel” kérdéssel, amikor a fotós valóban átadott 1-2000 képet, de a vendégek mobillal jobbat készítettek és az egész anyag teljesen értékelhetetlen.

Korábbi, esküvői fotózás árak cikkemben pontosan leírom, hogyan lehet 50 meg 60eFt-ért ilyen szolgáltatást nyújtani, de ezt a szegmenst a legnagyobb jóindulattal se nevezném profi esküvői fotósnak. (persze ha a profi jelzőt úgy használjuk, hogy aki pénzért dolgozik az profi aki meg önszórakoztatásból az amatőr, akkor végül is Ő is profi, de úgy gondolom, itt mint minőségi jelző értelmezték a profi szót)

Menyasszonyok, Hölgyeim, ha már megtaláltátok álmaitok ruháját, tudtátok használni a szépérzéketeket, kitaláltátok milyen legyen a dekor, amihez szintén kell a szépérzék, vessetek egy pillantást az adott „profi esküvői fotós” munkájára (megjegyzem, amikor arra terelődik a szó, hogy mutasson már egy pár képet az illetőtől, mert páran erősen megkérdőjelezik a valódiságát a történetnek, akkor valahogy mindig lesz egy kifogás amiért nem lesznek képek) Valahogy azok, akiknek irreálisan olcsó fotósa volt az esküvőn, fórumokon nagyon elégedett annak munkájával, de egyetlen kép nem sok, annyi nem jelenik meg se mint profil kép, vagy fejléc kép, vagy csak simán mint esküvői képek galéria a facebook oldalán, pedig amúgy nagyon aktív közösségi életet él. Ezzel szemben azok a párok, akiknek az esküvőjét valóban profi fotós örökítette meg, alig bírják ki, hogy megkapják a feldolgozott képeket (erre sajnos gyakran 4-8 hetet is várni kell), az első dolguk, hogy lecserélnek minden képet magukról a facebookon. Persze ez lehet, hogy véletlen, lehet statisztikai hiba, de azért furcsa kicsit.

Természetes, hogy a mobilos képek után egy kezdő amatör géppel készült virág fotó is nagyon szupernek néz ki (bár egyre jobb kamerák vannak a mobilokban is) de ha még „kezdők” vagytok esküvő témakörben és bevalljátok magatoknak, hogy nem tudjátok mi is a profi szint az esküvői fotózás terén, akkor érdemes jó fotósok képeit nézegetni. Nem, nem a sajátjaimra gondoltam. Természetesen örülök neki, ha azokat is megnézitek, annak még inkább, ha még tetszenek is, de én csupán egy kis hal vagyok a nagy vízben, ha valóban azt szeretnétek látni, mit lehet elérni esküvői kép címen, akkor vessetek egy pillantást erre az oldalra: https://mywed.com/hu/photographers/
Itt hétről hétre a legjobbnak ítélt nemzetközi fotósok képeit láthatjátok. Természetesen ezek között is fogtok találni gyengébbeket, de összességében egy olyan inspirációs szintet adhat számotokra, ami után eszetekbe se fog jutni az 50eFt-os fotós képeiben gondolkodni. Vagy másképpen fogalmazok, az 50.000 Ft / reggeltől estig albummal meg minden extrával című fotós képeiben gondolkodni. Mert 50eFt akár lehet elég is a fotósra. Senki se fog rátok rosszallóan nézni, ha a tánc közben nem szaladgál körülöttük egy fotós, hanem csupán a szertartást örökítette meg és egy 2 órás kreatív fotózásra mentetek el vele, ahol csodás képek készültek rólatok, a szerelmetekről. 15.000 Ft / óra díj-ért dolgozó fotós még ugyan bőven nem a felső kategória, de a képei már nagyságrendekkel lesznek szebbek az előbb említett „szakember” képeinél.

Ha pedig ragaszkodtok ahhoz, hogy egész nap veletek legyen és minden fontos pillanatot megörökítsen, fogadjátok el, hogy a minőségnek ára van. Egyszerűen lehetetlen azért az árért vállalható produktumot készíteni.

Sokan úgy gondolják, hogy a digitális kép ingyen van. Le kell lomboznom titeket. 1 kattintás (még ha nincs is kártya a gépben) 20-70Ft között mozog géptípustól függően. Egyszerűen azért, mert amortizálódik a zárszerkezet, az objektív fókuszrendszere, maga a fényképező gép fizikailag (pl. a gumi borítása). Ezek a gépek, amik esküvői fotózásra alkalmasak, nem ritkán átlépik a 7 számjegyű összeget, de még az olcsóbbak is 3-500eFt körül mozognak és a zárszerkezetük 2-3-400 000 felvétel készítésére lettek hitelesítve. Egy esküvőn egy fotós nem ritkán 2-3000 nyers képet is készít, így 100 esküvő és már csak múzeumban mutogatni alkalmas a gép, de mivel ez számunkra munkaeszköz, így nem ildomos megvárni, mikor áll meg magától. És ez csak nagyon leegyszerűsítve a fényképezőgép volt. Egy profi fotós esetében csak az amortizáció összege magasabb, mint a másik fotós teljes vállalási ára termékekkel. Ezek után ha egy kicsit is belegondol valaki, mindenképp ki kell, hogy lógjon a lóláb, hogy valami hiányozni fog abból a 100Ft-os gulyás levesből… lehet, hogy nem csak a hús… Számold össze, mennyit költöttél a gyönyörű ruhádra, a díszítésre, a csokrokra, a gyűrűkre. Komolyan érdemes azt kockáztatni, hogy erről semmi kézzel fogható emléketek nem lesz?

Urak, szívetek választottja nem többet érdemel egy csalódásnál?