Ennél sokkal hatásvadászabb címmel jelent meg egy gazdasági újságban egy írás arról, hogyan spórolhatsz százezreket az esküvődön. A cikk remek példája annak, amitől jelenleg az esküvői kultúra hazánkban ott tart, ahol. Sajnos ez egy nagyon speciális terület. A jegyes pároknak többnyire nincs hetente esküvőjük, így a leánykéréstől az első szolgáltatók kiválasztásáig van legfeljebb pár hónapjuk. Ennyi idő áll rendelkezésükre a nulláról a szükséges információmennyiséget magukba szívni. Mi, esküvői szolgáltatók, akik már 10 éve vagy hoszabb ideje a szakmában vagyunk, gyakran még mi is tapasztalunk új dolgokat. Ráadásul mi heti rendszerességgel (vagy sűrűbben) járunk esküvőkre, kommunikálunk a többi szolgáltatóval, így napi szintű az információ áramlása.

Teljesen érthető ezért, hogy a jegyes párok gyakran az első impulzusok alapján hozzák meg a döntésüket. Olvasnak egy nem pistikeelsőblogja.ingyenesvalami.com portálon egy cikket, amit ezáltal hitelesnek vélnek és megfogadják az ott olvasott tanácsokat. Ha nagyon hamar nem szaladnak bele az adott javaslatok, ajánlások cáfolatába sok helyen, akkor a rossz szájíz az esküvő végére borítékolva.

Első körben nézzük, milyen tanácsokkal látta el a portál a menyasszonyokat:

1. Az egész esküvőn szükséged van fotósra?
Egy igazán jó fotós hatalmas szeletet szakíthat ki az esküvői költségvetésből. De biztosan az egész napon szükségünk van a profi fotósra? Persze az mindenkinek fontos, hogy készüljenek jó képek, de talán nem lesz szükség több száz fényképre. Sokat spórolhattok akkor, ha nem kértek a fotóstól készülődős képeket és talán a buliban sem kell, hogy végig ott legyen igaz? Amikor nincs ott a fotós, kérjétek meg a családtagokat és a barátokat, hogy készítsenek képet. Ezzel a trükkel súlyos tízezreket vághatok a költségeken.”

A tanács annyiban helytálló, hogy inkább pár nagyon szép kép a legfontosabb eseményekről, mint az egész napról egy értékelhetetlen anyag. A vendégeket azonban hagyjuk ki a munkából. Őket nem dolgozni hívtátok, hanem azért, hogy veletek együtt örüljenek. Hidd el, a kettő együtt nem megy, mint esküvői fotós ezt biztosra mondom. Vagy fotózol vagy szórakozol. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy 3 feles után egy kompakt géppel milyen képeket fog készíteni a barát, rokon 🙂

Amit kihagysz: a készülődés egy olyan része az esküvőnek, ami gyakran meghatóbb képeket eredményez, mint az esküvő többi részén összesen. Anya és lánya, vőlegény és a barátai egy olyan környezetben, ahol még nincs megfelelési kényszer, nincsenek ott a vendégek, csak a szűk család (na meg a fotós és a filmes). Lehetőség nyílik akár olyan képek készítésére is, melyek később nem lesznek megosztva a násznéppel :). Ezen felül úgy gondolom a képek méltó helye egy albumban van, amit lapozgatva bármikor felidézhetjük az esküvő emlékét. Ha ezt az albumot kinyitjuk az első oldalon és egyből az oltár előtt vagyunk, akkor kimarad a történet eleje.

2. Béreljük a ruhát?
Az esküvői ruha bérlése akár több százezer forintba is kerülhet. Sokan nem gondolnak rá, de ennél jóval olcsóbban juthatunk ruhához, ha egy varrónővel megvarratjuk az általunk megálmodott ruhát. Így nemcsak, hogy új ruha lehet rajtunk a nagy napon, hanem ha jól választunk, akkor visszavásárolhatják tőlünk a ruhánkat, amit így sokkal kevesebbe kerül, mintha bérelnénk.”

Valóban elhiszi valaki, hogy egy egyedileg készített menyasszonyi ruha olcsóbb lesz egy bérelhető ruhánál, amiért 2-3-5 vagy mégtöbb menyasszony is fizet? Persze, lehet olcsóbb, ha silányabb anyagból silányabb minőségben készül el. Olcsó ruhát lehet venni akár e-bay-ről is, de biztos, hogy ki fogja bírni a menyecske táncig? Nem szakad szét már az első felvételkor? És ha igen, kinek fogunk reklamálni a nagy napon?

Az eladás: ha már a ruha készítésekor ismersz olyan leendő menyasszonyt, aki biztosra mondja, hogy a te ruhádat meg fogja venni az esküvőd után mert azonos az ízlése, azonosak a méretei és neki is épp utánad lesz az esküvője, akkor lehetséges, hogy olcsóbban úszod meg a ruhát, mint ha bérelnéd. Arra azonban nem számíthatsz, hogy egy jó minőségben és jó anyagból nem kis pénzért megvarratott ruhát később bárkinek is el tudsz adni.

3. DJ és Ceremóniamester
Bár nem minden pár ragaszkodik ceremóniamesterhez, vagy más néven vőfélyhez. Ha a ti lagzitokon szükségetek van rá, akkor érdemes olyan DJ-t keresnetek, aki egyben elvállalja az irányító szerepét is. A ceremóniamester és a DJ külön-külön akár több százezer forintba is kerülhet. Ha azonban a kettő együtt megoldható, akkor az egyiket szinte nem is kell kifizetnetek.”

A most házasulandók talán már nem látták, volt gyerekkoromban egy mese ahol a főszereplőt Mekk Elek-nek hívták. A mondandóm tömör lényegét ezzel össze is foglaltam 🙂 Egy dj sosem lesz CM, hát még vőfély. Ő legfeljebb konferanszié tud lenni, aki a DJ pult mögül egy mikrofon segítségével tájékoztatja a násznépet az eseményekről. Nem tud azonban se térben se időben egyszerre több helyen lenni. Egy cm vagy vőfély feladatköre ennél sokkal sokkal összetettebb és nem a buli kezdetén indul, de erről korábban már írtam egy részletesebb cikket, érdemes elolvasni azt is. Az már csak a cikk írójának a kompetenciáját (vagy annak hiányát?) mutatja, hogy a vőfély és a ceremóniamester nem szinonimák, hanem két teljesen eltérő szolgáltatási ág. Feladatkörük hasonló, koordinálni az esküvő menetét, de mind habitusban, mind megjelenésben, mind eszköztárban teljesen eltérnek egymástól.

4. Spórolj a személyzettel
A lagzi helyszínén érdemes elrejtenünk néhány kedves jelet vagy üzenetet. Az italpult mellé például érdemes lehet elhelyezni egy „tölts magadnak egy italt” feliratot. Így a vendégek tudni fogják, mi a dolguk anélkül, hogy erre külön személyzetet kellene hívni.”

Tulajdonképpen akár az asztalok közepére is kitehetsz egy 5l-es demizsont tömény házipálesszel, a hatás nem marad el 🙂 de gondolod, hogy az a pincér, aki a levest és a főételt kihozza, a tányérok leszedése után hazamegy? Vagy a levesért a konyhába kell mennie a vendégeknek? Nehezen tudom eldönteni, az 5 tanács közül melyik okozhatja a legnagyobb bajt egy esküvőn, de ez a tanács erősen dobogó esélyes. Saját tapasztalat, hogy vannak esküvői helyszínek, amik nem igazán a lagzik lebonyolítására vannak berendezkedve. Ha egyszer-egyszer valaki mégis ott szeretné tartani a bulit, akkor arra a napra „beugró” pincéreket alkalmaznak. Ez az esetek többségében azt jelenti, hogy az első vendég már rég megette a levest, mire az utolsóhoz kiviszik, majd a 2. fogás előtt egy rövid cigiszünet (egy fél karton) is nyugodtan tartható, nem maradnak le semmiről… persze ilyen esetben a vendég a konyháról lehet hamarabb kihozná az ételeket…

5. A fotósarok
Nagy divat manapság egy polaroid gépet bérelni a lagziba, amivel a vendégek magukról készíthetnek képeket különböző vicces kellékekkel. Ha nem ragaszkodtok annyira az azonnal kinyomtatott képekhez, akkor vegyetek inkább egy szelfibotot és tegyetek bele egy már nem használt okostelefont. Ezzel ugyanolyan klassz képeket készíthettek és mégis sokkal olcsóbb lesz. Itt se felejtsétek el a leírást, hogyan és milyen képeket készítsenek a vendégek.”

Kicsit keverednek a dolgok… a fotósarok és a polaroid gép ugyan nem zárják ki egymást, de nem feltétlen járnak együtt. A klasszikus profi fotósarok esetében a képeket a fotós egy munkatársa készíti profi technikával profin kialakított és berendezett háttér előtt, vicces kiegészítőkkel, stb. Ez valóban nem egy olcsó dolog, elég sokat lehet spórolni azzal, ha nem csinálunk ilyet.

A polaroid gép egy másik vicces dolog. Sokan még nem is éltek akkor, amikor ezek a fényképezőgép piac szerves részét képezték, most amolyan reneszénszukat élik. Varázsuk pedig abban rejlik, hogy az elkészült képet egyből papíron kapjuk meg a gépből, nem kell se számítógép se labor, ott helyben 1-2 perc múlva már nézegethetjük. Ennek eddig legpraktikusabb felhasználási módja amit láttam, egy vendégkönyv volt, ahova a vendégek az elkészített vicces fotókat be tudták ragasztani és hozzá írhattak egy pár kedves sort, mely így a pár részére egy valóban maradandó emléket jelentett.

A polaroid gép viszont némileg olcsóbb (kb 60-70$, amihez egy csomag papírkép 10-15$), mint egy értelmes képet készíteni képes mobiltelefon, így nemhogy százezreket nem fog tudni spórolni a pár, de a végére még drágább is lesz.

+n: a fenti 5 példa csupán egy kiragadott cikk kiragadott 5 témaköre volt. Az internet azonban tele van „jobbnál jobb” tanácsokkal, első esküvős menyasszonyokből lett szakértők próbálják meggyőzni igazukról a másikat, +n alatt most ezek közül szemezgetnék párat, amit részben rögtön meg is cáfolok.

DIY: magyarul csináld magad. Fogadd el, hogy nincs otthon se nyomdagéped, se professzinális lézervágód, hajtogató, ragasztó, borítékoló géped. Márpedig ha ezek nincsenek, akkor bármilyen jó a kézügyességed, nem tudsz olyat profi meghívót készíteni, amilyet azon cégek, melyek rendelkeznek ezekkel. Ugyanígy azt is fogadd el, hogy a dekoros ugyanazt az alapanyagot olcsóbban szerzi be, mint te. Ha pedig elfogadod azt a tényt, hogy drágább alapanyagból dolgozol hiányos eszközparkkal, akkor nem lesz nehéz elfogadni azt a tényt is, hogy a végtermék nem lesz azonos minőségű. Az a minőség amit te otthon tudsz készíteni, azt pedig a távolkeleten egy tál rizs-ért megcsinálja helyetted valaki és postaköltséggel együtt is olcsóbb lesz, mint neked csupán az alapanyag, viszont nem lesz olyan szép, mint ha ezzel foglalkozó cég készítette volna. Ez a dolognak viszont csupán az anyagi része, ami az esküvő teljes költségvetéséhez viszonyítva még nem is egy jelentős mértékű spórolási pont, nem is ezért vettem elő ezt a témát.

Tegyük fel fekete öves origamis vagy, így a hajtogatás vágás, ragasztás gyorsan megy neked, nem úgy mint nekem. Azért azt feltételezem, hogy egy meghívó elkészítése ezek mellett is elvesz legalább 5 percet az életedből. 100 Fő esetén ez már több, mint 8 óra, amit a párodtól, esetleg a gyereke(i)dtől vettél el. Ültetőkártya, köszönőajándék, terem dekoráció és még ki tudja mennyi minden szóba se került. Mennyit ér a kapcsolatotok? Mert a diy-re simán rámehet, láttam már ilyet. Mérlegeld, mennyit ér a saját időd, amit kedveseddel, a családoddal töltesz és mennyit spórolhatsz azon, ha mindent te magad készítesz.

Az esküvőszervező felesleges, csak lehúzás: valóban, főleg, hogy többségük a szolgáltatók jutalékáért dolgozik és tőled egy fillért se kér. De ha nem bízol abban, hogy nem azt fogja neked ajánlani aki hozzád jobban illik, hanem azt, aki több jutalékot fizet, kérj ajánlatot olyantól, aki fix szervezési díj ellenében dolgozik. Egy szervezőnek ha elmondod az elképzelésed és természetesen a lehetőségeidet, tudni fogja mely szolgáltatók a számodra legmegfelelőbbek. Miért lesz ez neked olcsóbb? Egyrészt ahogy már az előbb is írtam, az idő pénz. Időt nem tudsz venni, az idő elmúlik és nem tudod visszapörgetni. Ennél sokkal prózaibb, hogy egyes szolgáltatási ágak esetében gond nélkül mondanak neked 2x akkora árat, mint amennyiért ugyanazt a szervezőn keresztül megkapnád. Ezek összességében a szervező díjának akár sokszorosát is kitehetik. Érdemes tehát gondolkodni, hogy egy megfelelő szervező megtalálása után elkerülhetjük a szolgáltatókban történő csalódást, anyagilag jobban jöhetünk ki a végére és nem utoló sorban megmarad a szabadidőnk és a kapcsolatunk.

Egyben fotós és videós: itt már az elején válasszuk külön az egymást csomagban ajánló csapatokat és Mekk Eleket. Előbbi esetben lényegében nem kettő az egyben történet van, hanem valóban 2 önálló csapat ahol mindenki végzi a saját munkáját. A gond ott kezdődik, ha ez a 2 szolgáltató 1 személyben testesül meg. Tavaly szezon végén a határaim feszegetése végett filmeztem 2 esküvőt elejétől a végéig és bár a produktum minősége elmaradt egy Studinger Andrástól elég erősen, annyira nem kellett szégyenkeznem az átadott anyag miatt, DE! Arra, hogy közbe fotózzak is, esélyem se volt. Vagy egyiket vagy másikat csináltam a komplett átszerelés miatt köztes szünettel (kreatívon készítettem én is pár képet). Megbizonyosdtam róla, hogy egyszerre a kettő teljes mértékben lehetetlen. Vagy mégsem? Van szolgáltató, aki mint videós vállal fotó + videó szolgáltatást egyben úgy, hogy a képeket a filmből kockázza ki utólag. Mindamellett, hogy amikor ezt meghallottam, hangosan felröhögtem, a vidámságom hamar el is múlt, mivel nem áprilisi tréfa volt a dolog hanem valós, pár által megbízott szolgáltató. Mi a gond ezzel? A probléma megértéséhez minimális mértékben ismerni kell a filmezés és a fotózás közötti technikai különbséget. Amíg előbbi egy mozgást ad vissza, addig utóbbinál ennek ellenhezője a cél, egy pillanat megfagyasztása. Ebből adódóan a filmezés során 1/25s, 1/50s vagy hasonló záridőt használnak egy „képkocka” elkészítéséhez, fotózás során 1/125 alá nagyon ritkán megyünk, mivel a kép bemozdulna. Egy szimpla sétáló ember „megfagyasztásához” nagyjából 1/160s környéki záridő szükséges. Elég könnyedén belátható, hogy 1/25 esetében egyetlen éles képünk sem lesz. Ez filmnél nem probléma, mivel ott a bemouzdulás még jót is tesz a folyamatosnak tűnő mozgásnak. A másik kérdés a felbontás, mivel aki ilyen ajánlatot tesz, az nagyon valószínűleg nem rendelkezik 6/8k kamerával, de még csak 4k-val se, inkább valószínű a sima HD vagy FullHD, ahol a kép facebookra még megfelelő felbontású lehet, de egy közepesebb nyomathoz már nem. Ezen szolgáltatótól tehát lesz másodpercenként akár 25db használhatatlan fényképünk. Nem gondolom, hogy a spórolásnak ez megfelelő módja lenne.

Ha egyik tanács sem alkalmas spórolásra, akkor hogyan lehet mégis spórolni?

Ami evidens, hogy a gyengébb minőség a legtöbb esetben olcsóbb. Ne irigykedjünk másokra, amiért azok a legdrágább szolgáltatókat bízták meg, nem lesznek semmivel sem boldogabbak az esküvőt követően mint ti, a boldogságotok nem ezen múlik. Mérjétek fel anyagi lehetőségeiteket és állítsatok fel egy prioritást az egyes területek között. Mindenki számára más dolgok fontosak. Van akinek a ruha, van akinek a vacsora, a zene és van akinek az emlékek, a fotó és a film.

Az esküvők költségvetésében a legnagyobb tétel a helyszín + vacsora. Hogyan lehet ezen spórolni? Először is a helyszínt úgy válasszuk meg, hogy a lehető legközelebb legyen a násznép nagyobb részéhez, így nem (vagy csak kis mértékben) kell a szállással foglalkozni. Szintén gyakran kedvezményesen juthatunk az esküvői helyszínekhez szezonon kívül. Ugyanaz a hely augusztusban azon túl, hogy foglalt lesz ha későn ébredünk (akár 1 évvel előre) gyakran más árakon érhető el, mint mondjuk októberben vagy áprilisban. A kedvezőbb árak mellett pedig a rekkenő hőséggel sem kell megküzdeni. Talán a legfájdalmasabb pont a helyszínnel kapcsolatos spórolásnak a létszám. Ez mindjárt 2 kérdést is felvet. Egyrészt olyan helyszínt kell keresni, ami 40 fő esetén nem fog minimum 100 fővel kalkulálni, másfelöl vállalni kell az esetleges nemtetszéseket. Bármennyire is meg szeretné hívni a nagyi sógórnője a fél falut, ez a ti esküvőtök. Egy vidám boldog esküvőhöz azokat a baráraitokat, ismerőseiteket hívjátok csak meg, akikkel a mindennapi életben is tartjátok a kapcsolatot, bármikor szívesen találkoztok velük és öröm őket látni. Ha ilyen vendégek vesznek körül, nem kell aggódnotok a buli jó hangulatát illetően. A spórolás itt 10-15000 Ft / fő!

Menyasszonyi ruha: ha nem teheted meg, bármennyire is meseszép, ne daalarna ruhát keress. Ez a viselet csupán pár órán keresztül lesz rajtad. Ugyanúgy meseszép lehetsz egy kevésbé felkapott, kevésbé híres tervező ruhájában is, amivel valóban százezreket spórolhatsz.

Fotó, videó: olcsó esküvői fotóst vagy esküvői videóst hívni 100% pénzkidobás. 50-80 000Ft áron dolgozó esküvői fotósok, esküvői filmesek által képviselt minőséget a mobillal fotózó vendégektől is megkapod, ráadásul nem kell plusz éhes szájakat etetni 🙂 Ha szeretnél fotóst, de csak 50-80 000 Ft-ot szánsz rá, akkor válaszd a korábban már említett pár órás rendelkezésre állást. Ehhez persze legtöbbszőr az is kell, hogy ne egy szezon közepi szombatot célozz meg, mert ezen időszakban a jobb szolgáltatókat egész napra is elviszik, így nem vállalnak pár órás munkát. Egy hétköznapi vagy szezonon kívüli időpontban viszont egy 4 órás fotózásba bőven bele tud férni a szertartás, pár csoportkép és egy jó kreatív sorozat, 15-20 000 Ft / óra áron pedig már találtok jó minőségben dolgozó szolgáltatót. (ne a magas óradíjat nézzétek, a fotós / filmes munkájának az az idő amit veletek töltenek, csak a töredéke, az igazi munkájuk a számítógép előtt kezdődik)

Szintén egyfajta spórolási lehetőség, hogy az esküvői fotósok és filmesek között elfogadott konstrukció, miszerint a vállalási díj egy részét (általában egy nagyobb részét) csak a produktum elkészülte és átadásakor kell kiegyenlíteni. Ez az esküvő után akár 1-2 hónap is lehet, ami idő alatt friss pénzügyi forrásokhoz juthat a pár (pl. havi munkabér átutalás).

Zene: a jó hangulat egyik legfontosabb eleme a zene. Tény, hogy egy 3-4 vagy több tagú élőzenét játszó zenekar más élményt tud nyújtani, az anyagi oldala is más. Nem szabad megijedni a dj megoldástól sem, ha a spórolás a cél. Egyrészt azon felül, hogy a tánctérből jóval kevesebb helyet foglal el, a zenei repertoárja is jóval szélesebb, mint egy zenekarnak. Ez különösen előnyös lehet több nemzetiségű esküvők esetében, ahol az eltérő szokások, zenei kultúra miatt szükséges olyan zenei kínálat, ami egy élőzenét játszó zenekartól nem várható el. Természetesen mint minden kompromisszumos megoldás esetében itt is van negatív oldala a döntésnek. Egy dj nem fogja tudni biztosítani azt a hozzáadott show elemet, amit pl. egy zenekar igen.

Remélem, ha végigolvastad az írásomat, nem az első benyomás alapján fogsz dönteni egy hasonló költség csökkentő írás alapján.

Eredeti cikk