Szerintem nincs olyan esküvő fotós, aki ne írt volna már a külön napos fotózásról, annak előnyeiről, esetleges hátrányairól. Mivel ennek ellenére a párjaimtól rendszeresen azt hallom vissza, hogy ez milyen jó ötlet, és milyen jó, hogy nem a nagy napon kell erre is időt szakítani, úgy gondoltam pár gondolatban leírom újra a külön napos kreatív előnyeit és természetesen hátrányait.

Kezdjük a hátrányokkal:

Nem kérdéses, hogy egy ilyen fotózásnak hátrányai is vannak. Újra meg kell szervezni a sminkelést, a fodrászatot, amit a legtöbb esetben nincsenek ingyen. Talán annyit azért érdemes itt megjegyezni, hogy a fotózáshoz egyikből sem szükséges olyan tartós, mint az esküvő napjára, így nagy a valószínűsége annak, hogy a sminkes is és a fodrász is egy jóval kedvezőbb árat fog erre mondani. Időt kell rá szakítani. Nem elég, hogy annyit készültetek a nagy napra, még egy plusz napotokat (egy felet) elvesz a fotózás is. Öltözködéssel, készülődéssel, utazással, fotózással minimum elmegy 4-6 óra a napotokból, ami ráadásul nagy valószínűséggel egy hétköznapi napon lesz így lehet, hogy még plusz egy nap szabit is ki kell vegyetek. Ha már a pénznél tartunk, ez a fotózás nem csak a ti, hanem a fotósnak is egy plusz fél nap munkát jelent (meg utána plusz pár nap utómunkát). A legtöbb fotós ezt a szolgáltatást éppen ezért pontosan beárazta. Ahogy más a jegyes fotózást adja ajándékba, nálam a legtöbb esetben a külön napos kreatív lehetősége jár ajándékba, mivel én is tudom mennyivel szebb képeket lehet így készíteni, mint a nagy napon.

Előnyök:

Ahogyan a mikor menjünk fotózkodni cikkemben egy éve le is írtam, a fotózáshoz legszebb fények nyáron valamikor este 6 és 9 óra között vannak. Ez az az időszak amikor a nap az eget és a földet is aranysárgára festi, nincsenek hatalmas szem, orr és toka árnyékok, nem hunyorogtok az erős napfénytől és ez így egyben jelentősen kibővíti a fotós eszköztárát.

Szintén a már említett cikkben leírtam, hogy a nagy nap során mindenképp ütközik valamivel a fotózás, így mindenképp valamelyen kompromisszumot kell kötni. Ha ezt az „áldozatot” meg is hoztátok, még akkor is ott van az a fránya idő, ami mindenképp bekorlátozna minket, mert a vendégek visszavárnak minket. Egy külön napos fotózás során csak mi hárman vagyunk és a választott helyszín(ek). Igen, helyszín(ek), mivel nem köt minket az esküvő helye, a fotózás akár egy távolabbi városban, kedves helyszínen is lehet, nem kell az esküvőhöz közel keresgélni megfelelő adottságokkal rendelkező területet.

Mivel nem vagyunk időhöz kötve, a fotózás minden esetben sokkal nyugodtabb, felszabadultabb hangulatban zajlik, ami mindenképp megjelenik a képeken is.

Mikor legyen a külön napos fotózás?

A rövid válasz az, hogy nekem mindegy 🙂 A következő tényezőket kell mérlegeljétek:
Ha láthatja a menyasszonyt a vőlegény a szertartás előtt fehérben, akkor lehet az esküvő előtti napokban. Ha nem, akkor mindenképp az esküvőt követően. Mivel a használat során a ruha koszolódhat, így mindkét verzió esetén érdemes egy köztes munkanapot beiktatni, amikor a ruhát szükség esetén be tudjátok adni tisztítóba. Ebből adódóan ha a ruha nem saját hanem bérelt, a menyasszonyi ruha kölcsönző céggel érdemes ezt előre egyeztetni (lehet, hogy a tisztításban is tudnak segíteni). Szerencsére ezt a kérdést egyre több szalon kezeli rugalmasan, így mindenképp érdemes beszélni velük erről.

Időpont:

A fotózás időpontját leginkább a választott helyíszín határozza meg. Ha egy olyan meseszép tájat választotok, mint a képeken is látható bokodi tó, akkor oda mindenképp naplemente időszakában érdemes ellátogatni, egyébként csak egy átlagos tó színes házakkal, stégekkel gyárkéménnyel. Ha beltéri helyszínt néztetek ki, mindenképp egyeztessetek a fotóssal, hátha dolgozott már az adott helyen és tudja mikor sütnek be a legszebb fények az ablakokon (pl.: turai kastély) illetve az adott helyszín nyitvatartási idejét is érdemes előre megnézni.

Mit vigyetek magatokkal?

Sokan egy gardróbnyi kiegészítőt visznek magukkal a fotózásra, ami persze egyrészt változatosabbá tudja tenni a képeket, másrészt folyamatosan cipelni kell, minden kép előtt valahova le kell tenni ahol nem látszik, a három helyszínnel ezelőtti helyre lerakott virágcsokorért vissza kell menni, stb. Ezért én a szájfény és egyéb klasszikus női táskákban rejlő apróságokon kívül nem igazán javaslok kiegészítőket. Pár kép kedvéért esetleg a csokrot magatokkal hozhatjátok, de ha egy ilyen csodás helyszínen a fotósnak kellékek kellenek ahhoz, hogy 1-2 órán keresztül folyamatosan változatos képeket készítsen rólatok, akkor ott a fotóssal van a probléma, nem veletek. Természetesen ha ti szeretnétek egy-egy vicces, vagy valamiért fontos kelléket használni a fotózás során annak nincs semmi akadálya, csupán érdemes mérlegelni, hogy mennyire lesz teher számotokra azoknál a képeknél, ahol épp nincs rá szükség.

Móni és Attila, akikkel alig egy hete voltam a bokodi tónál, az esküvőjük után közvetlenül, pár óra alvást követően jöttek el velem fotózni. Hiába a kialvatlanság, a fáradtság (mindkét részről) mégis olyan képeket sikerült készítenünk, amikre az esküvő napján esélyünk se lett volna. A teljes képanyag feldolgozására még egy pár hetet várniuk kell, de 1-2 képet mutatóba elkészítettem nekik. A reakció röviden csak ennyi:

„Fantasztikusak a képek, nincsenek rá szavak, teljesen megvagyunk hatódva.
Köszönjük szépen hogy ilyen gyorsan küldtél képet, 🙂
Üdv; Móni és Ati„

Ha nektek is esküvőtök lesz, vagy csupán szeretnétek egy hasonló stílusú fotó sorozatot magatokról, keressetek bizalommal, ha még szabad az adott dátum, örömmel fotózlak titeket is.