Ez a kérdés, hogy kezdőként milyen fényképezőgépet vegyek, számtalan facebook és egyéb csoportban elhangzik legalább heti rendszerességgel és hozzávetőleg minden alkalommal ugyanazokat a vitákat generálja. Éppen ezért megpróbáltam összeszedni a gondolataimat pró és kontra az egyes döntési lehetőségek mellett és ellen.

Az első és legfontosabb probléma, hogy a lehető legrosszabbkor jutott eszedbe ez a gondolat. Egy olyan átalakuláson megy épp keresztül a képrögzítő ipar, ami igen komoly változásokat hoz. Talán 1-2 kis gyártót leszámítva ugyanis mindenki megszüntette a hagyományos tükrös gépek fejlesztését és gyártását. Így az a szép nagy fekete csattogós gép, amivel komoly fotósnak nézel ki megszűnik létezni lassan de biztosan. És épp ez a probléma, mivel egy kezdő számára azok a gépek még akár 5-10 évig is jók lehetnének (természetesen nem a dslr-ből is régi gépekre gondolok) de ha egyszer kinövi az illető az adott gép tudását, vagy csak vágyik a tükör nélküliek kényelmére, akkor a teljes felszerelését el kell adnia hozzá, és mindenből újat venni, ami egy hatalmas anyagi buktát jelent. (itt mindjárt nekem támadnának ha ezt facebookon írnám le, hogy de vannak konverterek amikkel a milc gépekre a tükrös objektíveket fel lehet tenni és ebben igazuk is van, de csak addig hangoztatják ezen gondolataikat, amíg ki nem próbálták milyen a valóban arra a géptípusra gyártott objektívvel dolgozni)

Szintén egy parázs vita téma a telefon vs. fényképező kérdése. Bármennyire is nem tetszik sokaknak, a telefon egy olyan terület, ami a gyártóknak sokkal nagyobb bevételt jelent, mint a fényképező. Éppen ezért minden új technológia először ott jelenik meg. Pl. lézeres távolság mérés, ami tudtommal a mai napig nem került bele egyik fényképezőbe se, több kamerás 3D elven működő háttérelmosás, több képből összerakott zajmentesebb kép alacsony megvilágítás mellett, ezek mind olyan dolok, amiket a felső kategóriás telefonok alapból tudnak. Igaz, hogy a szenzor méret sokkal kisebb, de az objektívek fényereje pl. már a fényerső fixek szintjén van vagy megközelíti azt, így egy kit obi f3.5-ös kezdő fényerejénél kb. 5-7x több fényt enged be, ami már alapból kompenzál sok mindent. Igen, elég nehéz velük 100m-re lévő madarakat fotózni, meg a sötétben gyors mozgások is jelenthetnek még kihívást (ez utóbbi a belépő szintű gépeknek is) de a 2-300 eFt-os ársávba (új, bolti árat tekintve) ha azt nézzük, hogy mi fér bele egy milc rendszerből és mi egy telefonból, akkor ott az utóbbi fog kijönni győztesként.

Ha ezt elfogadod, akkor két irányba gondolkodhatsz. Bevállalod, hogy egy nagyobb összeget fogsz bukni 1-2 éven belül, és szétnézel a dslr piacon, vagy gyűjtögetsz még egy kicsit. Azt, hogy alacsony keretösszegnél maradva vegyél egy belépő szintű alsó kategóriás gépet, azt több okból sem javaslom. Ezek közül ami számodra legfontosabb, hogy ezekben a legtöbb olyan beállítási lehetőség, mely igazán kreatív képek elkészítését teszi lehetővé, nincs engedélyezve, vagy csak nagyon erősen korlátozott keretek között. Így pont arra nem alkalmasak, amire vásárolod őket, hogy kezdőként megtanulj fotózni. A másik fele pedig, hogy felsőbb kategóriás gépekkel összehasonlítva nem csak a képminőségben lesz különbség, hanem a kezelhetőségük is roppant nehézkes. A legtöbb beállításhoz a hátsó kijelzőn a menüben kell bóklásznunk, miközben a téma már rég odébb állt.

Van viszont ebben egy jó hír is. A legtöbb komolyabban fotózással foglalkozó kolléga már átállt milc rendszerekre és ez elég egyértelmű jelzés mások részére, hogy ez a jövő. Ennek köszönhetően nagyon sok dslr gép kerül eladásra eléggé nyomott áron. Így bőven meg lehet célozni a félprofi kategóriát belőlük egy belépő milc áráért. Gondolok itt olyan gépekre, mint a Nikon D750, A Canon 5D, 6D melyeket már akár 150-250e Ft összegekért megvehetünk és ezek olyan kategóriás gépek, melyekkel nagyon sokan esküvőket fotóztak jó minőségben, azaz tényleg jó gépek. Ehhez természetesen még hozzá jönnek az optikák, de az egy nehezebb történet.

Az optika kérdéskör tekintetében egy kicsit a saját múltamba kell visszamennem. Kb. 15 éve amikor úgy döntöttem, hogy ismét komolyabban szeretnék foglalkozni a fotózással (kb. 1 évtizedes kihagyás után) jelent meg a Nikon D90, amit gyorsan meg is vettem. Meg hozzá 18-105, 70-300 meg majd még egy rakat ilyen olyan lencse, kiegészítő, stb, amire tulajdonképpen semmi szükségem nem volt, de azt gondoltam, attól majd jobb fotós leszek. Sajnos a legnagyobb hibát ott követtem el, hogy nem tudtam mit akarok. Mi az a téma, ami igazán közel áll a szívemhez, mi az, aminek a fotózása a legnagyobb örömet okozza számomra. Majd egy év és sok sok tanfolyam, workshop, könyvek, stb. kellett ahhoz, hogy a jelenleg is preferált témakör kialakuljon. Ezen idő alatt viszont a hülyeségekre költött összegekből kényelmesen megvehettem volna a két kategóriával magasabb fullframe szenzoros Nikon D700-at, hozzá azon lencsékkel amire valóban szükségem volt.

Úgyhogy a lencsék, szűrők, vakuk, stb. vásárlásával ne rohanj előre. Legyen valami a gépen amit vázsapka helyett a gépre tekerhetsz és keress tanulási lehetőséget. Akár egy mentort, akár workshopokat, de ami legfontosabb, hogy tarts egy önvizsgálatot, hogy milyen irányba szeretnél elindulni. Ha ez megvan, akkor érdemes az adott témában már működö szakmai csoportokba belépni, figyelni az ottani beszélgetéseket, felmerülő problémákat és csak nagyon kis lépésekben elkezdeni fejleszteni a gépparkot. Természetesen ha a pénz nem akadály, akkor ez a cikk nem neked szól 🙂 akkor vedd meg a legjobbat és imádni fogod 🙂

Tükrös rendszerekben a jelenlegi plafont képező Nikon D6 és Canon 1Dx mk III melyek jelenlegi ára olyan 3Mft / db még elég sokáig lehetőséget fognak biztosítani a fejlődésre de csak egy adott határon belül. Sosem lesz bennük olyan funkció, amiket már a belépő milc-ek is tudnak, stb. De gondolom az árból azért érezhető, hogy ezek még a mai szinten is csúcskategóriás gépek.

Mi van, ha a milc vonalat választod?

Az első tanács, amivel egyben megint ki fogom érdemelni a népharagot, az a ne vegyél apsc (azaz kis szenzoros) gépet, csakis fullframe-et. A miértre elég egyszerű a válasz, nem annyival olcsóbbak mint amennyivel gyengébbek. Sőt, van ahol még drágább is az apsc. Jelenleg egy Sony A6700 ami a Sony-n belül az apsc vonal legújbabb gépe a legolcsóbb áron 669 000 Ft, a fullframe A7 III ami ugyan egy 5 éves konstrukció, de a mai napig nekem is ez az egyik gépem a legolcsóbban 659 990 Ft-ért megvásárolható újonnan. Tény, hogy a 6700-ban már lesz autó meg bicajos témakövetés, képminőségben, kezelhetőségben, testreszabhatóságban viszont az A7 III megeszi őt reggelire.

Ezek természetesen bőven nem a kezdő tanuló gép kategóriák hanem azok amik komolyabb felhasználásra is alkalmasak. Viszot nem feltétlen kell ilyen magasan kezdeni. Az apsc / ff vonal viszont egy komoly választás ugyanis az apsc objektívek nem alkalmasak ff vázakra. Fordítva igen, de így nem. Ez egyben a másik ok, ami miatt nem tanácsolom az apsc vonal választását, mivel ha egyszer kinövitek azt a szintet akkor megint csak a dslr-nél említett hatalmas buktával tudtok majd váltani.

Itt jegyezném meg, hogy vannak olyan témák, ahol az apsc előny és nem hátrány! De ezt az önvizsgálat és fórumokon történő tájékozódás után te is lárni fogod, ha épp egy ilyen területet választottál magadnak.

Mi az, ami kedvezőbb áron elérhető és mégis jó vétel lehet?

A sony-nak valamivel nagyobb multja van ebben a kategóriában, így neki van olyan „régi” fullframe gépe, amit a profik már eladtak, vagy épp eladnak, de azért egy kezdőnek még bőven a hűűű kategória. Ilyen pl. a Sony A7 II-es verziója ami kb. 8 éve jelent meg és jelenleg a használt piacon 250e Ft körüli áron elérhető.

Sajnos Nikon és Canon vonalon már nem ilyen rózsás a helyzet, mivel ők kb. 5 éve csatlakoztak a milc vonalhoz, így igazán „régi” gépük nincs is. Az első ilyen gépváz amit kiadtak a Nikon Z6 és a Canon EOS R volt, melyek mindketten szintén nagyon jó gépek, nagyon sokáig nem fogjátok kinőni őket, de ezek már a 400 eFt körüli sávban mozognak a használtpiacon. Esetleg még szóba jöhet a Canon Rp, ami a Canon belépő szintű fullframe gépe, erről személyes tapasztalatom nincs, de erősen feltételezem, hogy szintén bőven többet ad, mint amit egy kezdő hamar ki tud nőni és használtan 200-250 eFt körül megkapható.

Objektív kérdés: Sajnos ez egy elég kettős dolog. Egyfelől Canon és Nikon esetén a gyári dslr objektívek konverterrel (kb. +50 000Ft) többé kevésbé használhatók, Sony-nál ezt semmi esetre se javasolnám. Viszont Sony milc gépekre gyárt objektívet vagy egy tucat gyártó, így a kínálat nem csupán a nem éppen olcsó saját márkás lencsékből áll. Én magam is használok mind Tamron, mind Sigma, TTArtisian és Sony GM optikákat is, kihasználva, hogy egy adott feladatra mely gyártónak van a legmegfelelőbb eszköze.

Innentől viszont a határ a csillagos ég, nincs az a pénzösszeg, amit nem lehet elkölteni fotós felszerelésre.