Tóth Béla vőfély

Az esküvők világába mindig is volt valaki, aki segített az ifjú párnak a ceremónia lebonyolításában, a násznép szórakoztatásában, koordinálásában. Sokak számára azonban már maga a kérdés is magyarázatra szorulhat, mivel a párok többsége nem jár napi szinten esküvőre. Teljesen természetes ezért, hogy csak a vőfély-ről hallott eddig, akiről az a kép alakult ki benne, hogy mindenféle verseket mond, rímekben tálalja a levest és idióta megalázó játékokkal próbálja szórakoztatni a násznépet.

Ennek a tévhitnek tudható be, hogy a párok gyakran teljes mértékben elzárkóznak a vőfély-től, „nem akarunk vőfély-t”.

A klasszikus vőfély szerepe egy vidéki esküvőn nagyjából tényleg ki is merült ennyiben. Megtartotta a kikérőt, elmondta a szülőbúcsúztatót, bejelentette a következő eseményt, mondott pár pohárköszöntőt és persze hozta tojás görgetős és egyéb roppant izgalmas játékait, mindezt úgy, hogy eléggé központi szerepbe helyezik magukat.

Bohács Róbert vőfély

A helyzet azonban az évek során nagyon sokat változott. Egyrészt megjelentek az úgynevezett ceremóniamesterek vagy ceremóniamester nők, akik ezt a piaci rést felismerve ideális alternatívát nyújtottak a modernebb szemléletű párok részére. Ők nem csizmában és hagyományos öltözékben vőfély bottal a kezükben jönnek hanem inkább öltönyben, nem mondanak verseket, nem erőltetik a játékokat, ellenben a háttérben olyan többlet munkát végeznek, amit a klasszikus értelembe vett vőfélyek nem tettek. Összefogják és tájékoztatják a szolgáltatókat, koordinálják a násznépet, összeállítják a csoportképeket, kezelik a vendégek problémáit, és mindaddig a háttérbe vonulva figyelik az eseményeket ameddig azt a helyzet másként nem kívánja. Amennyiben valami nem a tervek szerint alakul, akkor lépnek közbe és igyekeznek a lehető legészrevétlenebbül orvosolni a problémát. Azon esküvőkön, ahol nincs ilyen személy, ezen problémákkal minden esetben az ifjú párt keresik meg, akik így nem igazán tudják felhőtlenül élvezni a saját lagzijukat.

Bohács Róbert vőfély

Lassan, de biztosan a vőfélyek is kezdik felismerni, hogy ha nem változtatnak valamin, akkor az igen komoly múlttal rendelkező szakmájuk záros határidőn belül a kihaló félben lévő szakmák listájára fog kerülni. Egy két évvel ezelőtt készített felmérés alapján Ők is tisztában vannak ezzel a negatív sztereotípiával, amikor a vőfély 10-kor már részegen szundít a sarokban miután kikezdett az összes koszorúslánnyal. Szerencsére a saját tapasztalatom is az, hogy igenis vannak jó vőfélyek. De ezekre a szakemberekre már rég nem igaz a fentebb leírt munkaköri leírás. Sokkal inkább egy vőfély – ceremóniamester átmenet kezd kialakulni, ahol a népies hagyományokat megőrizve ízesen rímekben beszélni tudó szolgáltatók ugyanúgy segítik a társszolgáltatók munkáját, ugyanúgy foglalkoznak a násznéppel, ahogy azt a cm-ek teszik. A dolog érdekessége, hogy ez a plusz, amit ezek a szolgáltatók adnak, még koránt sincs beárazva. A vőfélyek és a ceremóniamesterek között még mindig elég komoly eltérés van a vállalási ár tekintetében, a vőfély árak kb. ott érnek véget, ahol a cm árak kezdődnek, ami szerintem a közeli jövőben változni fog. Egyrészt azon vőfélyek, akik megfelelnek a róluk kialakított negatív sztereotípiának, vélhetően rövid távon megrendelés nélkül maradnak, mivel az igényekkel és a korral haladók olyan reális alternatívát mutatnak a párok részére, ami egyrészt megtartja a hagyományokat, másrészt a modern fiatalos esküvőkön is vállalható.
Mikor cm és mikor vőfély?

Bokodi Gábor ceremóniamester

A vőfély többlet szolgáltatása úgy gondolom egyértelmű. Ha egy vidéki esküvőn kikérőt, búcsúztatót szeretnének akkor oda nem praktikus egy cm. Ugyanígy a komfort zónáján kívülre kerül a cm, ha egy klasszikus sátras paraszt lagziba kellene koordinálnia a nagy nap eseményeit, de ugyanez igaz fordítva is. Egy budapesti sokcsillagos szállodában megrendezett főként nagyvárosi rokonságból és barátokból álló násznép között egy vőfély nem fogja tudni azt a szolgáltatási színvonalat hozni, amit a saját komfort zónájában tudna.

 

Karai Eszter ceremóniamester nő

Így a bukás szinte előre borítékolható, ha ezt nem vesszük figyelembe és pl. egy olyan esküvőre, ahol a násznép nagyobb része falusi környezetből érkezik egy neves drága ceremóniamestert bízunk meg. Lehet bármilyen profi a szakmájában, a vendégek többsége nem lesz vevők arra, amihez az adott cm hozzászokott és amilyen tematika mentén vezetni kívánja az esküvőt. Ettől Ő még lehet, hogy a szakma egyik legjobbja, csupán a pár választása volt hibás, de ugyanez a fordított helyzetre is igaz. Épp ezért nem elegendő a pároknak a saját igényeiket figyelembe venni. Ha igazán jó bulit szeretnének, akkor a násznép egészére nézve kell felmérniük, mire lesz szükség.

Tóth Béla vőfély Agárdi Gábor esküvői fotós

Egy esküvőn legyen az 40-50 fős vagy akár 2-300 fős, mindenképp nagyon nagy segítség egy olyan személy, aki leveszi a felmerülő terheket az ifjú pár válláról a terheket, így én személy szerint mindenkinek, aki megteheti csak ajánlani tudom, hogy habitusuktól függően vagy vőfélyt vagy ceremóniamestert bízzanak meg a lagzi lebonyolításával és ne akarjanak mindent maguk intézni. Utólag nagyon hálásak lesznek a döntésüknek és természetesen annak az embernek, akik tökéletessé varázsolták életük ezen napját.