44-Szofi-babafoto-vintageA babafotózás az egyik legszebb, leghálásabb de egyben az egyik legnehezebb fotózási téma. A kisbabák nem pózolnak kérésre, nem mosolyognak kérésre és ha nincs kedve a fotózáshoz, nem is nagyon tudunk mit tenni ellene. A babafotósnak ezekre a helyzetekre minden esetben fel kell készülnie.

A kisbabák viszont felnőnek és az aranyos szemünk fényéből kamasz, majd felnőtt lesz akit már elég nehezen veszünk rá, hogy a szülőkkel közös képet készítsen róluk valaki. Épp ezért érdemes kihasználni a lehetőséget és gyermekünkről bizonyos időnként babafotókat készíteni. Ezt akár már újszülött korban elkezdhetjük, így az internet segítségével akár távolabbi rokonaink, fiatalosabb internetet használó szüleink is elküldhetjük a képeket a kisbaba mosolyáról, egy érintésről vagy épp a morcos, durcás tekintetéről.

09-Szofi-babafoto-vintageA babafotózás történhet stúdióban megrendezett környezetben kontrollált körülmények között, vagy történhet a kisbaba saját környezetében, saját normális életterében. Mindkettőnek vannak nehézségei és szépségei egyaránt. Számomra bármilyen szép eredményt lehet is elérni vele, a stúdió nagyon steril környezet. Ismerek nem egy babafotóst aki egy komplett raktárnyi kelléket halmozott fel az évek során a stúdiós babafotózáshoz és szebbnél-szebb babafotókat készít, én ha csak lehet, inkább a kisbaba saját életterét választom és én utazok hozzá. Ennek egyik nagy előnye, hogy a család és ezáltal a baba is sokkal otthonosabban érzi magát, sokkal hamarabb tudunk jó képeket készíteni, mint egy idegen környezetben. Hátránya, hogy gyakran sokkal nehezebb a megfelelő fények, háttér, környezet biztosítása mint egy stúdióban.

Remélhetőleg az időjárás hamarosan megengedi, hogy ezen képeket ne a család otthonában hanem kint a szabadban készítsük, így az egész világ a műtermünk lehet.

04-Szofi-babafoto-vintageMég 2013-ban Tatán fotóztam Mónika és Csaba esküvőjét, akikhez most, hogy megszületett Szofi lányuk, Székesfehérvárra is ellátogattam és lehetőségem nyílt Szofi első grimaszainak, mosolyainak érintésének megörökítésére a szülők legnagyobb örömére.

6-8 hónapja valami lehetett a levegőben (vagy épp pocsék volt a tv műsor) mivel a március és április hónapom már most tele van kismama fotózás és babafotózás programokkal valamint ezek kombinációjával. Remélhetőleg az elkövetkező hetekben sok sok örömteli képet készítehet és oszthatok meg veletek.