Kissé szkeptikusan fogadtam a hírt, miszerint a kormány a teljesen ingyenes esküvő bevezetését tervezi sőt még plusz szabadság is járna a házasság mellé.

A kormány ismét ösztönözni szeretné a fiatalokat a házasságkötésre így ingyenes házasságkötést és plusz pótszabadságot tervez a fiataloknak.A kormány minden házasságkötéssel kapcsolatos költséget eltörölne, vagyis minden költség megszűnne, teljesen ingyenessé válna a házasságkötés!

Az ingyenes házasságkötést követően a friss házasoknak, az ifjú párnak plusz pótszabadság is jár majd!
A jelenlegi információk szerint, már tárgyalták is azt a javaslatcsomagot, amely szerint a házasságot kötők mentesülnének a különböző illetékek megfizetése alól.

További bónusz és jó hír, hogy nem csak a polgármesteri hivatalban lesz ingyenes a házasságkötés, hanem mindenféle külső helyszínen is, ahol az ifjú pár akarja.Manapság egyre divatosabb a réten,a mezőn, vagy a lakodalom helyszínén tartott szertartás, így ennek a hírnek sokan fognak örülni.A házasság előtt állóknak jelenleg az önkormányzati rendeletben megállapított mértékű díjat kell fizetniük, ebben benne van a terembérlés, az anyakönyvvezető díja és a külső kiszállásért pedig plusz forintokat kell fizetni.

forrás: palyazatfigyelo.info

Szekepticitásom fő oka az az ősidők óta ismert és nagyon erős igazság tartalmú mondás, miszerint Krisztus koporsóját se őrizték ingyen. Ezen felül eddig is ingyenes volt az esküvő 🙂 csak voltak kivételek amik az esetek 99.99%-át érintette. Ezen felül vajon része-e a pezsgő a házasságkötésnek? Ha igen akkor melyik márka? A szertartás előtt, alatt, után szóló zene jogdíja? A terem bérleti díja? Milyen differenciálás lesz egy budapesti kerület és egy tanyavilágban tevékenykedő anyakönyvvezető között? Előbbinek egy helyszíni szertartás esetén lehet, hogy elegendő pár sarkot sétálni, utóbbinál pedig akár 50-100km-t kocsikázni. Ki fogja fizetni az utazást? Vagy egyszerű nemleges választ fogunk kapni ha helyszíni szertartást szeretnénk és 2 saroknál többet kell utazni? (jelenleg nem ritka ez a hozzáállás) Vagy esetleg hétfőtől csütörtökig lesz ingyenes?

Nagyon dicséretesnek tartom a törekvést, hogy ilyen és ehhez hasonló lépésekkel szeretnék a házassági kedvet növelni, de nem gondolnám, hogy ez jelenleg akár csak egy kicsit is visszatartja az embereket a házasságtól. Lehet, hogy gátat fog szabni az egyes önkormányzatok különcködésének és extra (elnézést, pofátlan) díjszabásainak, de nem gondolnám, hogy közvetlen hatása lenne az esküvők számára. Sokkal inkább meg fogják érezni a hatását a szertartás vezetők, akik nagy előnye eddig pont az volt, hogy olcsóbban jöttek ki helyszínre és gyakran sokkal színvonalasabb szertartást tartottak mint a hivatásos anyagkönyvvezetők, akiket szabályok kötnek.