_AG32251Elcsépeltnek tűnhet a kérdés, számtalan fotós, esküvő szervező oldalán felmerült már ez. Az elmúlt években azonban lassan de biztosan megváltozott az esküvőre készülő párok szokása. Többek között erre reagálva jelentek meg az őszi esküvő kiállítások is. A párok jelentős része már 2015-ben elkezdi szervezni a 2016-os vagy 2017-es esküvőjét.

Korábban az esküvői szolgáltatók jó részének január első pár hetében teltek be a naptárjaik amikor a karácsonyi leánykérések szolgáltató keresési fázisba jutottak. A jelen helyzet azonban az, hogy az esküvői szolgáltatóknak még véget sem ér a szezon, már beindult a foglalási dömping. Mire elérkezik a január első pár hete és megszervezésre kerülnek a klasszikus esküvői kiállítások, addigra a szolgáltatók jó részének már félig vagy még jobban tele van a foglalási naptára. Így a párok már nem válogathatnak ízlésük szerint, be kell érniük a „maradékkal”.

Az urak szokásai azonban lassabban követik ezt a tendenciát és a leánykérések többsége most is a karácsony-szilveszter időszakban történik. Mit tehetnek akkor azok az frissen eljegyzett párok, akik ezt az időpontot választották kapcsolatuk új szintre emelésére?

_AG32124Ahogy egyre korábbra került a foglalási szezon, úgy kezdtek egyre népszerűbbek lenni a pénteki vagy más hétköznapi esküvők valamint úgy tolódott ki a szezon a tavasz és az ősz felé. Ez lehet egy kényszerű lépés is, mivel a június-augusztusi péntek-szombatok már mindenkinél tele voltak, de lehet tudatos is. Egy áprilisi vag októberi esküvőn legfeljebb gondolni kell eső helyszínre, de valljuk be a kreatív fotózáson kívül az esküvők többsége zárt térben zajlik (eltekintve a szabad téri szertartásoktól) így gyakorlatilag mindegy, odakint szakad-e az eső vagy sem. Az viszont koránt sem mindegy, 25C van, vagy 40. Előbbi ellen ha valaki fázik, könnyedén tud egy mellénnyel, pulcsival „védekezni” egy 40C-os nyári napsütés ellen azonban nincs mit tenni. Mindenkiről patakokban folyik a víz, a ruhákon megjelennek a sókirakódások. Mindenki számára sokkal megterhelőbb, mint a tavaszi vagy őszi időjárás. De tovább gondolva a dolgot amilyen szép lehet egy nyári napsütés, olyan csodálatos lehet egy havas téli táj. Persze, ehhez mostanában egy kis szerencse is kell, hogy legyen hó, de egy fotózás erejéig úgy gondolom el lehet látogatni valamelyik közeli magasabb hegyhez és ott minden bizonnyal lesz hó és készíthettek csodás havas képeket fehér ruhában. Ezen felül sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy egy január végi, február elejei időpontban szabad lesz az a fotós vagy más esküvői szolgáltató, akinek a munkája, referencia anyaga hozzátok a legközelebb áll. Nem kell kompromisszumot kötnötök, nem kell lemondani a minőségről, olyan lehet a nagy napotok, amilyennek azt megálmodtátok.