Kedves Menyasszonyok, Vőlegények, esküvőre készülő párok! Legutóbbi írásomban elég részletesen körbejáram a járvány esküvőkre való hatásait. Ezek egyike volt a szezon kitolódása késő őszre, télre. Biztos vagyok benne, hogy mostanában sokatokban felmerült a téli esküvő gondolata és próbáltok barátkozni a gondolattal. Google a barátunk, elég beírni a keresőbe, hogy téli esküvő, máris több millió találatot kapunk rá jobbnál jobb tippekkel, meseszép téli fotókkal.

Beleolvasgatva ezekbe és tényleg remek írások, meseszép környezet, csodás dekoráció, de kivétel nélkül mind a pozitív megerősítést kereső menyasszonyok részére íródott. Egyetlen szó nem esik arról, hogy a téli esküvő nem csak játék és mese, számtalan buktatója van neki. Sokkal komolyabb kihívás elé állítja mind a párokat, mind a vendégeket, mind pedig a szolgáltatókat.

Előre bocsájtom, nagyon szeretem a téli esküvőket, a téli fotózásokat, imádom a havat és mindent ami ezzel együtt jár. Nagyon fontos viszont szem előtt tartani, hogy egy téli esküvő szervezésének nem szabad ugyanúgy nekiállni, mint egy nyárinak.

Sok helyen hívják fel pl. a figyelmet arra, hogy a dekorációval, meleg fényekkel, ruha kiegészítőkkel érdemes kompenzálni a színek hiányát így erre nem is szeretnék kitérni. Annál fontosabbnak tartom, hogy fordítsunk különös figyelmet a vendégekre. Egy nyári esküvő esetén a párok legnagyobb félelme az eső, ami nagy ritkán, de előfordul (nekem 10+ év alatt eddig összesen 2 alkalommal) tehát nem kizárható, de nem is igazán fenyegető tényező. Egy téli napon azonban senkinek se furcsa, ha mínuszok vannak, márpedig ilyen körülmények között lefagyhatnak az utak, a járdák, amihez ha hozzávesszük, hogy már kora délután sötét van, különösen az idősebbek esetén plusz veszélyforrást jelent.

Ha téli esküvőt szeretnél, próbáld meg a lehetőségekhez mérten egy helyszínre szervezni az egészet. Beleértve a sminkeléstől a polgári szertartásig mindent. Így csökkentheted az elemekkel való találkozás esélyeit. Odakint amúgy is barátságtalan az idő a vendégek számára, a több helyszínes esküvők esetében pedig feleslegesen megy az idő a sok réteg ruha fel-levételével, ruhatárba helyezésével.

Az egyes események időpontját is érdemes a téli körülményeknek megfelelően újragondolni, tekintettel arra, hogy kora délután már lemegy a nap és kizárólag a helyszín által biztosított mesterséges fények használata lehetséges. Ezen belül is érdemes időt hagyni a vendégek érkezése és az első esemény kezdete között. A vendégek vélhetően a télnek megfelelő öltözékben érkeznek, ami viszont nem túl praktikus a több órás beltéri eseményen. Erre vonatkozó tippeket akár a meghívóba is bele lehet írni, mint pl. hozzanak magukkal váltócipőt, stb.

Ugyanígy nagyobb sikere lesz a vacsora asztalokon egy kancsó forró teának, mint egy jól behűtött üdítőnek.

Különösen kedveltek a téli esküvők esetében a hegyvidéki szállodák és éttermek, ahol nagy valószínűséggel még a mostanában szokásos enyhe tél mellett is havas, fehér táj fogad minket. Érdemes erre külön felhívni a vendégek figyelmét. Ne induljanak el nyári gumival, ne üljenek autóba, ha nem szoktak téli, hegyvidéki körülmények között vezetni, inkább szervezzétek össze a közeli vendégeket egy autóba vagy akár sofőrszolgálattal egy kisbuszba. Nekik is kényelmesebb lesz és ti is nyugodtak lehettek, hogy nem éri őket semmi baleset.

Mivel jómagam esküvői fotós vagyok, így legtöbbet ebből az aspektusból tudok írni. Feltételezve, hogy a megbízott fotósnak megfelelő tapasztalata és technikája van, maga a szertartás és a lagzi semmiben nem különbözik egy átlagos esküvőtől. Foglalás előtt érdemes beltéri illetve buli képeket kérni leginkább a fotóstól mint referencia. Valami sötét templom illetve táncos hangulat fotók témában. Ha ezek elnyerik a tetszéseteket akkor ezzel a részével nem lesz gond.

Más téma a kreatív. Itt az első döntést nektek kell meghozni. Vállaltok egy kis kellemetlenséget (hideg) és szabad térben gondolkodtok, vagy maradtok a komfortosabb szállodai, kastély belső, stb. helyszínek között, amivel viszont elvesztitek a téli esküvő minden varázsát.

Ha szabad tér mellett teszitek le a voksotokat, mindenképp érdemes úgy kalkulálni, hogy a fotózást egy külön napra teszitek. Volt olyan esetem, amikor egy jegyes fotózást szeretett volna a pár téli környezetben és egy hónapig vártunk a megfelelő alkalomra. Volt, hogy a latyak miatt, volt, hogy eső miatt, volt, hogy a meleg miatt csúsztattuk el az időpontot. Már majdnem végső elkeseredésünkben egy olyan reggelen indultunk neki, ami önmagában nem sok siker ígért nekünk. Ködös, borús szürkeség, de már annyira szerettük volna a fotózást, hogy nekiindultunk lesz ami lesz alapon. Mivel havas képekre a városban esélyünk se lett volna, így a helyszín egyértelműen a legközelebbi hegyvidéki helyszín lett megcélozva, Dobogókő.

Téli fotózás során szinte elfelejthető, hogy valami csodás naplementés aranyló hátteres giccs fotót fogunk kapni. Sokkal inkább szürke 50 árnyalatához lesz közel a végeredmény. A hó fehér és a világosszürke árnyalatai között fog mozogni, a fák a sötét szürke és a fekete között, a felhő pedig a világos és közép szürke árnyalatait fogja mutatni. Nem túl gyakori a csodás kék ég bárányfelhőkkel és naplementével. Természetesen nem kizárható, de nem olyan könnyedén tervezhető, mint egy nyári napon. Neki lehet futni ilyen jellegű képeknek is, de nagy a valószínűsége, hogy ehhez érdemes inkább egy szomszédos ország valamely síparadicsomát felkeresni a biztosabb siker érdekében.

Szintén technikai nehézség a fehér menyasszonyi és sötét vőlegény öltözéket úgy fotózni, hogy a fehér havas háttérben is és a ruhában is megmaradjanak a részletek. Itt bizony nem árt, ha megfelelő technika és komoly tapasztalat is rendelkezésre áll a fotós részéről. Ha ilyenben gondolkodtok, csak referencia képek ismeretében bízzátok meg a fotóst.

Ugyancsak a technika lehet szűk keresztmetszet a hideg miatt. Iphone-osok jól ismerik a jelenséget, hogy télen elég mínusz pár fok és a telefon már szépen el is sötétül (5-8 verziók között biztos) és lehet melengetni zsebben, kézben, stb. Az átlag kiskereskedelemben kapható otthoni használatú fényképezőgépeket nem arra tervezték, hogy ilyen zord körülményeket is elviseljen.

A fotózás menete is teljesen más, mint nyáron. Egy augusztusi kreatív esetén azt szoktam javasolni, legfeljebb 2 óra, aminek a vége az aktuális naplemente +10 perc körüli időpont. Ez az az időtartam, amikor még őszinte a mosoly és a fények is szépek. Télen az órához ennyire nem kell ragaszkodni, mivel egész nap olyan alacsonyan van a nap, mint nyáron naplemente előtt, a hideg miatt viszont vagy bundában van a pár ami nem éppen esküvői hangulatú, vagy igen hamar fagyos lesz a hangulat. Érdemes 10-15 perces etapokkal tervezni és köztük valami meleg helyre beülni, ami akár lehet egy fűtött kocsi vagy egy étterem. Ennek megfelelően a 2 óra időtartam is lehet inkább 3.

Nem vagyok a kiegészítők híve, azt szeretem, ha a képeket a pár „adja el” de ha a környezet is és a ti ruhátok is „színtelen” akkor érdemes elgondolkodni valami apró kiegészítőn ami lehet egy sál vagy egy legyező vagy bármi ami élénk színes és így egy erős kontrasztot visz a képbe.

Összegezve nagyon sok minden más egy téli esküvő esetén, sokkal több körültekintést és szervezést igényel, de ugyanúgy csodálatos tud lenni, ahogyan egy nyári, csupán a tél szépségeit kell megtalálni a nyári helyett.