Nagyon optimista típus vagyok, de még én is úgy készítettem nemrégiben egy kutatást, hogy abban május 31-et jelöltem meg, mint esküvői dátum, hogyan reagálnának rá az emberek. Akkor azt úgy írtam, hogy biztos nem lesz akkor még esküvő, de feltételezzük, mi lenne ha… Alig pár nap telt el és a kormány bejelentette, hogy 2020.06.01-től vidéken újra lehetnek lagzik 200 főig bezárólag. Lassan lehet lottó szelvényt kellene vásárolnom, de aminek nagyon örülök, hogy a bejelentésre a felmérésnek hála azonnali válaszaim voltak és a piac is pontosan úgy reagált, ahogyan arra számítani lehetett a számok alapján.

Megtartsam, ne tartsam, B dátum, C dátum, eredeti dátum?

Először is a nagy örömmámor után egy kicsit üljünk le és gondoljuk végig az eseményeket. Egyfelől ez még csak szóban hangzott el (ugyanúgy ahogyan az augusztus 15-ig nem lehet semmi), másfelől nagyon sok tényező együttállása szükséges ahhoz, hogy a lagzi tényleg jól sikerüljön.

A felmérés cikkemben már kitértem rá, most újra megteszem kicsit részletesebben. Az egyik ilyen szempont a vendégek. Alább pár „problémás” csoportba osztottam a vendégeket:

  • külföldről érkező vendégek: a határok jelenlegi információm szerint még zárva vannak, így lehet, hogy eljönni el tud, de haza már nem engednék. Ez országonként eltérő, minden esetben az adott ország szabályozásainak érdemes utána kérdezni (a hazai mellett). Járnak-e a repülők, lehet-e szállást foglalni részükre, stb.
  • idősek: mindenki tudja, hogy a járvány leginkább veszélyeztetett rétege az idős emberek. Mérlegelned kell, mennyire fontos számodra az adott személy jelenléte az esküvőn, mennyire kockázatos a jelenléte, mennyire tartozik a veszélyeztetett célcsoportba. Azt tanácsolom, ezt a döntést az érintettel közösen hozzátok meg.
  • gyerekes szülők: ennél a csoportnál két opció szokás, egyik a gyereksarok, animátor, stb. a másik a lepasszoljuk a nagyinak. Köztudott, hogy a járvány miatt ez utóbbit nem javasolták a szakértők, mivel a gyerekek tünetmentes hordozók lehetnek, akik így potenciális veszélyt jelenthetnek az idősekre. Érdemes tehát egyeztetni a gyerekes családokkal, hogy miként tudják megoldani az esküvő napját, magukkal hozzák a gyereket / gyerekeket vagy megoldott lesz a felügyeletük valahogyan. Amennyiben magukkal hozzák, nem árt nektek gondoskodni arról, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat és ne a szülők nyakán lógjanak egész este.
  • budapestiek: szigorúan értelmezve a törvényt BP területére még minden kijárási korlátozás érvényes, így egy esküvőre elutazni vidékre nem feltétlenül tartozik az „indokolt lakhely elhagyás” kategóriába. Nem gondolnám, hogy ezért bárkit is meg akarnának büntetni és remélhetően napokon belül ez is változni fog, de aki nagyon szabálykövető annak ez is egy probléma forrás lehet.
  • gazdaságilag érintett: fájó kijelenteni, de bizony sokakat elég komolyan érintett a járvány anyagilag is. Ha úgy döntesz, hogy mégis a lehető leghamarabbi időpontban meg szeretnéd tartani a lagzit, érdemes a meghívott vendégekkel egyértelműen tudatosítani, hogy az esküvőre Őket várjátok és nem a pénztárcájukat. Ezzel együtt persze nektek is el kell fogadni, hogy a nászajándékok összege elmaradhat a várakozásaitoktól.

Következő szempont a mindenki más, azaz a staff. Szánjatok elegendő időt arra, hogy minden szolgáltatóval egyenként át tudjátok beszélni az aktualizált forgatókönyvet. Látják-e bármi akadályát annak, hogy a lagzi 110%-osan tökéletesre megszervezhető legyen. Ha igen, akkor nektek kell mérlegelnetek, hogy pl. élő virág helyett megfelelő lesz a művirág, homár helyett a rántott hús, stb.

Abban biztosak lehettek, hogy a szolgáltató csapat hálás lesz nektek, ha az eredeti időpontban tartjátok meg a lagzit. Egészen biztos, hogy sokkal kipihentebbek lesznek, sokkal lelkesebbek, de ez inkább a mi szempontunk, nem a tied, így fontos, hogy a fentieket mérlegelve hozzátok meg a döntést úgy, hogy az számotokra és vendégeitek számára a legkedvezőbb legyen. Jogilag felmerülhet, hogy ebben az esetben már nem számít vis maior-nak az eredeti esküvői dátum elhalasztása, de én úgy gondolom, hogy minden szolgáltató, ahogy én is, ha megbeszélt egy párral egy B netán C dátumot akkor azt szeretné, hogy a pár számára a legjobb verzió valósuljon meg és nem a paragrafusokat fogja bújni.