A szerelmes férfiak egy részének karácsonyra sikerül összegyűjteni a megfelelő bátorságot és megkérni kedvesük kezét. Természetesen a hölgyek az eljegyzés után amint sikerül földet érniük a lebegés után, azonnal meg is kezdik az esküvő szervezését 🙂 vagy legalább is elkezdik keresni az álom menyasszonyi ruhát, az ideális esküvői helyszínt, nézegetik mások esküvői fotóit és inspirációkat gyűjtenek a leendő lagzijukhoz.

Mint bármi az életben, egy esküvő megszervezése is elsőre gyerekjátéknak tűnhet, aztán ahogy megyünk bele a részletekbe, úgy lesz egyre szerteágazóbb a feladat.

Ezzel az írással szeretnék pár hasznos gondolatot, ötletet megosztani veletek.

Első körben próbáljátok meg behatárolni, mikorra szeretnétek összehozni az esküvőt. Ideális esetben egy lagzi elméletben akár pár hét alatt is megszervezhető, de ha csak a hivatali határidőket vesszük figyelembe, akkor is minimum 1 hónap, de inkább több. Így azt tanácsolom, hogy fél évnél közelebbi dátumot ne is keressetek a naptárban, de túl távolit se, mivel a jelenlegi bizonytalan helyzetben sok szolgáltató nem fog tudni árajánlatot se adni 2024-25 környéki esküvőre. Amit mindenképp érdemes elsőként eldönteni, hogy milyen évszakban szeretnétek az esküvőt. Értelem szerűen télen egy szabadtéri lagzi erősen necces, de én ugyanígy nem javasolnám ezt egy július-augusztusi déli napsütésben se. Egyiken se lesz őszinte se a ti se a násznép mosolya. Tapasztalatom, hogy a párok egyre inkább tolják ki a késő ősz felé a dátumokat és a már sokkal kellemesebb időjárás mellett szép színes őszi környezetbe tervezik a nagy napot.

Péntek vagy szombat?

Jellemzően mindenkinek a szombat jut elsőre az eszébe, ha esküvőről van szó. A gyakorlatban azonban már nincs különbség a két nap között. Régebben még akár kedvezményt is adtak a szolgáltatók egy hétköznapi esküvő esetén, mostanra ez megváltozott, legfeljebb a praktikusság szempontjait érdemes figyelembe venni. Mindkét napnak vannak előnyei és hátrányai. A pénteki nap előnye, hogy a vendégek hétvégéje szabad marad. Egy szombat délelőtti hosszú alvást követően szabad az egész hétvége. Hátránya, hogy időponttól függően esetleg szabadságot kell kivenniük. Ez utóbbi gond nélkül elkerülhető, vagy csökkenthető azzal, hogy a szertartásokat minél későbbre tesszük. Nyáron a naplemente kb. este 9 óra, így egy délután 5-6 órai szertartás kicsit sem ördögtől való (persze egy téli esküvő esetén ez jobbára mindegy, mivel a nap már 4-kor lemegy, így szinte biztos, hogy lámpafényes szertartás lesz).

Éjszakai szertartásExtra: ha valami igazán szépet és emlékezeteset szeretnétek, akkor – főleg nyári esküvők esetén – szóba jöhet még az éjszakai szertartás is. Ezt persze kicsit nehezebb úgy összehozni, hogy igazán szép legyen, de ha olyan szolgáltatókat kerestek, akinek van tapasztalata ilyenben, akkor nagyon szép tud lenni és garantáltan nem kap napszúrást senki. Egy éjszakai szertartás egy fáklyákkal megvilágított helyszínen, megfelelő dekorfényekkel, és persze felkészült fotóssal csodálatos látványt nyújt.

Ne ugorj fejest!

Könnyen megeshet, hogy a medencében nincs víz. Mielőtt bármilyen szerződést is aláírnál, nézz jól körül. Mindenhol azt fogják mondani, hogy hatalmas arra a napra az érdeklődés és csak most, csak neked, ami az esetek kis részében igaz is, de gyakran egy érzelmi döntés komoly anyagi kockázatot rejt magában.

Hogyan kezdj hozzá?

Eprespark esküvői helyszín, VecsésLegjobb, ha már az elején tisztázod magaddal, magatokkal, van-e idegzeted megszervezni egy komplett esküvőt. Azon agyalni este a pároddal, hogy a meghívő milyen betűtípussal legyen, az elvált szülők új párjait meghívjátok-e vagy se, ha igen, hogyan ültessétek le őket, hogy ne legyen sértődés, a Mari nénit akinek az unokájának az esküvőjén voltatok 5 éve meghívjátok-e vagy se, egy menyasszonyi csoportba meggondolatlanul kitett szolgáltató kereső postra érkezett 200 ajánlatot hogyan nézzetek végig és hasonlítsatok össze egymással, amikor lehet, hogy az a 200 valójában csak 150 mert sokan több néven is jelentkeztek és több saját weboldallal rendelkeznek, amik mögött ugyanaz az ember áll, hogyan vegyétek észre, hogy egy fotós ajánlatában szereplő képek nem saját, vagy nem esküvőn hanem megrendezett „styled shoot” környezetben készültek. Szóval ha nem vagy megrögzött szervező alkat és esetleg mindkettőtöknek van egy napi állandó elfoglaltságot jelentő főállása, akkor erősen érdemes elgondolkodni egy esküvőszervező bevonásán. Tőlük lehet kérni csupán tanácsadást, csak lebonyolítást, de komplett szervezést is. Nem kell tőlük félni, nem a saját elképzelésüket fogják rátok erőltetni, de vélhetően komolyabb tapasztalattal rendelkeznek egy esküvő egészére nézve mint ti vagy bármely esküvői szolgáltató. Mi a párommal a saját esküvőnket is szervezőre bíztuk annak ellenére, hogy több, mint 10 éve vagyok esküvői fotós és több száz esküvőt láttam már kívülről-belülről és örökítettem meg azt.

Bárány-Szilfai Alida esküvőszervezőHa ezt az opciót választanád akkor itt akár be is fejezheted az olvasást 🙂 legfeljebb abban tudok segítségedre lenni, hogy megbízható profi esküvőszervezőket ajánlok számodra. Természetesen csakis olyan szervezőt válasszatok, aki fix díj ellenében dolgozik, messziről kerüljétek azokat akik azt mondják, hogy Ők nektek ingyen dolgoznak és majd a szolgáltatók fizetnek nekik.

Ha bátor vagy, és úgy döntesz, egyedül vágtok bele ebbe a nagy feladatba – először is minden tiszteletem – komoly próbája lesz a kapcsolatotoknak, de megpróbálok pár tipped adni a továbbiakhoz.

Első lépések:

Ha nem bírod a nyers és lényegre törő ténymegállapításokat, akkor itt fogod bezárni a böngészőt. A lagzi iszonyat költséges dolog és csak úgy érdemes rá gondolni mint egy elbulizott összegre. A nagy általánosságban a befektetett összegnél jóval kevesebb az, ami „menyasszonytánc” vagy „nászajándék” formájában visszajön, így mindenképp érdemes józanul gondolkodni. Ha nincs (az esküvő napjáig nem tudtok összegyűjteni) minimum 3-5MFt-ot, akkor ne ragaszkodjatok a lagzihoz. Ne akarjátok mindenáron olcsó helyen olcsó szolgáltatókkal olcsó ruhában megmutatni minél több embernek mennyire szeretitek egymást, mert nem lesz jó a vége. 3MFt alatt inkább menjetek el 2 tanúval a hivatalba, utána egy páros fotózás és egy vacsi a szűk családdal valamely étteremben (ez utóbbinál érdemes már nem fehér ruhában lenni, mivel az árfelhajtó erővel bír egy étteremben) és a fennmaradó összeget egy csodás nászútra költhetitek vagy közös jövőtök megalapozására is fordíthatjátok.

Írjatok mindketten egy-egy listát azokról a barátokról, rokonokról, ismerősökről akiket szívesen látnátok az esküvőtökön. Nem, nem azokról, akiket meg kell hívni, hogy ne sértődjenek meg ők vagy valamely rokonotok. Nem ők egész nyugodtan megsértődhetnek, majd kiheverik.

Ha megvan a lista, rakjátok össze és a duplán szereplő nevekből az egyiket húzzátok ki. Ezzel megszületett az első vendéglista elképzelésetek, ami persze a jövőben még alakulni fog, de egy alap létszámot, támpontot biztosít számotokra.

Most jön a hideg zuhany és a vendégek kihúzogatása. Egy vendég átlagosan 30-50 000 Ft-ba fog kerülni. Ez az átlagos 2023-as ár a helyszínek esetében. Persze ennél vannak lényegesen drágábbak is és persze olcsóbbak is. Előbbi pénztárca függő, utóbbit nem javasolnám ha kicsit is igényes vagy és valóban arra vágysz, hogy legyen egy tökéletes életetek nagy napja alkalom. Azaz 100 fő esetén már el is értük a 3-5MFt értéket és még nincs egyetlen szolgáltató se, nincs ruha, nincsenek meghívók, csokrok, dekor, stb.

Még nem küldtétek ki a meghívókat, így akit most lehúztok a listáról az 30-50 000 Ft többlet budget. Tudom, ez így leírva nagyon nyersen hangzik, de se ti, se a közeli hozzátartozóitok nem lesznek abban a lelki állapotban az esküvő szervezése során, hogy ezt így hideg fejjel realizálják.

Igény függvénye, de a teljes költségkeret fele-kétharmada a fentebb említett helyszín / étel-ital díja. Így ha nem is pontosan, de közelítőleg láthatod, mennyi lesz a várható teljes összeg. Ha ez meghaladja a lehetőségeiteket, akkor vagy az igényekből vagy a létszámból lejjebb kell adni. Én azt gondolom, hogy egy lowbudget esküvő 200 fővel is lowbudget lesz számtalan időzített bombával így első körben inkább a létszám csökkentést érdemes erőltetni. Persze ezt se lehet a végtelenségig, mivel 40-50 fő alatt a legtöbb helyszín esetében ugyanúgy ki kell majd fizetni 50 főre az étkezést és a terem bérletet, így ezen a szinten már nem lehet tovább spórolni ilyen módon.

Ha megvan a közelítő létszám, amit problémamentesen finanszírozni is tudtok, jöhet a helyszín keresése. Vannak esküvői helyszínek melyek kimondottan nagy létszámú esküvőket vállalnak, vannak ahova 100-nál többen be se férnek, így ez a paraméter már egy jó szűkítő tényező. A következő általam javasolt szempont a vendégek lokációja. Ha a násznép nagyobb része budapesti és esetleg kis része Pécsről érkezik akkor egy Kaposvári helyszín nem feltétlenül okos döntés. Vegyük figyelembe, hogy egy bizonyos régió választása esetén hány vendégnek lesz szüksége szállásra, traszferre, mivel ez is egy szűrő feltétel lehet a helyszínek esetén. Hiába van ugyanis csodás szabad téri tavas szertartás helyszíne, ha a közelben nem oldható meg a távoli vendégek elszállásolása.

Digilab esküvői fotózás, esküvői fotósSzintén érdemes a realitások talaján maradni a további helyszínek esetében. Egy péntek délutáni csúcsforgalomban ne akarjunk a Szent István Bazilikából eljutni Kakucsra a Deák udvarházba, mert lehet, hogy egy 40 perc lesz az út, de az is lehet, hogy 2-3 óra. Ugyanígy számoljunk plusz időre ha a Városmajorban a Barabás Villába szeretnénk eljutni kocsival egy 100+ fős násznéppel és valahol leparkolni. Ezek a logisztikai kihívások 99%-ban hoznak magukkal járulékos problémát. Nem ér oda a tanú, a gyűrű, az örömszülők nem érnek vissza a lagzi helyszínére a vacsorára, stb. és a klasszikus dugó problémát nem is említettük.

Számomra az ideális helyszín jól megközelíthető, rendelkezik megfelelő számú saját parkolóval, megfelelő távolságban van a lakóházaktól, hogy ne kelljen este 10-kor lehalkítani a zenét, összeszokott személyzettel rendelkezik, van megfelelő mennyiségben szállás lehetőség és Önös érdek, hogy a közvetlen környezete alkalmas legyen szép fotók elkészítésére, ha mindenképp aznap kell megugrani a páros fotózás kérdését.

Ezekkel a paraméterekkel már elég szépen le lehet szűkíteni a kört és csak azokra koncentrálni, melyek minden feltételnek megfelelnek. Még ezt követően se érdemes első körben az árat nézni, mivel egy művelődési ház lehet, hogy nagyon kedvező árat tud mondani terembérletre, de mire abból esküvői környezetet varázsol egy dekoros, az nem lesz olcsó. Így történt ez a saját esetünkben is. Azért is döntöttünk a Deák Udvarház mellett, mert bár az árai relatív magasak voltak, az alap kinézete szinte változtatások nélkül megfelelő, így a díszítést relatív fillérekből megúsztuk.

Persze itt is számtalan buktatóval fogtok találkozni, mi az amit enged az adott hely és mi az amit nem. Van aki „külsős” szolgáltatót csak felár ellenében enged ott dolgozni, van aki nem enged be idegen helyen vásárolt italt, stb.

Sipítóesküvői helyszín, PilisMindenképp olvassatok utána véleményeknek, ha lehet beszélgessetek olyanokkal akiknek az adott esküvői helyszínen volt a lagzija, mik a tapasztalatok. Mennyire volt rugalmas a hely, volt-e probléma a felszolgálással, a tisztaság rendben volt-e, ez ugyanis mind olyan apró jel, ami komolyabb problémát rejthet maga mögött és az se biztos, hogy egy év múlva az adott helyszín még létezni fog és nem szerencsés egy leszervezett lagzihoz az utolsó pillanatban helyszínt keresni.

Szerződéskötés: ahogy már említettem, a bizonytalan helyzet miatt sok olyan terület van, ahol még üveggömb segítségével is nehéz pontos árat mondani egy év távlatában. Ne lepődjetek meg, ha a szerződésben lesznek olyan „mozgó” tételek, melyek ára változhat. Természetesen itt is fontos a hideg fej, gondoljátok végig, mekkora kockázatot tudtok vállalni, mennyi többletet jelenthet maximum az a mozgó rész, vállalható-e ez számotokra.

Mellékszál: a legtöbb esetben az esküvői helyszín az első, amit lefoglalnak a párok, de ez nem minden esetben van így. Nem egy olyan párom volt a pályafutásom alatt akik hozzám igazították az esküvőjük dátumát. Ha van ilyen szolgáltató a tarsolyban akit mindenképp szeretnétek akkor első körben vele egyeztessetek, a tervezett időpont környékén milyen szabad időpontokkal rendelkezik és a helyszín időpontjaival összevetve keressetek olyat, ami mindkettőnél szabad. Ha van ilyen akkor lehet azonnal tollat ragadni.

Következő lépés:

Nem igazán tudnék rangsort felállítani a következő szolgáltatók között, mindegyik hasonlóan keresett és fontos része az esküvőknek, így lényegében párhozamosan egyszerre érdemes elkezdeni ezek keresését. Ezek a szolgáltatók a koordinációt végző vőfély / ceremóniamester, a hangulatról gondoskodó zenekar / dj illetve az emlékeket szállító fotós és/vagy videós csapat.

Mégis milyen szempontok alapján érdemes választani?

Szitás Róbert Szitu - CeremóniamesterCeremóniamester vagy vőfély? Azt gondolom, ez csakis a násznép összetételétől függ. Egy városiasabb környezetből érkező társasággal egy cm sokkal hamarabb megtalálja a hangot, de vidéken egy falusi lagzin hamar előkerülhet a kérdés, hogy mit ugrál itt az a pingvin. Sajnos különösen a vőfély szakmáról nagyon sok a negatív sztereotípia aminek sajnos reális alapja van. 10++ év alatt nagyon sok vőféllyel találkoztam, láttam munka közben, de 2 kezemen meg tudom számolni azokat, akik nem gondolták úgy, hogy nekik kellene a középpontban lenni, nem itatták / alázták volna a párt és nem kerültek elég vállalhatatlan állapotba a lagzi alatt. Mindezek mellett is azt mondom, van létjogosultsága a vőfélynek és vannak nagyon profi és a szakmájuk iránt megfelelő alázattal rendelkező kollégák is, akikkel öröm a közös munka, de sajnos nagyon kevesen.

Vajas Geri - esküvői djZenekar vagy dj? alma vagy körte? Zenekar előnye az élőzene varázsa. Több olyan party zenekart ismerek akik énekese, gitárosa lemegy a színpadról a násznék közé és bevonja őket is a zenélésbe, éneklésbe. Ezzel igen hatékonyan be tudják indítani a bulit, biztosítani tudják a jó hangulatot. Hátrányuk viszont, hogy nagyobb a helyigényük és nem utolsósorban a vacsora költsége is magasabb egy 4-6 tagú zenekarnak, mint egy egyszemélyes dj-nek. További hátránya a zenekarnak, hogy bármennyire is komoly repertoárral rendelkezzenek, egy dj biztos, hogy nagyobbal, Ez főleg a vegyes kultúrkörből érkező násznép esetén lehet fontos szempont.

Akár zenekar, akár dj, mindketten örömmel veszik, ha megosztjátok velük kedvenceiteket. Mik azok a zenék amiket mindketten nagyon szerettek. Semmiképp se adjatok le viszont komplett stílusokat tiltó listát. Természetesen mindenkinél előfordulhat, hogy egy-egy konkrét zeneszámhoz kellemetlen emlékei kötődnek, de a többit bízzátok rá. Ő a profi. Leszerződtetek vele, így megbíztatok benne. Ő ért hozzá, bízzátok rá a zenei válogatást. Olyan dalokat fog játszani, amitől a násznép nagyobb része jól fogja érezni magát, így ezzel együtt ti is.

Ha nincs külön fénytechnikus, akkor mindenképp olyan csomagot válasszatok a zeneszolgáltató ajánlatából, mely a megfelelő dekor és hangulat fényeket is tartalmazza. Ezek hiányában a legjobb fotós is csupán idétlen pózban kimerevített embereket fog megörökíteni a lagzi során.

Kortye Vilmos - esküvői filmFotós / filmes: erről a támáról önmagában tudnék írni annyit, mint ez az egész cikk, így ebben a témában inkább szemezgess a korábbi írásaimból: esküvői fotós amikből megtudhatod, hogyan szűrheted ki a kóklereket, milyen szempontok szerint érdemes fotóst választani, mennyibe kerül egy esküvői fotós, stb.

Amit mégis mindenképp hangsúlyoznék itt, hogy amennyiben mind fotós, mind videós / filmes szolgáltatót szeretnétek, a szerződéskötés előtt kérdezzétek meg őket egymásról. Dolgoztak-e már együtt, mennyire volt gördülékeny a munka, stb. A két csapat feladata ugyanis jobbára ugyanaz, így az ideális szögek, pozíciók is azonosak. Ha ezt nem tudják egymás között súrlódásmentesen lekommunikálni akkor az igazi vesztesek ti lesztek.

Igazából ez a teljes csapatra igaz. Ha olyan staff gyűlik össze, akik ismerik egymást, többször is dolgoztak már együtt, akkor azon kívül, hogy az esküvőn a legvidámabb asztal a staff asztal lesz, a végeredményen is érezhető lesz ez. Ebből ti, mint főszereplők csupán annyit fogtok érzékelni, hogy minden szuperül és problémamentesen lezajlott, begyűjtitek a vendégektől az elismerő bókokat, miszerint soha nem voltak még ilyen szuper lagziban és gratulálnak nektek. Közben pedig biztos lehetsz benne, hogy igenis voltak problémák, akár komolyabbak is, de egy profi csapat állt mögöttetek, akik ezt már azelőtt megoldották, hogy hozzátok akár csak híre eljutott volna.

Minden egyéb:

Ruha, ékszer, meghívó, smink, fodrász, dekor, transzfer, tánctanár, szertartásvezető: Nem javaslom, hogy az utolsó pillanatra hagyjátok őket, de egyik sem annyira időkritikus, mint a többi. Ezen szolgáltatók vagy nem is vesznek részt az esküvő napján, vagy csupán pár órás szerepük van, így a legrosszabb esetben is csak forgatókönyv szempontból okoznak „komplikációt”, de egy sminkes egy nap akár két menyasszonyt is ki tud sminkelni, egy szertartásvezető egy nap több párt is össze tud adni ha ezek térben és időben összeegyeztethetőek. A jobb szolgáltatók természetesen itt is keresettek és könnyen lehet, hogy bár beleszerettek valaki munkásságába és végül nem Ő lesz a kiválasztott, ezért érdemes mihamarabb őket is lefoglalni, de valamivel egyszerűbb a helyzet, mint pl. a helyszíneknél.

Nagyon sok gondolat kavarog még bennem, órákat lehetne beszélgetni az egyes témákról, de így is elég hosszúra sikeredett ez az írás így külön köszönet, ha eddig eljutottál és bízom benne, hogy tudtam valami hasznos információt adni számodra.