d4_loginA realtime show „megszületése” 2014.02.07-re tehető Évi és Máté esküvőjére. Ők voltak azok, akik bevállalták és megengedték, hogy az esküvőjükön alkalmazzam ezt az új, az esküvő fotózásban addig teljesen ismeretlen technológiát. A technika még elég béta formában volt jelen, kábelek lógtak a gépből, mobil wifi és hozzá akksi a zsebemben, de ez az élvezeti értéken egy kicsit se rontott. A realtime show osztatlan és hatalmas sikert aratott. Ezt követően minden esküvőn bemutatásra került a szolgáltatás és hasonló reakciókat váltott ki minden alkalommal. Az ötlet tehát 100%-ra vizsgázott. Egyetlen gondom volt csupán, minden alkalommal körbe kellett írni az egészet, mivel még neve se volt a „gyereknek”. A realtime show elnevezést végül Varga Csaba barátomnak köszönhetem, egy vele való beszélgetésen merült fel ez a kifejezés, ami talán legjobban utal arra, mi is történik valójában.

wt-5A technológia háttere: A szolgáltatás lelke a Nikon D4 fényképezőgépe, mely saját beépített webszerverrel rendelkezik. A fényképezőre csatlakozva egy egyszerű böngésző (explorer, firefox, chrome, stb) segítségével kezelhetjük azt, illetve megjeleníthetjük az addig elkészült képeket. Ezen opciók egyike az utolsó kép megjelenítése. Így tehát az elkészült fénykép nem kerül lementésre a megjelenítő számítógépre, hanem közvetlenül a fényképező szolgáltatja a kivetítendő oldalt. A D4-et egy WT-5 WiFi-s kiegészítővel felvértezve alkalmassá válik arra, hogy ezt a szolgáltatást vezetékes kapcsolat nélkül is biztosítsa. Így az, hogy a megjelenítő oldalon milyen eszköz van, teljesen lényegtelen. Alkalmas lehet rá egy egyszerű smart tv, egy tablet vagy egy bármilyen számítógép, melyet valamilyen megjelenítő eszközre tudunk kötni, jelen esetben projektorra, hogy a vetített képet nagyobb távolságból is megfelelően lássák.

d4_viewerLegjobban talán azzal a példával tudnám illusztrálni a hatást, mint amikor egy baseball vagy foci meccsen a stadion hatalmas kivetítőjén a szurkolók egy kisebb csoportját vagy egy-két konkrét személyt mutatnak. Egy esküvőn a hatás még koncentráltabb, mivel jobbára olyan emberek vannak egy teremben, akik ismerik egymást. Egy-egy elkapott pillanat megjelenése a kivetítőn garantálja a jó hangulatot.

Miért jó ?

A párok felé minden esküvő után hatalmas a nyomás, mikor láthatják az esküvőn készült képeket. Mivel egy profi utómunka egy teljes esküvős anyagra nem 2 perc, így ez legkevesebb heteket, de néha egy hónapot is igénybe vehet, mialatt az emberek érdeklődése jelentős mértékben alább hagy, egy hónap múlva már nem lesz annyira friss az emlék. A realtime show biztosítja a vendégeknek azt az élményt, hogy a képeket nem hetek, nem hónapok múlva, hanem azonnal, a készítés után 3-4 másodperccel (a vezeték nélküli kommunikáció sebességétől függően) a kivetítőn megtekinthessék.

A legtöbb esküvőn vannak olyan vendégek, akik nem kimondottan vannak táncos lábakkal megáldva és inkább csak ülnek egy asztal körül és beszélgetnek. Ők egy hagyományos lagzin csak mérsékelten érzik jól magukat. Örülnek a viszontlátásnak, örülnek, hogy rég nem látott ismerősökkel ismét beszélgethetnek, de ezen felül nincs semmi pezsgés. A realtime show talán legdöbbenetesebb hatása velük kapcsolatos. Ha táncolni nem is fognak, de garantáltan vidám kacagás és újabb beszédtéma lesz az adott asztaltársaságról megjelenített 1-2 elkapott pillanat után.

Szintén pozitív hatás a mai digitális világban, ahol szinte minden vendég rendelkezik digitális fényképezőgéppel és azt természetesen magával is hozza az esküvőre és szorgosan nyomkodja, hogy a profi fotós által készített, a vásznon megjelenő képek és az általa készített fotó minősége még így nyers formában is fényévekre vannak egymástól. Így hamar rájönnek arra, sokkal jobb az esküvőt saját szemükön keresztül élvezni és egy jót szórakozni, mint állandóan a fényképezőgépet nyomkodni, a munkát pedig rábízzák a profira, aki azért van jelen, hogy az eseményt megfelelő minőségben és színvonalon megörökítse.

Hol alkalmazható ?

A realtime show szolgáltatás alkalmazásának kizárólag fizikai korlátai vannak. Egyrészt a WiFi hatótávolsága nem teszi lehetővé, hogy a vetítés és a fotózás között emeletek vagy épületnyi távolságok legyenek. Szintén fizikai korlát, hogy a vetítő vásznat, illetve a projektort úgy kell elhelyezni, hogy azt a vendégek jól lássák, de semmiképp se zavarja őket a szórakozásban. Ezen felül természetesen szükséges megfelelő áramforrás (konnektor) a projektor működéséhez. Szerencsére ezen feltételek az esküvői helyszínek többségénél megoldott, így technikai akadályba nem ütközik a szolgáltatás.