Esküvői fotózás során nem tudom eleget hangsúlyozni a párok részére az utómunka fontosságát. Azok a képek, melyek időnként „szembe jönnek” az interneten és a „hűű” érzést kelti, a legritkább esetben úgy abban a formában került ki a fényképező gépből. Hiába van nagyon drága felszerelése a fotósnak, ha a körülmények nem kedveznek, a fények nem szépek, nincsenek színek, stb.

Pár napja így szezonon kívül a családdal elmentünk kirándulni az egyik kedves fotós helyszínemre, a Bokodi tóhoz. Ez a hely tipikusan a nyári naplementékben mutatja meg igazi arcát, az aranyló fények ahogy megcsillannak a tavon, és kiemelik a színes faházakat. A legtöbb internen fellelhető fotó is ebben a napszakban készült a helyről.

Könnyen belátható, hogy ha ugyanerre a helyszínre egy márciusi borús, kora délutáni időpontba érkezünk, egész más látvány fogad minket. Így jártunk mi is, borús szürke és fénytelen volt az egész helyszín, noha maga a hely ugyanaz volt ami a mesés fotókon is szerepel.

Ugyan nem fotózni mentünk, csupán egy szimpla kirándulás volt, vér nem válik vízzé, a családi fotókat pont úgy kezelem, mint az esküvős anyagokat. Elég egyértelmű volt, hogy az a kép, amit ott készítettem, az nyers formájában elég csapnivaló lesz. Tartalmi szempontból viszont ott volt a gyönyörű táj, ott volt a család és a borús égnek köszönhetően felhők is voltak (ez elég ritka a nyári naplementés képek esetében a kép eredeti verzióját nézve) Tehát tartalmi oldalon ott volt minden a képen, ami nekem fontos volt, és itt jön a képbe a megfelelő utómunka. Ráadásul ezesetben retusálásról nem is beszélhetünk, mivel a kép egyetlen tartalmi eleme se lett eltávolítva vagy utólag a képre helyezve, az előtte-utána képen kizárólag a színek, tónusok lettek megfelelően a kép teljes egésszét illetve egyes részeinél külön-külön módosítva. Esküvői fotózás esetében is pontosan ugyanígy foglalkozok minden egyes képpel és megpróbálom az adott képekből a lehető legjobb végeredményt kihozni. Ez természetesen idő és munka igényes, 6-800 kép esetében ez akár több hét munkát is jelenthet, de úgy gondolom megéri kivárni.