Az esküvői fotós szakma köztudottan eléggé felhígult a digitális tükörreflexes gépek megjelenésével, majd az áruk rohamos csökkenésével. Sokan úgy tekintenek erre a munkára, mint egy gyors és könnyű pénzszerzési lehetőségre. Amikor rájönnek, hogy meglehetősen hiányos információk alapján mérték fel a helyzetet, sajnos már késő. Az eredmény rendszerint pár könnyes szemű menyasszony és vőlegény. Lehet utólag vitázni, pereskedni, lejáratni, de igazából sokat nem nyer vele senki, az esküvőt nem lehet megismételni.

Évről évre készítek felméréseket az esküvői szolgáltatók között, ahol az egyik és talán lefgontosabb kérdés az, hogy mit éreznek a saját szakmájukon belül a legnagyobb problémának. Íme ezek közül egy pár kiragadva a teljesség igénye nélkül.

  • Nagyon gyenge utómunka.
  • Sok a feketéző, valamint aki mellékállásban csinálja, az hajlamos lenyomni az árakat.
  • Sok kókler, magukat prémiumnak nevező, piacot lehúzó szolgáltatók.
  • Az inkorrekt szolgáltatók által előidézett presztizsveszteség a legkomolyabb probléma szerintem a szakmánkra nézve.
  • A sok hobbifotóst, akik áron alul dolgoznak.
  • Túl sok a fotós, aki szakképzetlen, a párok az árérzékenység miatt gyakran mégis őket választják.
  • A sok alázat és szakmai tudás nélküli kóklert, akik csak pénzkeresetnek tekintenek minden esküvőt, és vállalhatatlan minőségű anyagok jönnek ki a kezeik közül.

Szeretném azonban a másik oldalt is jobban megismerni és nagyon szeretném, ha menyasszony, vagy vőlegény vagy, esetleg a közelmultban volt szükségetek esküvői fotóst keresni leírnátok, ti mit tapasztaltatok! Mi volt számotokra a legnehezebb, mi jelentette a legnagyobb kihívást a fotós kiválasztásában. Valamint az is érdekelne, hogy ha már túl vagytok a fotózáson, hogy értékelitek a döntéseteket, jól választottatok-e? (Fontos, hogy nevet, linket ne írjatok, szeretném ha szolgáltatók neve titok maradna)