Úgy gondolom, nincs az országban olyan ember, aki ne olvasott vagy hallott volna a KATA adózási nem módosításáról vagy éppen a rezsicsökkentés korlátozásáról.

Napokban a közlönyben megjelent végleges és hivatalos információk alapján egyeztetve a könyvelőmmel sikerült olyan megoldást találni, melynek köszönhetően a jelenleg közzétett és 2023-ra is érvényes fotós áraimat várhatóan nem kell módosítanom, a megkötött szerződéseimet pedig természetesen a szerződésben szereplő áron teljesítem bármi történjen is. Érvényes ez mind magánszemélyekre, mind cégekre is, mivel szeptember 1-től ugyan továbbra is alanyi adómentes maradok, de már nem a KATA keretein belül, így céges fotózásokat ezután is tudok vállalni. Ez amúgy számomra elég fontos szempont volt, mivel az új KATA törvény szerint cégek részére nem számlázhattam volna, így a céges rendezvény fotózásokat se tudtam volna tovább vinni.

Sajnos ez a fajta szerencsés helyzet nem áll fent a nem fotós tevékenységeim kapcsán. A jövőben a keresőoptimalizálás oktatás, webhosting, domain regisztráció és hasonló, leginkább informatikai szolgáltatásaimat egy áfakörös KFT-ből fogom számlázni, így azon összegeket +áfa összeggel növelnem kellett.

Hasonlóan kis mértékű emelést kellett végrehajtani a szelfirobot szolgáltatásunk esetén, ahol az alapanyag árak 2 hónap alatt 30%-kal emelkedtek, így ennek egy részét érvényesítettük az árainkban is.

Mi várható?

Coviddal ellentétben, ahol a fotósok egyetlen fillér kedvezményt vagy támogatást nem kaptak, az adózási rendszerben egy komoly kedvezményt élvezünk, mivel az átalányadó 80% költséghányaddal érvényesíthető kategóriájába tartozunk aminek köszönhetően egy főállású vállalkozó adóterhei „csak” kb. a duplájára emelkednek a KATA-hoz képest. Egy esküvőn azonban a fotós mellett számtalan más szolgáltató is dolgozik, akik nem ilyen szerencsések. Ők ha nem tudnak a KATA adónemben maradni (elég sok olyan tényező van, ami ezt kizárja, így ennek a valószínűsége igen nagy) akkor a plusz könyvelő díjával együtt az Ő adóköltségei kb. ötszörösére fognak emelkedni. Ez már olyan mértékű plusz teher, amit képtelenség a profitból kigazdálkodni, így náluk egészen biztos, hogy lesznek áremelések, de sajnos már most sok olyan közösségi média bejegyzést olvastam, ahol az adott szolgáltató bejelentette, hogy szeptembertől nem vállal új megbízást.

Mi a legnagyobb probléma?

A KATA adónemet jobbára mindenki igénybe vehette, aki a munkáját legálisan, számla ellenében szerette volna végezni. Az is, akinek mellette volt egy főállása hétfőtől péntekig és 1-1 szombaton elment és zenélt vagy koordinált egy esküvőn vagy hasonló és így egészítette ki tanári vagy rendőri vagy hasonló fizetését. Náluk kérdéses, mit hoz a jövő, mivel a KATA adónemet a nyilvánosan kommunikált „cégeknek nem lehet majd számlázni” tiltáson kívül számtalan olyan korlátozó szabállyal látták el, mely nem teszi lehetővé annak választását (a teljesség igénye nélkül nem lehet KATA-s a diák, a nyugdíjas, a heti 36 órát elérő vagy meghaladó munkaviszonnyal rendelkező, a társas vállalkozásban résztvevő mint pl. Bt kültag se) Így aki munka mellett vállalkozott az nemhogy a 25 000 Ft-os havi adó helyett nem választhatja a havi 50 000 Ft-ot se, de magát a KATA adónemet se. Talán az egyetlen „alternatív” választható adónem az átalányadózás, amihez viszont már nem árt egy könyvelő. Ennek következtében az éves adóterhek a korábbi 12 x 25 000 Ft + apró helyet a könyvelő díjával is számolva már egy éves 5MFt bruttó bevétel esetén is (nem keverendő össze a fizetéssel vagy a nyereséggel, mivel ebből az összegből kell finanszírozni a vállalkozás működését is) bőven 1 000 000 Ft fölé emelkednének. Ezt a mostani bizonytalan helyzetben, amikor a háztartások rezsiköltsége is drasztikusan megemelkedik sokan nem fogják vállalni. Bizonyára lesznek, akik vállalják a kockázatot és számla nélkül folytatják tevékenységüket, de ha fogadni lehetne rá, elég magas tétet raknék arra, hogy Ők kiemelt figyelmet fognak kapni a jövőben a NAV részéről. Azok pedig, akik megfelelnek a KATA minden feltételeinek és továbbra is ezt az amúgy nagyon kényelmes és igen kevés adminisztrációval járó adónemet választják, a jövőben kizárólag magánszemélyek részére állíthatnak ki számlát. Így a jövőben ők pl. rendezvényfotózást sem vállalhatnak mivel egy céges rendezvénynél elvárás a számlás munkavégzés, ott nincs zsebbe fizetés. Bízom benne, hogy minden olyan szolgáltató, aki a munkáját szereti és szívvel lélekkel végezte eddig, megtalálja azt az adózási formát, melybe akár valamilyen szintű áremelés mellett is, de tovább tudja folytatni a tevékenységét.