A karácsony azon ritka alkalmak egyike, amikor egy rövid kis időre együtt lehet a család. Meghitt hangulat, rend, tisztaság 🙂 Ideális alkalom arra, hogy közös családi fotókat készítsünk. Kivételesen azoknak szeretnék kedvezni, akik nem a fotózásból élnek és a fényképező gépüket is leginkább családi képek készítésére vették nem pedig professzionális felhasználásra. Tekintve, hogy Magyarország a 10 millió (9?) fotós országa ez a fent definiált halmaz elvileg üres 🙂 de ha valaki mégis úgy érzi, hogy belefér a meghatározásba és idén szeretne egy kicsit szebb karácsonyi képeket készíteni, remélhetőleg hasznát veszi a következő pár apró tippnek.

portre-kozel-tavolNem csupán karácsonyra hanem általánosságban igaz, hogy embert 2m-nél közelebbről NEM FOTÓZUNK. Ez a 2m nem egy kőbe vésett szám, szimpla tapasztalati (és sok sok tesztképpel alátámasztott) információ. Elég ezt a báburól készített képet megnézni, hogy megértsük miért. A bal oldali kép kb 20-30cm-ről, a jobb oldali pedig kb 2m-ről készült. Minél közelebb megyünk az archoz, annál jobban torzul az illető ami egy bizonyos szint után elég groteszk amorf végeredményt eredményez.

A távolság mellett hasonlóan nem mindegy a magasság ahonnan fotózunk. Ideális az, ha a fotózott alanyok szemvonalával egy magasságból készítjük a képet. Így ha a család ül a karácsonyfa mellett/előtt akkor a képet ne álló helyzetből készítsük hanem ereszkedjünk le mi is az ő síkjukba. Ellenkező esetben összenyomjuk vagy épp megnyújtjuk a fotóalanyokat. Ezt természetesen lehet tudatosan alkalmazni alacsony vagy magas emberek fotózásánál ahol ezen trükk segítségével az alacsony embereket magasabbnak, a magasakat pedig alacsonyabbnak tudjuk látszatni mint amilyenek a valóságban. Jelen esetben viszont próbáljuk meg épp a család szemmagasságából elkészíteni a képet.

Vakuzás: az új, modern gépek szinte egy gyertya fényénél is képesek jó képet készíteni. A karácsonyi fotózás során viszont a család legtöbbször a fa előtt ül, hogy a háttér a gyönyörűen feldíszített fa legyen a szépen becsomagolt ajándékokkal. Igen ám, de ekkor a karácsonyfa fényei hátulról jönnek, a nappali csillárja pedig a déli napsütést idézi elő, aminek hatására hatalmas árnyékok lesznek a szemeken, így érdemes egy kicsit vakuzni. Mivel a gépek beépített vakui nagyon kemény fényt adnak, megtehetjük, hogy egy fehér névjegy kártyával vagy egyéb papírlappal (fontos, hogy hófehér legyen) eltérítjük a vaku fényét. Ez a valóságban annyit jelent, hogy a papírlapot 45 fokos szögben a vaku elé tesszük, hogy szemből teljes mértékben kitakarja azt és ha lehet, akkor a legközelebbi fehér falfelület felé terelje annak fényét.

Ennek hatására az arcokon a falról visszaverődő indirekt fény jelenik meg, ami sokkal lágyabb, természetesebb hatást kelt. Mellékesen nem kell foglalkoznunk a vörös szemek kiküszöbölésével sem, mivel ha így vakuzunk, a vörös szem effektus nem fog jelentkezni.

kekTechnikai probléma: sajnos az új modern gépek szenzora a felépítésükből adódóan nem szereti az egyes színeket. Ilyen pl a kék és annak származékai (pl.: lila, rózsaszín). Így ha a karácsonyfán ilyen színű izzósor található, azt a fotózás előtt érdemes kikapcsolni, ellenkező esetben valami ilyesmi jelenséggel fogunk találkozni: (kép)

Kicsit nehezített pálya: ha bátrak vagyunk és nem félünk a fényképezőnket az „AUTO” vagy a szívecske módból eltekerni, próbáljuk ki az „A” módot. Miután erre a módra váltottuk a fényképezőt, a kijelzőn (vagy valahol) megjelenik egy un. blende érték, valami ilyesmi: 4, 5.6, 6.3 8, stb… a megfelelő tárcsa/gomb segítségével ezek közül válasszuk ki a legkisebb számot (ez a legnagyobb blende nyílás) majd rendezzük el a családot úgy, hogy mindenki egyforma távolságban legyen a fényképezőtől (azaz a szemek egy síkba legyenek). Bizonyára mindenki ismeri azt a hatást, amikor egy nagyon kicsi résen nézünk át, minden éles lesz. A nagy blende nyílás ennek éppen az ellenkezője, azaz minél nagyobb a blende (minél kisebb a szám érték) annál kisebb lesz a mélység élesség. Ez pl ideális eszköz arra, hogy a háttérben található rendetlenséget jótékony homály fedje.

Ha szeretnénk, hogy az egész család rajta legyen a képen, használjunk állványt. Ennek hiányában egy szék / asztal is tökéletesen alkalmas lesz (a megfelelő magasságra figyeljünk) a fényképező önkioldó módját választva a korábban írtaknak megfelelően beállítunk mindent, megnyomjuk a kioldó gombot és ha szerencsénk van, még jut idő odaszaladni a család többi tagjához és velük együtt mosolyogni 🙂

Ha szeretnénk szakítani egy kicsit a hagyományos csííz képekkel, nem kötelező a kamerába nézni. Sokkal természetesebb hatást kelt, ha egymásra figyelünk (persze úgy, hogy azért ne legyünk teljesen háttal a képnek)

Szintén level 2.0 de kis odafigyeléssel sokkal szebb képeket tudunk készíteni. A családot és a fát ne a kép közepére komponáljuk hanem pl. egy álló kép készítésénél a fa törzse legyen a kép bal szélétől 1/3 távolságba, a családtagok arca pedig a kép aljától 1/3 távolságban úgy, hogy ne lógjon ki egyetlen végtag se a képről.

karacsonyfadiszasztaldiszHa elkészültek a kötelező családi fotók, amíg a gyerekek az ajándékokat bontogatják lehet egy kicsit kreatívkodni. Minden karácsonyfa kötelező tartozéka a gömb dísz. Ezek tökéletesen alkalmasak arra, hogy tükörnek használjuk őket. Ha van a fényképezőn makró mód, váltsuk át arra és fotózzuk a családot görbe tükrön keresztül 🙂

Szintén a karácsony elmaradhatatlan része a gyertya. A gyertyának alapból is csodálatosan szép fénye van, de ha egy mintás falú mécsesbe tesszük, egész varázslatos képeket készíthetünk.

Level 2.0, de érdemes kipróbálni: Helyezzük a fényképezőt állványra és tegyük „S” módba. Ilyenkor nem a blendét hanem a zársebességet tudjuk kézzel megadni. Állítsuk ezt az értéket 2-3 másodpercre, gyújtsunk meg egy csillagszórót és rajzoljunk vele a levegőbe amíg ez a 2-3 másodperc le nem telik. Még szebb hatást érhetünk el, ha megtaláljuk a fényképezőben a vaku beállítások között a 2. redőnyre történő villanást (REAR). Ezt kombinálva a hosszú záridővel szintén különleges képeket készíthetünk.