089-Orsi_Feri_eskuvoÉvről évre felmerül a kérdés különböző fórumokon, esküvőre készülő pároknál, hogy „mit adjak enni a szolgáltatóknak?„, „ugyanazt a menüt adjam a szolgáltatóknak is mint a vendégeknek?

Sokakban már a kérdés felvetése is kiveri a biztosítékot, de ne ítéljünk el senkit a teljes történet ismerete nélkül. Az első sokk akkor éri a párokat, amikor a szokásos éttermi árak dupláját, háromszorosát kapják az ajánlatban egy főre, mint ha csupán beülnének ugyanoda és egy jót vacsoráznának. Azaz egy átlagos 5000 Ft / fő számla helyett egy esküvői menü nem nagyon áll meg 10-12 000 Ft / fő alatt és erre még pluszba jön rá az ital csomag. Érthető tehát, hogy az első sokk kiheverése után a pár szembesül a ténnyel, hogy van egy vőfély, egy videós, egy fotós, egy 3 fős zenekar és ez egy nagyon szűken számolt plusz létszám, mivel én se egyedül megyek esküvőt fotózni hanem az esetek többségében egy második fotóst is viszek magammal. Ugyanez igaz a filmesekre is, de vőfély-t is láttam már apa-fia felállásban és persze zenekarból is van 6-8 fős. De maradjunk egy átlagos +6-8 fő „staff” felállásnál. Itt ha ital csomagot is számolunk (szigorúan alkoholmentes) akkor fejenként 12-14 000 Ft egy kicsit sem meglepő összeg. Ez a 6-8 főre már felülről karcolja a 100 000 Ft-ot, ami akár hogy is nézzük elég jelentős összeg. Ezt a problémát az éttermek is felismerték és kedvesen előállnak egy „szolgáltatói menü” konstrukcióval a pár felé, amivel akár 2-3000 Ft-ot is spórolhatnak személyenként.

Ez egy nagyon nemes és kedves gesztus azon éttermek részéről, akiknél a menü valóban csupán a nevében tér el a vendégeknek felszolgált ételektől nem pedig tartalmában. Több olyan helyet is ismerek, ahol a párok valóban kedvezményesen kapják a szolgáltatók részére az ételeket, de ott ezt nem is kell külön kérni, nekik ez természetes. Előfordul viszont az is, hogy a szolgáltatói menü erősen eltér a tartalmát illetően a násznép részére felszolgálttól. Itt természetesen nem arra gondolok, hogy a szolgáltatók nem kapnak az előételként felszolgált kaviárból és libamájból, ezt valahogy nekem is sikerült túlélnem már. A menza szó vélhetően sokakban erős asszociációkat indít el. Ha igen, akkor gondoljunk valami sokkal rosszabbra. A szétfőzött rizses hús még a jobbik eset, előfordult már olyan is, amikor a vendégek elől leszedett maradékot szolgálták fel a szolgáltatóknak.

459-Eszter-es-Markus-eskuvoEz az a pillanat, amikor egy kicsit cseréljünk helyet. Te, mint vőlegény vagy menyasszony képzeld magad most szolgáltatónak, aki elé odateszik ezt a bizonyos „szolgáltatói menü”-t. Pl. ha esküvői fotós vagy esélyes, hogy már 8-10 órája dolgozol miközben ha épp sikerült, megettél egy szelet szendvicset és ha hoztál magaddal akkor ittál is hozzá valamit. Folyamatosan figyelted a pár minden rezzenését, igyekeztél elkapni azokat a pillanatokat amiknek láttán majd mindenki meghatódik és nem győznek hálálkodni, hogy milyen szépen néznek ki a képeken. Hátra van még 5-6 óra munka minimum mire összepakolhatsz és elindulhatsz hazafelé (és szerencsés esetben közeli esküvő volt így nem kell 2-3 órát vezetni hazafelé). Te ugyanazzal a lelkesedéssel tudnál tovább dolgozni, amikor látod, mennyire vagy fontos a „megrendelőnek”? Noha nem feltétlenül a „megrendelő” hibája, mivel Ő csupán ott hibázott, hogy nem járt utána, mit is tartalmaz az a bizonyos szolgáltatói menü (ha tudta, az kicsit rosszabb).

Ilyen esetben a következő variációk egyike fog történni:

  • minden zajlik tovább ahogy eddig, teljes lelkesedéssel dolgoznak tovább a szolgáltatók amíg le nem telik a munkaidejük
  • rendelnek egy pizzát és kényelmesen elfogyasztják azt úgy, hogy mindenki jól lássa
  • kimennek egy közeli étterembe majd visszaérkezéskor átadják a nevedre szóló számlát
  • magukhoz vesznek valamennyi táplálékot a szolgáltatói menüből és a nap további részében a vacsora minősége és mennyisége által meghatározott lelkesedéssel végzik munkájukat.

594-Eszter-es-Markus-eskuvoGondolom elég egyértelmű, hogy a lehetséges folytatások közül az egyik kevésbé életszerű. De nézzük a szolgáltatói oldalt, mit vár egy esküvői szolgáltató egy esküvőn. Elég erős lehet a sztereotípia, hogy az esküvői szolgáltatók enni-inni és szórakozni járnak minden hétvégén. A valóság viszont meglehetősen távol van ettől. Próbáltál már teli gyomorral bármilyen munkát is lelkesedéssel, teljes erőbedobással végezni? És sikerült? Szerintem innentől elég könnyű belátni, hogy egyetlen szolgáltató sem fog megsértődni azon, ha a korábban már említett előételek kimaradnak, ahogy szerintem desszert nélkül is ragyogóan elvagyunk. Arról nem is beszélve, hogy az aznapi képekből készített same day slideshow se magától készül el. Ezt én a leves helyett szoktam összerakni és a sültek alatt fel is dolgozza a gép, így a sültek végére már vetítésre kész, cserébe a levest emiatt ki szoktam hagyni. Tehát a közhiedelemmel ellentétben az esküvőkre nem enni megyünk 🙂 hanem dolgozni. Ami sokkal fontosabb, főleg egy forró nyári esküvőn az a megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz. Egy 12-16 órás fotózás során nem ritka, hogy 2-3 liter vizet is elfogyasztok.

A fentieket összegezve a kérdésre, hogy milyen ételeket kapjanak a szolgáltatók, a saját esküvői szerződésemből idéznék: „Amennyiben a megbízás 6 órát meghaladó időtartamra vonatkozik, megbízó köteles megbízott illetve megbízottak részére a meghívott vendégekkel azonos minőségű étkezési és alkoholmentes italfogyasztási lehetőség biztosítására.

Itt pedig külön kihangsúlyoznám az azonos minőségű kifejezést, azaz nem a vendégekkel azonos hanem csupán azonos jellegű, azonos színvonalú. Azt pedig ismételten szeretném kiemelni, hogy ez a fajta éttermi mentalitás szerencsére elég ritka. A gyakoribb az, amikor a szolgáltatók részére egy azonos tartalmú csupán kedvezőbb árú összeállítást készítenek amivel az ifjú pár valóban spórolni tud egy keveset. Ezen éttermek vélhetően már rájöttek, hogy a jó hírnevüket nem csupán az elégedett vendégeknek hanem az elégedett szolgáltatóknak is köszönhetik, akik örömmel mennek vissza legközelebb is, akár mint magánember, akár mint szolgáltató egy másik esküvő alkalmával.