Te is otthon ülsz? Jelenleg én is, de igyekszem ezt az időt hasznosan tölteni. Jelenleg azzal, hogy összeszedem a gondolataimat és olyan hasznos tanácsokat próbálok adni neked, amire esetleg nem is gondoltál.

Én személy szerint az a típus vagyok, aki megpróbálja még egy ilyen helyzetből is a lehető legjobbat kihozni. Sokan hamut szórnak a fejükre és magukra nyitják a gázöngyújtót. Én inkább azt kutatom, hogy amíg itthon kell ülnöm, milyen tevékenységet végezhetek, ami a jövőben nekem előnyt biztosíthat, mellette pedig azt keresem, hogy hagyott-e esetleg a törvény némi mozgásteret a legális munkavégzésre.

Nagyon sokan vannak már most is és vélhetően egyre többen lesznek a jövőben azok, akik részben vagy egészben elveszítik munkájukat, bevételeiket. Sok esküvős pár azért halasztja jövőre, vagy épp mondja le az esküvőjét mert Ők, vagy éppen a násznép jelentős része került nehéz anyagi helyzetbe. Teljesen érthető, ha Ők most a legkevésbé gondolnak arra, hogy piros vagy zöld legyen a dekoráció és elég-e a 3 fogás, ne legyen inkább 4?

Gyakorlatilag a teljes esküvői és rendezvény ipart egységesen lenullázta ez a járvány helyzet. Nincs munka, nincs pénz se.

Ez így leírva még nem is tűnhet annyira katasztrofálisnak mint amilyen valójában, ezért nézzünk egy kicsit a színfalak mögé. Egyfelől bontsuk ketté a szolgáltatókat főállású és másodállásúakra. Én úgy gondolom, és sok kollégám osztja a véleményemet, hogy egy bizonyos minőségen és volumenen túl az esküvőzés nem tesz lehetővé egy „főállást”. Olyan mennyiségű járulékos munka van egy esküvővel (pl.: fotósok esetében az utómunka, jegyes fotózásások, külön napos kreatív, találkozók, szerződéskötések, adminisztráció, stb.) ami – főleg család mellett – nem fér bele a 24 órába. Azok, akik ezt amolyan hobbi jelleggel csinálják a főállásuk mellett, természetesen másként viszonyulnak a kérdéshez, mivel nekik csupán az „extra bevételük” esett ki és nem a fő megélhetésüket biztosító „munkahely” veszett oda.

Van tehát egy kb. május – október mint szezon amit egyéb munkák bevállalásával természetesen kiegészíthet, de a fő csapásirány az esküvő. Fotósok esetében ezt követően van a karácsonyi fotózás, majd év elején a húsvét, anyák napja.

Ami szintén fontos háttér információ, hogy a fotósok, filmesek többsége ezt a karácsony és húsvét közötti időszakot használja ki a felszerelés korszerűsítésére, beruházásokra, mivel így nem kell egyből élesben tesztelnie az új dolgokat, van ideje „összebarátkozni” vele.

Mi történt most?

Megvolt a karácsonyi szezon, megtörténtek a beruházások, eltelt 3 hónap (jobbára komolyabb bevétel nélkül) majd kezdődött volna a tavaszi fotózások ideje ami helyett jött a vírus.

Ott álltak a szolgáltatók lapos pénztárcával és néztek ki a fejükből, hogy most merre van az előre.

És ha úgy gondolnád innen már nincs lefele nagyon tévedsz! Az egy dolog, hogy boldog boldogtalan kapott mindenféle segélyt, kedvezményt és mellette még vidáman a munkáját is végezheti, az esküvői szolgáltatók többségének minden üzemi költsége megmaradt, csak a bevétele szűnt meg. A ruha szalon ugyanúgy fizeti tovább a plázának a bérleti díjat, fizeti az alkalmazottak járulékait és esetleg csökkentett munkabérét. De ugyanez igaz a meghívósokra, a dekorosokra és természetesen a fotósokra is. Sajnos ugyanezek a problémák jelentkeznek az élet számos területén, így a jegyes pároknál is. Sokan ugyanúgy minden bevételi forrásukat elveszítették és ugyanúgy enni kell adni otthon a családnak, fizetni kell a közüzemi számlákat, így sok esetben felmerül opció gyanánt az esküvő lemondása vis maior eseményre hivatkozva és a befizetett foglalók, előlegek visszakérése. Ugyanez a másik oldalról nézve: ott áll az illető szolgáltató bevétel nélkül, pár hónapja a szezonális bevételeit éli fel, ami természetesen egy tervezett 3-4 hónapos időszak, de a hírek szerint nemhogy 3-4 hónapig hanem akár több, mint fél évig nem lesz bevétele, hogyan fizessen így bármit is ami nem közvetlen a saját és családja megélhetésével kapcsolatos? Nem csoda, hogy több esetben is parázs vita alakult ki közösségi portálokon a témában, vissza jár-e a foglaló vagy sem, jogos-e a kérés vagy sem. Ebbe azonban most nem szeretnék belemenni, erről elég sok hasznos írás található a neten illetve már nálam is került megosztásra.

Szerencsére a párok többsége kitart házassági szándéka mellett és ha nem is az eredeti időpontban, de szeretné megtartani a lagzit. Amennyiben mód van rá az eredeti szolgáltatókkal, hiszen nem véletlenül választotta őket.

Ennek azonban van egy másodlagos következménye. Az esküvői szezon, ami normás esetben április -május környékén kezdődik, most úgy néz ki, hogy már a júliusi párok is B dátum után mocorognak és a szezon kezdete inkább augusztusra tehető. Mivel a párok többsége szeretné még idén megtartani az esküvőt, de nem nagyon szeretne belefutni a hideg téli napokba, mert pl.: szabadtéri helyszínt választott, így az augusztust követő hónapokban a szolgáltatóknak a szokásos esküvőszám duplájával kell számolni.

Miért fontos ez?

A hagyományos, aránylag egyenletesen elosztott szezon esetén a fotós átlag heti egy szombatot esküvőzik, hét közben 1-1 jegyes fotózás illetve 1-1 külön napos kreatív, a maradék időben pedig utómunkázik úgy, hogy délután-este esetleg a családjára is jut némi ideje. Na, most a munka mennyiségét szorozzuk meg kettővel és a 24 órát is… ja, azt mégse. Biztos vagyok benne, hogy ha kell 3-4 kv plusz mellett, de minden szolgáltató 110%-os minőségben helyt fog állni az esküvőkön, bármennyire is túlterhelt, ez azonban azzal jár majd, hogy a hét fennmaradó részében semmire nem marad ideje, éjjel nappal dolgozni fog, hogy ne csússzon el nagyon.

Optimista becslésem szerint az utolsó esküvők anyagának átadási dátuma valamikor február végére is elcsúszhat sok szolgáltató esetében. Ez pedig azt jelenti, hogy ezek az amúgy keresett és pofi szolgáltatókat augusztus és február között szinte megközelíthetetlenek lesznek. Nem igazán fognak tudni elmenni egyet beszélgetni egy 2021-es vagy 2022-es érdeklődő jegyes párral, nem fognak azonnal válaszolni az e-mail kérdésekre, de jószerivel a telefonjuk is ki lesz kapcsolva.

Nem is ragoznám tovább a kérdést, eddig leírtam azt amit az üveggömbömben láttam, most lássuk miért írtam címnek azt, hogy hozzuk ki a helyzetből a legjobbat.

Abban az esetben, ha az adott helyzetet nem problémaként kezeljük, hanem a lehetőséget nézzük benne (és túljutottunk azon a fázison, hogy úgy se csinálhatok semmit), olyan új perspektívák nyílnak meg, amire nem is gondoltunk eddig.

Ha kicsiben nézzük a dolgot akkor itt van mindjárt példának egy tegnapi jegyes fotózásom. Felajánlottam minden páromnak, akit érint a vírus és nem tudja az eredeti időpontban megtartani az esküvőjét, hanem át kell tennie azt egy másik dátumra, hogy bizalmáért és kitartásáért cserébe amolyan köszönet ajándék gyanánt fogadjon el tőlem egy jegyes fotózást. Az egyik ilyen fotózást épp tegnapra terveztük.

Egészen kb. délután 2-ig semmi gond nem volt, itthon tettem vettem, szépen sütött a nap, feltöltöttem az akksikat, formáztam a memória kártyákat, bepakoltam mindent a kocsiba, beállítottam a GPS-be a célpontot, hogy majd csak be kelljen ülni és elindulni. Majd jön be a szobába a párom, hogy mikor akarok indulni? Miért? Mert szakad az eső. Hoppá, ez nem volt a tervek között. Hívom a párt, hogy helyzet van, mi legyen? Megyünk és max jól megázunk, de lesz egy esős jegyes fotózásunk, vagy inkább keressünk valami másik dátumot? Pár pillanat csend után kért pár percet, hogy a kedvesével megbeszélje és visszahív. Egy perc sem telt bele és csörgött a telefonom, MENJÜNK!

Ez az a fajta hozzáállás amiről beszélek. Tudtuk, hogy nem lesznek bárányfelhős naplementés képeink, nem lesznek jobbról balról becsillanó napsugaraink. Lesznek viszont olyan képek amik nagyon keveseknek. Mivel amit kevesen vesznek észre, hogy egy vihar során milyen gyönyörű fények vannak a természetben. Milyen különleges felhőzet és igen, kicsit nedves a levegő, de ez legfeljebb engem kellene érdekeljen, hogy ne menjen tönkre a technika.

Viszont mivel én tudom hogyan óvhatom meg a gépeimet ilyen helyzetben és milyen korlátok mellett tudok velük dolgozni (pl.: nem cserélek objektívet) csupán a párnak kellett nyitottnak lennie egy ilyen jellegű fotózásra. Benne volt, hogy bőrig ázunk és minden porcikánkból esővíz fog folyni, de akkor is megpróbáljuk.

Ami pedig hab a tortán, hogy sikerült leelőznünk a felhőket és csupán a fotózás végére ért utol minket egy pár csepp erejéig, így a tervezett bőrig ázás szerencsésen elmaradt. A felhők azonban ott voltak, a csodás fények úgyszintén, így a még éjjel átküldött képek után reggel ez az üzenet fogadott: „De jók lettek! Jobbak, mint gondoltuk. És nem bánjuk a napsütés hiányát!

Hogyan jön ez a történet a nagy egészbe?

Ahogyan írtam augusztus után vélhetően brutális ereszd el a hajam mennyiségű munka vár ránk, addig viszont sajnos nagyon rugalmasan tudjuk beosztani az időnket, azaz ha nem is feltétlen személyesen, de könnyedén és rugalmasan lehet egyeztetni a szolgáltatókkal. Ugyanez igaz természetesen fordítva is! A járvány nem csak a szolgáltatókat érinti, hanem majdnem mindenkit, a párokat is. Ebből adódóan a korlátozások visszavonását követen Ők is sokkal elfoglaltabbak lesznek, megpróbálják „ledolgozni” az elmaradást.

Ez különösen fontos lehet azon pároknak, akik nem idén, hanem 2021-re tervezik az esküvőjüket. Most ugyanis remek lehetőségük van nagyon kényelmesen és saját igényeikhez igazítva kiválasztani azokat a szolgáltatókat, akik a legközelebb állnak az ízlésvilágukhoz mind szakmailag, mind emberileg. Így az esküvőszervezés nem egy stresszes kapkodás, hanem egy örömökkel teli, kellemes időtöltés lehet, amikor még arról is megfelejtkezhetsz, hogy odakint a nagyvilágban milyen feszült a helyzet jelenleg. Leülhetsz a géped elé, belefelejtkezve a rózsaszín ködbe és saját ritmusod szerint összeállíthatod álmaid esküvőjét. Még az sem kizárt, hogy a szolgáltatók némi pluszt is becsempésznek a csomagba ajándék jelleggel, de a legfontosabb, hogy azokat a szakembereket választhatod, akik tényleg a LEG-ek számodra.

Ne felejtsük el azt a sajnálatos opciót se, hogy mi van akkor, ha az esküvők nem kezdődnek el július környékén hanem csak valamikor ősszel. Ebben az esetben elkerülhetetlen, hogy az esküvők jelentős része átkerüljön jövő évre. Ha ez bekövetkezik, akkor jó eséllyel a jövő évi dátumok felét az idei párok fogják befoglalni. Így számodra maradnak a hétköznapok illetve a hatalmas szerencse, hogy épp sikerül a megfelelő napra a megfelelő szolgáltatókat összeválogatni, de egészen biztos, hogy már nem fog olyan simán menni, mint ahogyan az most menne.

Próbáljuk meg együtt kihozni ebből a helyzetből a legjobbat!

Felajánlom számodra a segítségem. Nem mint fotós, hanem mint egy segítő barát, aki pár 100 esküvőt látott már elejétől a végéig és több, mint 10 évet eltöltött már ebben a gyönyörű szakmában. Sok 100 remek kollégát ismer személyesen, akik közül sokkal személyes barátságot is ápol, még úgy is, ha szakmájában akár konkurenciája. Felajánlom számodra, hogy ha bárhol elakadsz az esküvőd tervezése során, bármely szolgáltatónál bizonytalan vagy, vagy csak megosztanád gondolataidat valakivel aki nem érintett érzelmileg, – függetlenül attól, én leszek-e a fotósod vagy sem – objektív, elfogulatlan véleményt, tanácsot fogsz tőlem kapni. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy megszervezem helyetted a teljes esküvődet, de ha ilyen jellegű támogatást szeretnél, abban is szívesen segítek, remek esküvőszervezők is vannak abban a baráti, ismeretségi körben, akikre én is bármikor számíthatok mind szakmai, mind emberi téren.

Ha úgy gondolod, a segítségedre lehetek, a kapcsolat oldalon található bármely elérhetőségemen megtalálsz, keress bátran!

Bízom benne, hogy az esküvőd szervezése számodra is egy felejthetetlen és maximálisan pozitív élmény lesz! Hozd ki a legjobbat te is!