Szokásomtól eltérően a mostani cikk nem közvetlenül a fotózásról fog szólni, nem technokrata megközelítésű gyakorlati írás lesz, hanem inkább egy kicsit sokkoló, elgondolkodtató.

Facebook mellett az emberek többsége már nem túl fogékony a kamu hírekre, inkább csak azon lepődik meg, egyértelmű átverés jellege mellett hányan bedőlnek az álhíreknek és hányan tovább osztják a hülyeséget.

Pontosan így voltam ezzel a témával is mindaddig, amíg egy olyan blogon nem jelet meg az írás, mely szakmailag is elismert és nem szokott értelmetlen dolgokat írni. Ezt tetézte egy kolléga privát üzenete, hogy a nevem (azaz annak y-nal írt verziója) megtalálható a blogban taglalt weboldalon mint ismeretlen helyen tartózkodó szerző.

Sajnos épp nem voltam számítógép közelben, így az információk csak töredezve jutottak el hozzám így már alig vártam, hogy leülhessek egy monitor elé és jobban utánanézhessek a dolgoknak.

Az első amivel foglalkoztam a lista volt, amin valóban szerepelt egy Agárdy Gábor. Írtam az üzemeltetőnek, hogy egyetlen ilyen nevű alkotóművészt ismerek, de annak lakhelye sajnos pontosan ismert, lehet-e elírás a név, takarhat-e engem az a bizonyos hiányzó című alkotó?

Mai napon erre érkezett válasz is, az illető a 2006-ban elhunyt ilyen nevű festőművész akinek az örököseit keresik, szóval nem én szerepelek a listán, ez már megnyugtató.

De miről is van szó?

Zenei téren is sokak részéről érte már támadás a szerzői jogok kezelésének módját, ami nem feltétlenül van összhangban az illető művész alkotói tevékenységével, sokkal inkább a médiumok hozzáállását tükrözi. Lényege, hogy ha valahol valaki le akar játszani egy zeneszámot akkor Artisjus-nak fizet X összeget és legálisan megteheti anélkül, hogy tudná ki a kiadója az adott zeneszámnak, majd a befolyt összegeket egy meghatározott algoritmus alapján szétosztják a jogtulajdonosok között. Leegyszerűsítve ugyanezt akarják bevezetni képekre is. Azaz ha valakinek megtetszik egy képem akkor fizet ennek a szervezetnek X pénzt és már használhatja is, én meg majd egyszer ha szerencsém van, kapok valami pénzmagot.

Hol itt a gond?

Te örülnél, ha miután lefotóztam az esküvődet, a 4 éves kislányod aki fülig vigyorral hozta az oltárhoz a gyűrűket megjelenne egy családon belüli erőszak ellen tiltakozó óriásplakáton vagy valamely kereskedelmi tv-ben főműsoridőben? És 100% biztos vagyok benne, hogy miután a felszálló vörös ködtől annyira magadhoz tértél, hogy elővedd a telefonodat, én lennék az első (vagy az ügyvéded után a második) akit felhívnál és nem épp kellemes szép napot kívánva kezdenéd a beszélgetést. De mondjuk ki nyíltan teljesen joggal, én se tennék másként.

Van a képekkel egy elég komoly probléma. Nem is olyan régen hoztak egy törvény módosítást a képmáshoz való joggal kapcsolatosan. Ennek lényege, hogy engedély nélkül már a fotó elkészítése is jogsértő, nem kell publikálni azt. Nekem mint esküvői fotósnak a szerződésemben szerepel ez a törvény és a pár tájékoztatási kötelezettsége is, így én elvileg jogszerűen járok el amikor az esküvőn lefotózom a vendégeket ám erősen kétlem, hogy ennek a közös jogkezelőnek bármi papírja lenne arról, hogy xy arcmását eladhatja, annak használatára bárkinek is jogot adhat.

Nagyon várom az első precedens pert ezzel kapcsolatban már csak azért is, mert az ismeretlen helyen tartózkodó fotósok listáján sok nagyon is ismert és híres fotóriporter, esküvői fotós, stb. szerepel, csupán a felkeresésükre irányuló szándék hiányzik.

Szerencsére Völgyi Attila blogja még éppen időben hívta fel a figyelmet erre a problémára (mindenkinek ajánlott olvasmány) és egyben útmutatást is biztosított arra, hogyan lehet megtiltani ennek a szervezetnek, hogy az általam készített képek bármelyike illetéktelen kezekbe kerülhessen általuk. Egy írásos nyilatkozat elküldésével ugyanis lehetőség van ennek letiltására. Jelentem, a mai nap során tértivevényes ajánlott küldeményben én rendelkeztem róla, hogy az én képeimre ők nem adhatnak jogot senkinek.

Javaslom ha fotós vagy és olvasod ezt a cikket, 2018.09.30-ig te is élj ezzel a lehetőséggel és kerüld el a magyarázkodást vagy esetleg a komolyabb jogkövetkezményeket.