A színes fényképet az 1800-as évek második felében már feltalálták, mégis majd 200 évvel később még mindig sok fekete-fehér kép készül és látható kiállításokon, közösségi portálokon, weblapokon.

A kérdés az, hogy miért?

Amilyen egyszerű a kérdés, annyira összetett a válasz. Első és legfontosabb amit tudni érdemes, hogy egy színes képből fekete-fehéret nem csak úgy lehet csinálni, hogy a szaturációt nullára csökkentjük. Ez a valódi fekete-fehér világnak csupán egy silány utánzata. Egy megfelelően kidolgozott fekete-fehér kép esetén szűrők, görbék és számtalan korrekciós lehetőség áll a fotós rendelkezésére, amivel az eredetileg akár színes képből úgy veszi el a színeket, hogy attól a kép ne kevesebb, hanem több legyen.

Sajnos a képek többségén ez a többletlehetőség nem igazán jelenik meg, mivel egyre inkább terjed az az eszme, hogy ha egy kép rosszul komponált, rosszul exponált, akkor tedd át fekete-fehérbe és jó lesz. Így a miértre az egyik válasz a „mert divat”. Van azonban a fekete-fehér képeknek valódi létjogosultsága is a „divat”-on felül. Akad viszont több olyan helyzet is, amikor a végeredmény színek nélkül több, mint színekkel. Ezek közül a legegyszerűbb, amikor az adott helyszínen olyan vegyes világítás/fények találhatók, melyek keveredve olyan mértékű utómunkát igényelne, hogy emberi bőrszíneket produkáljunk az arcokra, hogy az már nem kifizetődő. Tipikusan ilyen, amikor az ablakon beszűrődő napfény keveredik egy színes falú teremben a helyi fénycső és hagyományos izzószálas égők fényével. Ilyen esetben normális színeket produkálni szinte lehetetlen, ekkor az egyetlen megoldás a fekete-fehér konvertálás, amivel elfedhetjük a problémát.

Esküvői riport fotóA fekete-fehér képek igazi létjogosultsága azonban nem ez. Vannak képek, ahol a színek hiánya sokkal jobban kihangsúlyozza a kép valódi mondanivalóját. Különösen igaz ez az esküvő fotózás során egy-egy riport kép esetében ahol a színek csak elterelnék a néző figyelmét, így megfelelő fekete-fehér konverzióval tisztán a lényegre koncentrálhatunk.

Nagyon fontos tehát megtalálni a határvonalat, mikor érdemes élni ezzel az eszközzel és csak akkor használni, ha a színek elvétele valóban hozzáad a képhez.