A 2017-es szezonban ismét lehetőségem nyílt az Európa hajón egy Perzsa – Szlovák esküvőt fotózni. Már a hajóra érkezve éreztem, hogy ez egy jó esküvő lesz. Pontosan látszott a személyzeten, a többi szolgáltatón, hogy ez mindenkinek már legalább a második esküvője, nem az első 🙂 Tökélets összhangban zajlott minden, épült a színpad, állították a fényeket, készült a dekoráció és persze az is látszott, hogy gondosan kiválasztott eszközökkel, anyagokkal dolgozik mindenki.

Az esküvő szertartás része eléggé ki lett centizve időben, mivel a kapitány szólt, hogy a radaron egy termetes esőfelhőt lát közeledni, ami épp minket vett célba. Ennek ellenére a csapadékmentes idő pont addig kitartott, amíg a szertartás lezajlott és a csoportképeket elkészítettem, úgyhogy ezt is szárazon megúsztuk 🙂

A nap további eseményei már fedett helyen, a hajó belsejében zajlottak és igazából innentől kezdődik az írást inspiráló rész.

Nem vagyunk egyformák, minden párnak más az értékrendje. Van, akinek a szép menyasszonyi ruha a fontos, van akinek a nagy létszámú buli, az általam fotózott párok esetében pedig az emlékeknek van kiemelt szerepe.

A szép képek elkészítéséhez persze kell jó technika, jó fotós meg hasonló, de ezek már amolyan közhelyek úgyhogy ezekkel nem is szeretnék foglalkozni, ez a fotós oldal. Sokat tehet viszont a pár azért, hogy az elkészült képek szépek legyenek.

A legtöbb esküvői fotós számára a buli fotózása egy mumus. Mivel én az esküvőzés előtt is örömmel fotóztam különféle rendezvényeket, így ez számomra sosem okozott gondot ém csodát művelni én sem tudok.

Gyakori probléma, hogy az étteremben vagy sátorban ahol a lagzi van, a dekor világítás kimerül a főasztal mögötti fényfüggönyben és a dj vagy zenekar által hozott pár színes lámpában, amivel jobbára saját magukat világítják meg. Ehhez hozzá jön még a pincér aki meglátva a fotóst mosolyogva kapcsolja le az összes létező lámpát.

Ebből kifolyólag a bulis képek kizárólag a fotós által hozott vakuk fényét használják, amik valljuk be, nem a legszebbek még akkor sem, ha a fotós tudja megfelelően használni őket és kellően kreatív.

Az esküvői képeknek csaknem fele a lagzin készül. Itt van ugyanis lehetősége a fotósnak arra, hogy ne csupán a párt, hanem a vendégeket is lefotózza, megörökítse a vidám önfeledt hangulatot és a lehetőségekhez mérten minden ismerősről, rokonról készüljön vállalható előnyös kép.

Sajnos a legtöbb esetben mire ez a kérdés előkerül, addigra a költségvetést már jelentősen túllépte a pár és nem igazán szeretne további összegeket áldozni semmire. A fényképezés nevében viszont sajnos benne van, hogy fény kell hozzá. Márpedig nagyon nem mindegy, hogy az a fény milyen. Attól lesz ugyanis a kép hangulata olyan, amilyen. Ezen az esküvőn hatalmas szerencsém volt. A helyszín rendelkezel ugyanis gyönyörű jóminőségű színes fényekkel amik a fotózás során tökéletes háttérfényt biztosítottak. Ilyen környezetben a fotósnak is sokkal könnyebb dolga van, és természetesen a végeredmény sokkal szebb. Természetesen nagyon nem mindegy hogy milyen fényforrás világít. Külsőre talán nem is látszik, de az egyes színes fények között hatalmas különbségek vannak. Egy gyengébb fényforrás esetén a fényképezőgép nem képes megörökíteni tökéletesen a színeket és kiégett fehér foltokat kapunk. Amennyiben a dekorációs fényekkel megfelelő szakembert bízunk meg, úgy biztosak lehetünk abban hogy végeredmény is tökéletes lesz. Érdemes tehát jól körüljárni ezt a területet. Szerencsére több helyszínen illetve zenekar is rendelkezik hasonló szolgáltatással, így őket is megkérdezhetjük arról tudnak-e segíteni ebben. Egy hangulatosan megvilágított környezetben az emberek is jobban érzik magukat, nem lépnek egymás lábára tánc közben és a fényképek is sokkal szebbek lesznek.