Az esküvőszervező lehúzás, az esküvőszervező a saját ízlésének megfelelő esküvőt szervez, nem olyat, amilyet te szeretnél, azt a szolgáltatót ajánlja, aki többet juttat vissza neki. Az esküvőszervező egy luxus, teljesen felesleges, mindenki képes arra, hogy megszervezze az esküvőjét.

Ismerősek ezek a mondatok? Ha jártál már facebookon menyasszonyok részére létrehozott beszélgetős csoportokban, egészen biztos. Ez a pár mondat pedig tökéletesen elegendő ahhoz, hogy elbizonytalanítson párokat, és megfelelő, hiteles információk nélkül hozzanak döntéseket.

Természetesen, ahogy a világban szinte semmi sem fekete és fehér, a válasz itt sem egyértelmű. Vannak menyasszonyok, akik egyszerűen imádnak szervezkedni, imádnak saját kezűleg díszeket készíteni, így számukra vélhetően nem jelent akkora segítséget egy esküvőszervező, mint egy az esküvőjét mondjuk Németországból szervező jegyes párnak, aki legfeljebb interneten keresztül tudja felvenni a kapcsolatot az egyes szolgáltatókkal, ami korántsem pótolja a személyes benyomásokat.

Sajnos a fenti sztereotípiák nem alaptalanok. Ahogy az esküvői fotózás, az esküvőszervezés is a gyors és könnyű meggazdagodás látszatával kecsegtet, mivel kívülállóként szemlélve mit csinál egy szervező? Elküld pár linket a párnak és amelyikkel leszerződnek, annak a díjából lenyúl 10%-ot. Így egy 2-3 MFt költségvetéssel számolva pár e-mailért kap 2-300 eFt-ot, sőt van, aki ezen felül még a pártól is kér pénzt, így egy esküvőn akár 5-800 eFt-ot is kereshet. Ezen elmélet olyannyira hihető, hogy évente tucatszám iratkoznak be esküvőszervezői képzésekre, és kb. pontosan tudni lehet, épp mikor végeztek, mivel a szolgáltatók mailboxait elárasztják a kamu árajánlat kérések.

Természetesen ezen lelkes ifjú titánok elég hamar rájönnek, hogy ez a szakma bizony nem kevés munkával jár, és a szolgáltatók amikor jutalékról kérdezik őket, gyakran a 0% választ adják, ezért bizony nincsenek könnyű helyzetben, így inkább valami hagyományos szakma után néznek.

Szerencsére, ahogy minden szakmában vannak kóklerek, a fenti felsorolás itt is rájuk vonatkozott. Ezeket a negatív sztereotípiákat maguk az esküvőszervezők is érzékelik, és próbálnak tenni ellene. Egyre több az olyan szervező, aki nem jutalék ellenében dolgozik, hanem fix tiszteletdíja van. Előre egyeztetett feladatok ellátásáért előre egyeztetett összeget kér, így még csak a gyanú árnyéka se vetődhet rá abban a tekintetben, hogy nem a pár ízlésének megfelelő szolgáltatókat fog javasolni, hanem olyat, aki több pénzt oszt vissza a részére. (Természetesen ez általánosítás, a jutalékos szervezők között is vannak korrekt, megbízható szolgáltatók). Egy több éves tapasztalattal rendelkező esküvőszervező kiterjedt szolgáltatói kapcsolatrendszerrel rendelkezik, akiket nem csupán facebookon vagy weboldalon keresztül ismer, hanem személyesen is. Így megfelelő empátia segítségével nem csupán ár vagy földrajzi elhelyezkedés alapján tud megfelelő szolgáltatókat ajánlani, hanem emberi tényezők alapján is. Sok esetben nagyon nem mindegy, emberileg milyen jellem egy adott szolgáltató, összeillik-e az adott megrendelővel, vagy „tűz és víz”? Utóbbi esetben egy fotósnak hiába lehetnek olyan képei, amiért a pár oda meg vissza van, az Ő esküvőjükről nem készülnének megfelelő képek, mivel a megfelelő összhang nélkül nem fogja tudni azt a minőségi szintet hozni, mint egy jellemében hozzá illő pár esetében.

A gyakorlatban hosszas ismerkedést követően, miután nagyjából körvonalazódtak a pár igényei, csak ezt követően küld témánként 3-5-10 elérhetőséget a szervező a pár részére azon szolgáltatókból, akik a meghatározott igényeknek megfelelnek, és a pár által kiválasztott dátumra még szabadok. Ha megfelelő volt az előkészítés, a javasolt szolgáltatók között igen nehéz a döntés, mivel gyakran csak apróságokban térnek el, összességében bármelyik megfelelő lehetne.

Ha csak ezt nézzük, már több napi levelezgetést, helyszín bejárást, találkozókat spórolt meg az esküvőszervező a pár részére, de ez talán az előnyök között az egyik legapróbb.

Mivel a szervezők nem csupán a szolgáltatókat ismerik, hanem az esküvők apró buktatóit, gyakori bakikat is, így a te esküvődön ezek biztos, hogy nem fognak előfordulni, mivel ott egy megbízható, stabil pont mögötted, aki minden részletre odafigyel, és ha bármi nem várt esemény történne, azonnal tudja, mit kell tennie anélkül, hogy te akár csak egy picit is érzékelnél belőle.

Az esküvőszervező az, aki lehetőséget biztosít számodra, hogy az esküvődet teljes mértékig megélhesd, élvezhesd, és ne azzal kelljen foglalkoznod, hogy minden rendben legyen. Ne azt várd, hogy mikor lesz már vége, mikor mennek már haza a vendégek, hagyjon már békén mindenki, hanem önfeledt, boldogan ünnepelhetsz a barátaiddal, rokonaiddal, akik mind miattatok, értetek vannak ott.

Eddig beszéltünk az esküvőszervező párok részére előnyös dolgairól, ám az esküvőszervező feladatköre itt nem ér véget. Egy jó szervező nem csupán a pároknak öröm, hanem a szolgáltatóknak is. Ilyen esküvőkön nem kérdés, hogy a szolgáltatók nem mint egyének végzik a munkájukat, hanem tudnak csapatban dolgozni együtt, az ifjú pár érdekeit szem előtt tartva. Minden szolgáltató megfelelően tájékoztatva lesz a soron következő eseményekről, senki nem marad le semmiről, nem lesz üres terembe betolt torta, élő virág helyett művirág, lakodalmas helyett house, stb. Minden pontosan úgy fog történni, ahogy azt a szervezővel közösen megálmodtátok. Az ilyen esküvőkről mind a párok, mind a szolgáltatók úgy mennek haza, hogy mennyire szuper volt minden és bárcsak minden esküvőn így tudnának működni a dolgok. Hogy ez luxus-e, azt szerintem döntse el mindenki maga. Úgy gondolom, hogy bosszúság, idő, és egyéb tekintetben legalább annyi pénzt megspórol egy esküvőszervező, mint amennyibe kerül, ha nem többet, az élmény viszont, amit nyújt cserébe, pénzért nem megvásárolható.