cmAz esküvői kérdőív feldolgozásánál a következő két áldozat a vőfély és a ceremóniamester szakma.

Ezzel a postommal vélhetően lesz olyan ember, akinek kivívom a nemtetszését, de egy elég mély gyökerekkel rendelkező vitával kapcsolatosan szeretném én is kifejteni a véleményemet természetesen saját tapasztalataimmal alátámasztva.

Előre bocsájtom, hogy a véleményem a jelen állapotokra vonatkozik és nem történelmi időkre. Ami a kérdőív adatainak elemzése során egyértelműen kiderült, az az ár különbség. Egy ceremóniamester átlagosan kétszeresét (100-180e amibe nem szerepelnek a „luxus” kategóriás szolgáltatók) keresi egy vőfélynek (45-95e) egy esküvő alatt. Meglepő a hasonlóság a videóscinematográfus szolgáltatási körnél előkerült különbségekkel, csupán itt nem érzem olyan mértékben a szolgáltatások közötti érték különbséget. Vélhetően ennek az lehet a fő oka, hogy nagyon el lettem kényeztetve a profi szolgáltatást nyújtó vőfélyek által. Természetesnek veszem azt, hogy a vőfély nem csak verset mond a kikérőn és idétlen játékokkal alázza meg az ifjú párt, hanem kommunikál a társ szolgáltatókkal, koordinálja a násznépet, kezeli a felmerülő problémákat és tisztában van azzal, hogy ez nem az Ő hanem az ifjú pár esküvője. Innentől viszont nagyjából ugyanarról beszélünk, mint amit a ceremóniamester csinál más öltözékben.

Nem véletlen talán, hogy a profi vőfélyek közül egyre többen hirdetik magukat ceremóniamesternek (is). Talán éppen ez magyarázza azt a tényt is, ami a szolgáltatók által megfogalmazott problémák egyértelmű különbségében is megjelent. Az alacsonyabb árkategóriás vőfély szolgáltatásnál szinte mindenki megemlítette problémának az alkoholt… az este 10-re már erősen ittas vőfély problémáját. Úgy gondolom, ha ennyien panaszkodnak egy problémára, annak vélhetően van valóság alapja. Szerencsére eddigi saját tapasztalataim között hasonló csak olyan esetben történt meg, ahol a vőfély inkább csak egy magát annak mondó „család barátja”, nem igazi vőfély. A ceremóniamestereknél már sokkal ösztönzőbb a pénz mennyisége a gyors meggazdagodásra vágyók számára. Éppen ezért jelentős mértékben felhígult a szakma olyanokkal, akiket inkább neveznék műsorvezetőnek, aki közli, hogy érkezik a vacsora, majd újabb pár órára nyoma veszik. A CM-ek között ennek köszönhetően már sokkal nagyobb a kontárok aránya és sokkal kevesebben vannak azok, akik a bevezetőben a vőfélyek feladatkörénél említett tevékenységeket egy kicsit modernizált köntösben kevesebb verseléssel, de legalább annyi spontán humorral elvégezni képes.

A kérdőívből elég jól látható, hogy vannak ugyan kivételek, de a ceremóniamesterek inkább a főváros és annak vonzáskörzetéből kerülnek ki, a vőfélyek pedig inkább vidékről szolgáltatnak. Természetesen ez a differenciálás nem fekete-fehér, amit az előbb említett összemosódásnak is be lehet tudni.

Személy szerint kívánatosnak tartanám a vőfély és cm szakmák közötti ár olló jelentős mértékű zárását természetesen a vőfélyek javára. Mindezt természetesen úgy, hogy az ár-érték arányt megtartva az este 10 után problémás szolgáltatók kiessenek ebből a körből. Fontosnak tartanám, hogy a bp-i CM-ek egy vidéki lagziban is könnyedén megtalálják a helyüket és fordítva úgy, hogy saját komfort zónájukból kimozdítva is azonos színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani.

Hasonlóan fontosnak érzem a kommunikáció erősítését mind2 szakma esetében. Kiindulva abból, hogy a cm – vőfély parázs vita ellenére én mint szolgáltató se látom tisztán, mi a valós és mi a vélt különbség a két szolgáltatás között, nem tartom valószínűnek, hogy egy átlagos első házasságát tervező párnak akár csak töredék ennyi információja lenne. A másik oldalról mint szolgáltató nagyon is kívánatosnak tartom, hogy egy esküvőn legyen egy olyan felelős személy, aki kézben tudja tartani az események menetét és ezt a teher nem az ifjú pár, nem a dj és nem is a szakács vállát nyomja. Valaki, aki képes összehangolni a szolgáltatók munkáját, képes megfelelően informálni és koordinálni a vendégeket és minden felmerülő problémát az ifjú pár számára transzparens módon kezelni képes. Úgy gondolom ezért a legtöbb pár hajlandó lenne 45eFt-nél többet is áldozni az esküvői költségvetésből.