A történet valamikor 2022. június – július környékén kezdődött, amikor egy kedves vővély barátom, Tóth Béla, akit amúgy később a HWA gálán az év legjobb vőfélyének választottak, azzal keresett meg, szabad vagyok-e egy dátumra, mert Vecsésen az Epresparkban lenne egy Sváb esküvő. Csuklottam nagyot, mert sosem fotóztam még ilyet, de mi baj lehet belőle? Ahol emberek vannak, ott elboldogulok. Majd finomította a helyzetet azzal, hogy a pár semmi tradicionális dolgot nem szeretne, így ez a lagzi is pont olyan lesz mint bármelyik másik. Az Ő neve nekem garancia volt rá, hogy minden rendben lesz, így nyugodt szívvel igent mondtam neki és később a párnak is.

Szerződés aláírva, nem is nagyon gondoltam többet erre az esküvőre, mivel épp bőven a szezon közepén voltam, nyakig munkában, ez az esküvő meg késő októberi, így bőven ráér egyeztetni a részleteket a párral, úgy se fix még semmi.

Telt-múlt az idő, majd egyszer csak úgy 3 héttel az esküvő előtt megkeresett Béla, hogy Houston, have a problem… Borult minden eddigi forgatókönyv, teljesen új elvárások vannak, mégis tradicionális Sváb lagzit szeretne a pár. Őszintén megmondta a párnak, hogy amit szeretnének, az nem Ő. Nagyon szívesen levezeti legjobb tudása szerint az esküvőt, de ebbe nem fér bele az, amit ők szeretnének. Nem sokkal később ennek szerződés bontás is lett az eredménye.

Na, itt kezdtem el kicsit parázni. Adott egy kb. 150 fős Sváb esküvő, 3 héttel a dátum előtt koordinátor nélkül. 3 hét alatt szezonban szombati napra épkézláb vőfélyt találni pedig szerintem nehezebb, mint a lottó 5-öst eltalálni.

Már jó előre vizionáltam az őskáoszt. 150 fő irányítás nélkül… vagy még rosszabb esetben kapok egy olyan vőfélyt aki inkább ront a helyzeten 🙂 szóval nem volt felhőtlen a helyzet.

Sváb esküvő - Eprespark - VecsésElérkezett a nagy nap dátuma, Vilivel a filmes kollégával megérkeztünk a helyszínre és a szokásos módon elkezdtünk dolgozni. Menyasszony készülődés, vőlegény készülődés, dekor, stb. Sajnos amitől féltünk beigazolódott. A vőfély szerepét vélhetően egy barát / rokon vette át korlátozott szerepkörben, azaz pár megtanult / felolvasott szövegen kívül semmit nem csinált. Megkérdeztem, segítene-e összeterelni a csoportképet, amire kategorikus nemmel válaszolt, nem irányította az eseményeket, csakis az adott eseményhez kapcsolódó szöveges információ bemondásában játszott szerepet.

Ennek sajnos meg is lett az eredménye, több órás csúszásban volt minden az események végére úgy, hogy közben nem történt semmi. Mindenki ült az asztalnál és várta, hogy történjen valami.

Sváb esküvő - Eprespark - VecsésHa ez még nem lett volna elegendő, a nagyon sok fős zenekar minden zeneszám után tartott 2-3 perc szünetet. Van elvileg egy hagyomány, hogy a férfiaknak a tánc után a helyükre kell kísérni a hölgy táncpartnert, de azt gondolom, a hagyomány nem rendelkezik arról, hogy ez a tánc milyen hosszú lehet, így ha a megszokott módon a zeneszámokat egymásba kötve folyamatosan zenél a zenekar, akkor is teljesíthető lett volna ez a hagyomány. Egy bálon vagy hasonló eseményen el tudom képzelni, hogy működik így, de aki járt már esküvőn tudja, nincs kellemetlenebb, mint az üres táncparkett. Na, itt a zenekar gondoskodott róla, hogy ha ki is jön 3-5 pár táncolni, ne legyen ideje a többinek csatlakozni.

Ennek köszönhetően a vendégek is diszkréten elkezdtek hazaszivárogni és mi pedig ott ültünk és néztük, ahogy a maradék vendégsereg ül az asztalnál és egymással beszélgetnek. Ez se fotóban, se videóban nem biztosít több órányi megörökítendő témát, így mi is elég frusztráltan éreztük magunkat. A táncparkett legapróbb „rezdüléseire” is kaptuk a gépeket és próbáltunk tömegjelenetet produkálni a 2-3 táncoló párból, ami gondolom könnyedén belátható mennyire egyszerű feladat 🙂

A teljes anyagot végül szerintem az mentette meg, hogy a táncot leszámítva adott volt egy kedves aranyos pár, egy csodás esküvői helyszín, az Eprespark, egy megható szertartás. Így azt leszámítva, hogy egy 150 fős vendégsereg esetén 10x ennyi jó bulis fotót is tudtunk volna készíteni, a párnak nem lett hiányérzete, örült az anyagnak és tetszett nekik. Mi szolgáltatók viszont ismét szembesültünk azzal, hogy milyen egy esküvő irányítás nélkül. Tisztában vagyunk vele, hogy egy jó ceremóniamester vagy vőfély akár több 100 000 Ft is lehet, de higgyétek el, szükség van rá!