Évek óta tervezem, hogy egy képben megvalósítom mindazt a vizuális sokkot amit az évek során mint esküvői fotós megtapasztaltam.

Senki ne gondoljon semmi rosszat, ez a kép csupán egy görbe tükör, a rajta szereplő vizuális elemek az általam készített fotókon sosem fognak megjelenni 🙂 Sajnos a legnagyobb igyekezetem ellenére sem tudtam egy képben visszaadni mindent. Hiányzik a képről a birodalmi lépegető, a szívecske alakban repkedő galambok, egy pár becsillanás, de azért tényleg igyekeztem 🙂

Az esküvői fotózás egy olyan területe a fotózásnak, ami egy emberöltő alatt is jelentős mértékű változáson megy keresztül. Kb. 15 éve még 15-20 képből állt az esküvői album, amiben a legkreatívabb kép a vőlegény térdén üldögélő menyasszony volt és persze horror összegekért lehetett megvásárolni a negatív filmet, ha magunk szerettünk volna előhívatni képeket.

A digitális technika és a photoshop megjelenésével aztán elszabadult valami 🙂 Az érzelmek és az esküvő valódi értékei helyett a képek célja inkább a meghökkentés (vagy már-már inkább a megbotránkoztatás) lett.

Megjelentek a vőlegény tenyerén álldogáló menyasszonyok, t-rex által kergetett koszorúslányok, a birodalmi lépegetők által szétlőtt násznép, de nagy divat lett a szelektív színezés is, amikor pl. egy fekete-fehér esküvői képen csak a csokor színes.

Minden ami esküvői giccsSzerencsére a legtöbb csoda három napig tart és a trendeket meghatározó piacokon már erősen érezhető, hogy a követendő irány inkább a természetes, színhelyes képek felé tolódik el, előtérbe helyezve az esküvő valós értékeit.

A meghökkentő és látványos képek helyett sokkal fontosabb lett, hogy a fotók időtállóak és 20-30 év múlva is vállalható, történetet mesélő képek legyenek.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a számítógépes utómunka feleslegessé vált, sőt! A párok továbbra se a tükörbe szeretnének nézni amikor a fotókat nézegetik, de már nem divat a plasztik retus. Továbbra is eltávolítjuk a képről azt, ami nem illik oda és zavaró lenne, továbbra is javítjuk az esetleges bőrhibákat, de már nem a tökéletességre, inkább a természetes összhatásra törekszünk.

Ez a kép már sok sok éve érlelődik bennem. Igazából a bátorság hiányzott hozzá, hogy meg merjem csinálni és természetesen publikálni. Nem utolsó sorban kellett hozzá egy pár, aki kellően bevállalós ahhoz, hogy egy ilyen kép készüljön róluk. Ezúton is szeretném megköszönni Csillának és Péternek ezt a nagyszerű délutánt. Róluk annyit érdemes tudni, hogy számukra valóban fontosak a képek, ennek érdekében a kreatív fotózásra egy külön napot szántak még az esküvőjük előtt. Így nem kellett a szertartás forgatókönyvéhez igazodni, nem kellett rohannunk és a helyszínt is szabadon választhattuk meg. Természetesen az esküvőjüket követően a “valódi” kreatív képeket is felteszem majd az oldalra, de azok még egy pár hétig maradjanak titokban és legyen meglepetés a násznép részére.