broken_nikon

Az esküvői fotósok egyik legnagyobb félelme a technika. Mi van, ha épp az esküvő közben megy tönkre a fényképezőgép és nem tudja teljesíteni a megbízást, az ifjú párnak pedig nem lesz fotója élete egyik legjelentősebb eseményéről. Könnyű belátni, hogy ez egy elég kellemetlen helyzet.

Ahogy azt Murphy már nagyon rég megmondta, ami elromolhat az el is romlik. Hiába a csúcs modern technika, hiába a milliós gép, az is tönkremegy. Természetesen mindenki bízik benne, hogy vele ez nem történik meg, csak mással 🙂 de ez is csak idő kérdése.

Velem kb. 3 éve Nyíregyházától nem messze történt meg az első ilyen eset, amikor a lagzi közben a D700 tükre felakadt. Hiába csináltam bármit, nem volt hajlandó tovább működni. Mivel volt nálam egy másik gép, így a munkát gond nélkül folytattam tovább. Ok persze, a D700 egy fél profi gép csupán, megesik az ilyen. Sajnos azonban 26-án szombaton a Nikon D4-em csinálta ugyanezt és nem a lagzin, hanem a polgári szertartás kellős közepén. Fotóztam, fotóztam aztán egyszer csak nem fotóztam tovább. Látszatra a D700-hoz hasonlóan ennek is fennakadt a tükre.

Esküvők napján amikor az ifjú pár meglát teljes menetfelszerelésben, szinte mindig megkérdezi, minek a 2 gép? Nos, ezért! Persze sokkal kényelmesebb, hogy nem kell fotózás közben objektívet cserélgetni, ha épp látószöget szeretnénk váltani, elég csupán a másik gépet kézbe venni, de ez csupán kényelem, a biztonság ennél sokkal fontosabb. Amint azt az én példám is igazolja, egyáltalán nem biztosíték a professzionális gép ilyen esetben, mert az is elromolhat.

Szerencsére az ifjú pár az egészből semmit se érzékelt, csupán odakint a csoportképeknél mondtam nekik, hogy ez az a helyzet, amiről korábban beszéltem, közben pedig A, B, C meg D tervet készítettem a következő esküvőre. Van egy hetem pótolni a kieső gépet.

Itt lép képbe az előre gondolkodás! Előre fel kell készülni az ilyen esetekre és meg kell tudni oldani a hibás gép pótlását. Erre több lehetőség is van. Családban másik gép, ami alkalmas esküvő fotózásra, ismerősnek hasonló gép amit kölcsön tud adni, fotós bolt kölcsönző szolgáltatása, vagy ezek együttesen 🙂

Természetesen a legjobb, ha a hibás gépet sikerül megcsináltatni addigra és nem kell idegen gépet használnunk. Normál esetben ez viszont több hétig is eltarthat. Szerencsére van megoldás. Mind a Canon, mint a Nikon biztosít ügyfelei számára egy prémium szolgáltatást, amit Nikon esetében NPS-nek (Nikon Professional Services) hívnak. Ennek keretében a Nikon biztosítja a soron kívüli szervizt, cseregépet meg a Nikonos pólót (ilyet nem kaptam :p). Természetesen a regisztrációnak van pár előfeltétele, de ezek teljesítése azok részére akik ezt hivatásszerűen végzik, nem lehet probléma.

Amint tudomást szereztem erről a lehetőségről (majd 1 éve) azonnal regisztráltam magam, ki tudja mire lesz jó alapon. Így egészen hétfőig ez a szolgáltatás kimerült a Nikon magazinok olvasásában és szimpla elméleti lehetőség volt.

Ha szerviz, akkor csak a problémák, a több hetes várakozások, alkatrész hiány és ehhez hasonló dolgok jutnak eszünkbe. Nagyjából én is ilyen gondolatokkal érkeztem meg hétfőn a Nikon Fóti úti szervizébe nyitás után nem sokkal. Próba cseresznye alapon említettem, hogy van NPS regisztrációm és megkérdeztem, hogy működik ez a dolog és a cseregéppel mi a helyzet? Egyből meg is nyugtattak, hogy a gépem azonnal (azaz még aznap) a technikus kollégához kerül és csak alkatrész függvénye, hogy mikor lesz készen. Ha a cserealkatrész beszerzése várhatóan több, mint 3 nap akkor adnak cseregépet, ami egészen a javítás végéig nálam lehet. Ez nagyon megnyugtató volt, mivel a gépet mint fényképezőt ugyan tudtam volna pótolni másikkal, de a D4 tud 1-2 olyan dolgot, amit más gépek nem és ráadásul ezeket ki is használom. Úgyhogy a gépet átvették javításra, majd hívnak ha kész.

És itt jött a hatalmas döbbenet! Nem telt el 2 óra és telefonáltak, kész a gép! A szerviz papír szerint „rekesz vezérlő rendszer javítása/cseréje és beállítása” történt.

Így a sok rémtörténet és egyéb mellett le a kalappal a Nikon szerviz előtt, ez valóban szolgáltatás! Pontosan erre van szüksége azoknak, akiknek a fényképezőgép munkaeszköz, amitől esetleg a megélhetésük függ. Köszönöm!

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél elsők között értesülni ha valami hasonló kerül az oldalra kattints ide!