Kivételesen nem egy saját szerzeményt osztok meg, hanem Böhönyey Márta és Tóth Melinda írását, természetesen a szerzők hozzájárulásával:

KIBŐL LESZ A MENYASZÖRNY?

Az esküvő közeledtével az addig békés, normális nőből előbújik az “állat”, alaposan próbára téve a környezetét a fölösleges parázásával és/vagy elviselhetetlen stílusával.

A jelenség annyira gyakori, hogy külön szó is született rá. Ha nem akarunk mi is átváltozni, érdemes

  • -kiderítenünk, mi tehet rá hajlamossá,
  • -és megtenni a szükséges óvintézkedéseket.

Ehhez adunk támpontokat.

AZ OK

Az okok 2 fő csoportba oszthatók: Az esküvő

  • Túlzott jelentőséggel bír
  • Túl problémásnak tűnik

Túlzott jelentőséggel bír

1/A Az esküvő a boldog jövő letéteményese

Sokak burkolt elvárása, hogy az esküvő azt jelentse, mostantól sínen az élet, ami olykor azzal is párosul, hogy az eddigi problémák ettől varázsütésre megoldónak majd.

Csakhogy, aki ebben reménykedik, annak legkésőbb az esküvőt követően csalatkoznia kell majd, ugyanis ahogy egy új gyerek összehozása sem ment meg egy kapcsolatot, úgy az esküvőtől sem boldog leszel, hanem házas.

Persze érthető a vágy, hogy a problémáinkat mihamarabb, és ha egy mód van rá, egy szalmaszál keresztbetevése nélkül szüntessük meg, de ez nem azt jelenti, hogy beteljesíthető is.

Talán valamivel fáradtságosabb de hatékonyabb még az előtt tisztázni, hogy működőképes-e a kapcsolatunk, hogy esküvő szervezésbe fognánk.

Jó esetben az esküvő ugyanis

a.) annak a nyilvános kinyilatkoztatása, hogy igen, mi így együtt okék vagyunk mert van közös jövőképünk, céljaink, lényegét tekintve azonos értékrendünk, a problémákat építő módon, mindkét fél számára megnyugtató végeredménnyel tudjuk megbeszélni, a másik hordoz valami számunkra megismételhetetlen értéket, a szex jó és a kapcsolatot önmagunk kiteljesítésének egyik, de nem egyetlen eszközét látjuk.

b.) egy szándéknyilatkozat arról, hogy a felmerülő problémákra közösen keresünk megoldást.

Ha ennél többet/mást várunk,

gondoljuk végig, mi lenne szerintünk varázsütésre más egy házasságban, és vizsgáljuk meg, hogy mi tart vissza, hogy ezt a házasságtól függetlenül megvalósítsuk, és hogy ami visszatart, az a jelen lehetőségeinket tükrözi-e vagy a múltbéli rossz tapasztalatainkat.

Hasonló a teendő akkor is ha

1/B az esküvőt életünk fő művének tekintjük.

Amennyiben nincs az életünkben konkurens fő mű, olyan amit nem egy napig, hanem nap nap után élvezhetünk, akkor nagy lehet a kísértés mindent egy lapra (napra) feltenni.

Egy érdeklődésünket és tehetségünket kifejező hivatás nélkül viszont nem fogunk boldogan élni esküvő után sem. Ezért gondold át:

  • Mi tart vissza az önmegvalósítástól?
  • Félelmeidnek van alapja a jelenben is?
  • A valós akadályok leküzdéséhez hogyan kerülhetnél közelebb?

Ne feledd, a sikeres és sikertelen embereket leginkább az különbözteti meg, hogy a sikeresek szakadatlanul tesznek, a sikertelenek pedig el sem kezdik vagy idő előtt feladják.

Persze van olyan is, hogy nem hisszük, hogy az esküvő lesz a megoldás a problémáinkra, csak simán a problémahalmazt látjuk benne. Lássuk mi a teendő, ha az esküvő

2. Túl problémásnak tűnik

Mert:

2/A. Túlzottan is igényesek vagyunk, és a perfekcionizmusunk azt mondatja velünk, hogy ha egy hiba is csúszik a gépezetbe, akkor az egész fabatkát sem ér.

A világlátásunk ezen torzításásért az ún. könyörtelen mércék séma felelős. Cikkért katt ide:

https://www.facebook.com/pszichorendeles/photos/a.222107704525372.53472.147598735309603/457107294358744/?type=3&theater

Biztos vagy Te ebben? Tényleg olyan fontos a tökéletesség?

Talán a párod tökéletes? Vagy tökéletlen, és ennek ellenére vagy épp ezért szerettél belé és tudod élvezni a társaságát? – A tökéletességnél tehát fontosabb az élvezet!

Mit gondolsz, mi származik abból, ha 20 percet csúsztok? – Megvárnak!

Vagy beborul az ég? – Feltaláljátok magatokat!

A tökéletlenségek egy része kivédhetetlen, az élet természetes velejárója, nem feltétlen teszi tönkre az egész eseményt, sőt, visszaemlékezve ez adhatja a báját, ez erősíthet meg benneteket, hogy együtt ezt is meg tudtátok oldani.

2/B. A megfelelési kényszer is arra sarkallhat, hogy a végletekig stresszeljük magunkat a szervezésen.

Hogyan legyen olyan a díszítés, az ülésrend, a program, hogy az megfeleljen a lázadó tini rokongyereknek meg a prűd nagynéninek?

Lehetetlen küldetés! Mindenkinek bármennyire igyekezünk, nem fogunk tudni maximálisan megfelelni. De ami a jó, hogy nem is kell. Csak egy gyerekkori berögződésünk mondatja velünk, amit elismerés hajszolás sémának hívnak. Róla olvashatsz itt:

https://www.facebook.com/pszichorendeles/photos/a.222107704525372.53472.147598735309603/450783774991096/?type=3&theater

Aggályainkat csillapítandó gondoljunk bele:

Vannak olyan emberek, akik semmilyen komoly szerepet nem töltenek be a mindennapjainkban, így az sem igen hathat ki ránk, ha esetlen elégedetlenek valamivel.

Némelyek nem tűnnek nagyon hiteles életvezetési gurunak, hiszen az ő életük vagy nem boldog, vagy nem vonzó a számunkra, így az ő értékrendjükhoz sem érdemes igazodnunk.

Az hogy ha egy számunkra fontos és hiteles tagja a násznépnek rosszat is gondol a lagzi bármely részletéről, az feltétlen azt kell jelentse, hogy az adott részlet objektíve rossz, vagy csak egy szubjektív, vagy adott esetben elfogult véleményt takar?

Ha valaki nem érzi magát jól a rendezvényen, az lehet egyáltalán a mi felelősségünk, vagy nagyban múlik azon, hogy az illető, hogyan szemléli a világot?

Szükségképpen rosszul fogja érezni magát valaki, ha nem vagyunk kellően gondosak, vagy elképzelhető, hogy ha nem vagyunk épp jelen az életünkben, akkor más emberekkel találkozva a munkahelyükön, hivatalban, baráti körben stb. Feltalálják magukat és barátkoznak, vegyülnek, élvezettel bambulnak?

A témáról a Pszichorendés pszichológusa, Böhönyey Márta beszélt a Petőfi Tv Én vagyok itt c. műsorában, Videóért katt ide

Írta: Böhönyey Márta és Tóth Melinda:

http://www.pszichorendeles.hu/kapcsolat