Sokáig gondolkodtam, hogy ezt az írást simán csak facebook-ra a falamra írjam-e ki, vagy szülessen belőle egy blog post. Mivel előbbi elég gyorsan kipörög, a téma pedig újra és újra visszatérő, így a blog mellett döntöttem. A másik kérdés a cím volt. A miért ilyen drága egy esküvői cinematográfus vagy a miért kerül ennyibe egy esküvői fotós címek egyrészt már lerágott csontok, másrészt magyarázkodás töltetű, amire a véleményem szerint semmi szükség.

A történet apropója egy 3 napja a GYK oldalon megjelent kérdés illetve annak kollégák körében elindult utóélete volt. (A kommentek elolvasását csak erős idegzetűeknek ajánlom.)

Mielőtt leírnám rövid pár mondatos véleményem a dologról, egy kis előzmény: az első autóm egy akkor 14 éves piros 1.2l-es D Kadett volt. Már akkor nyomokban hibrid technológiát tartalmazott, utastérből vezérelhető elektromos motor segítette az autót az elindulásban (önindító), valamint külső hőmérséklet szabályozású 2 zónás analóg klíma is volt már a kocsiban (mindkét első ablak letekerhető volt), cserélhető kazettás sztereó hifi, bal oldalon dedikált irányvezérlő (kormány) és még számtalan extra megtalálható volt a kocsiban (még index is volt benne!) igaz, kicsit rozsdásodott itt-ott, igaz kicsit szellős volt alul aminek következtében télen a latyak az útról az utastérben kötött ki, néha reggelente nekifutásból indult, (amikor a korai hibrid technológia épp nem működött) de csupán 250 000 Ft volt és eljutott A-bol B-be (majdnem maradéktalanul, néha vissza kellett mennem 1-1 alkatrészért, kipufogóért, stb…).

Nagyon jó kis autó volt, nagyon szerettem, életem első saját autója! Miért egy öreg olcsó autót vettem? Mert erre volt akkor igényem és lehetőségem.

És meg is érkeztünk a szemét lehúzós cinematográfusokhoz meg a drága esküvői fotósokhoz.

Kedves Kollégák!

Kétféle menyasszony / vőlegény van aki nem téged választ, mert drága vagy: egyik az, aki tényleg nem tud 2-3-400e Ft-ot vagy többet szánni a munkádra, de szeretné ha valami emlék születne a lagzijáról és így megbíz egy jóskapistaolcsójánost vagy egy rokont akinek van egy fényképezője. Ne ecseteljük, hogy mi lesz a végső produktum, erre volt lehetősége. A másik pedik az, aki nem látja a különbséget az előbbi fotós és a te munkád között. Ez megint két dolog miatt lehetséges, egyik, hogy nem vagy jobb semmivel nála csak túláraztad magad, másik ok pedig az, hogy nincs olyan kiforrott vizuális ízlésvilága mint neked, akinek ez a munkád. Ne etesd a troll-t, egyiket se tudod meggyőzni döntésének helytelenségéről.

Az első menyasszony típusra ott a provident 🙂 a másodiknál pedig az oktatás. 2/1 esetén neked, 2/2 esetében pedig a menyasszonynak / vőlegénynek.

Úgy gondolom, a trollok etetése és a felesleges felháborodások helyett sokkal nagyobb hatást érhetünk el hosszú távon azzal, ha teleöntjük az internetet minőségi tartalommal, képekkel, filmekkel, szakmai írásokkal, amik alapján az esküvőre készülő párok biztonságban eligazodnak és fel sem merül a GYK oldalról linkelt cikk mint kérdés. Erre egyébiránt már van is kezdeményezés, amit megtaláltok az Esküvőzz Velünk weboldalon és a hozzá tartozó facebook csoportban.