0031-Melinda-es-Zoli-eskuvoEz a kérdés a menyasszonyok egyik rémálma. Majdnem olyan komoly dolog, mint a ruha elszakadása vagy más a nagy nap szempontjából fontos kérdés. Az évek során gyakran néztek már boszorkánynak (férfi létemre) mivel nem egyszer fordult elő, hogy a megérkezésemmel vagy a kreatív szabadtéri fotózás kezdetével az esőfelhők az egyik pillanatról a másikra tűntek el és ragyogó szép időnk lett, majd a fotózás befejeztével ahogy beértünk az étterembe, ismét leszakadt az ég.

0089-rebeka_es_peter_e-sessionAz esküvői megbeszéléseken gyakran már megelőlegeztem a pároknak a jó időt is 🙂 Ami kivétel nélkül minden alkalommal össze is jött. Talán a legérdekesebb az az eset volt, amikor a tervezett fotózás kezdete előtt 5 perccel számon kérően nézett rám a vőlegény, hogy „Gábor, csalódtam benned, hol a jó idő?” Én viccesen csak annyit válaszoltam, hogy még van 5 percünk! Eltelt az 5 perc és az esőfelhőket gyönyörű szép kék ég váltotta fel apró bárányfelhőkkel és napsütéssel. Mondanom se kell, elég ferde szemekkel néztek rám aznap.

Sajnos a nagy számok törvénye alapján elkerülhetetlen, hogy egyszer-egyszer esőbe kelljen dolgoznom. Nálam ez a statisztikai hiba, ami úgy 30-40 esküvőből 1, az épp valakinek az egyetlen, az Ő nagy napja. Ebből adódóan teljesen érthető, hogy egész másként élik meg a párok az esős időt, mint a szolgáltatók.

Az eső nem olyan tragikus dolog!

0231-Melinda-es-Zoli-eskuvo0225-Melinda-es-Zoli-eskuvoÚgy gondolom, minden helyzetben meg lehet találni a szépet, az előnyöket és kihozni az adott helyzetből a legszebbet, legjobbat. Ami nagy előny, hogy a szabad térre tervezett szertartások kivételével minden kötött esemény zárt helyen történik. A készülődés otthon, szállodában esetleg szalonban, a polgári szertartás az önkormányzat termében, az egyházi szertartás a templomban, a buli pedig egy étteremben vagy rendezvényházban. Ezek mindegyike fedett, eső védett, így csupán a közöttük történő mozgás az, ami során kellemetlen az eső, de ezek többsége autóval történik, így csupán a parkolóig és onnan a helyszínre kell az ernyőt használni, ami az egész napból csupán pár perc.

Ez természetesen az ideális eset. Amivel gond lehet, az a kreatív fotózás. Ezt ugyanis ritkán tervezzük eleve zárt, fedett helyre. Ha csak lehet kihasználjuk a természet szépségét, a nap természetes fényét, a fákat, az erdőt vagy épp a város utcaképét.

Mit lehet tenni, ha esik az eső a fotózás ideje alatt?

0230-Rita_es_Roland_eskuvoMit lehet tenni, ha a nagy napon (vagy akár a jegyes fotózás napján) esik az eső? Legjobb és legegyszerűbb megoldás a fotózást átütemezése egy másik napra. Ez azonban sajnos csak akkor oldható meg, ha a ruha saját és persze minden egyéb „kellék” összeegyeztethető a másik napra (smink, fodrász, fotós). Így ez az opció sajnos a legritkább esetben járható. Következő opció a fedett helyszín keresése. Köszönhetően az esküvői szolgáltatók között meglévő közösségi csoportoknak, ez a probléma helyismeret nélkül is aránylag könnyen orvosolható. Én magam is kerültem már olyan helyzetbe, amikor a készülődés alatt sejthető volt, hogy nem ússzuk meg az esőt. Mire a fotózásra került sor, a közösség segítségének köszönhetően már több helyszín javaslattal is tudtam szolgálni a párnak és természetesen gond nélkül elkészültek a képek. A közösség ereje pedig abban rejlik, hogy egy személy – bármennyire is tapasztalt – vélhetően legfeljebb pár 100 fotós helyszín ismer az országban, így elkerülhetetlen, hogy időről időre olyan helyen kell dolgozzon, ahol előtte még nem járt, így nincs helyismerete. Annak viszont elég csekély az esélye, hogy a csoportban beszélgető több száz esküvői fotósból még senki nem járt az adott környéken és nem tud javasolni eső helyszínt. Így történt velem is, a délelőtt feltett kérdésemre a fotózás időpontjára már vagy fél tucat javaslat érkezett, hova lenne érdemes menni, ahol fedett helyen tudunk szép képeket készíteni.

0084-rebeka_es_peter_e-session0070-rebeka_es_peter_e-sessionRitkán, de sajnos megesik, hogy pl. egy sátras esküvő egy puszta közepén ahol közel távol nincs olyan helyszín, ahova mehetnénk. Ilyenkor az adott helyzetből kell kihozni a legtöbbet. Az esőre ilyen esetben pozitív tényezőként kell tekinteni és meglátni a borús, esős idő szépségeit. Egy nyári napsütéses időben még csak hasonló képeket sem tudunk készíteni, mint esőben. A pocsolyákban tükröződő képekkel, a fantasztikus alakú és formájú felhők, a lehulló vagy épp az esernyőről felpattanó esőcseppek mind mind olyan témák, amiket egy nyári napos időben lehetetlen lenne megfotózni. Érdemes tehát nem a problémát látni az esőben, hanem a lehetőséget és kihozni a lehető legjobbat az adott helyzetből.