Nagyon gyakran felmerül ez a kérdés és gyakran igen kínos megkérdezni. Bizonyára akikben ezek a kérdések felmerülnek, hallott már rémtörténeteket a 3. fritőzről meg a 4. kenyérpirítóról. Éppen ezért a tárgyi ajándékokról már most szeretnék lebeszélni mindenkit, hacsak nem egy személyes, egyedi dologról van szó (pl egy festmény róluk vagy hasonló).

Miért is olyan érdekes kérdés ez?

Régebben a párnak komoly esélye volt arra, hogy az esküvő költségvetését a menyasszonytáncból fedezni tudták vagy akár még maradt is belőle. Ez ma már nagyon ritka eset, a gyakoribb inkább az, hogy az elköltött összeg töredéke jön vissza így. Éppen ezért az ajándékozási szokások is jelentős mértékben megváltoztak.

0966-Melinda-es-Zoli-eskuvoEgyszerűbb az eset, ha a pár már a meghívóban közli, hogy nem kérnek semmiféle anyagi támogatást, ha valamit bele szeretnél dobni a kondérba menyasszonytánc idején, akkor az legyen egy kaparós sorsjegy. Ez leginkább azon pároknál jellemző, akik a családi kassza jelentős megkurtítása nélkül össze tudtak gyűjteni annyi pénzt, amibe az esküvő kerül. Már egy ideje együtt élnek, berendezett háztartásuk van, az esküvő csupán egy mérföldkő az életükben, de az esküvőt követően ugyanúgy élik tovább mindennapjaikat mint azelőtt.

Szintén hasonló egyértelmű utalás szokott lenni az, amikor a fenti felálláshoz hasonlóan közli a pár, hogy köszönik, mindenük megvan, de egy kis hozzájárulás a nászúthoz jól jöhet. Ez ugye elég egyértelmű utalás arra, hogy valami boríték jellegű támogatásra gondolnak és nem baj, ha a bélyeg mellett valami forintosítható tartalom is található benne. Igen ám, de mennyi?

Nem egyszerű a kérdés. Egy 100 fős násznép esetén lesznek nyugdíjasok, fiatal pályakezdők, vállalkozók, alkalmazottak, gyes-en lévő kismamák és még sorolhatnám. Ugyanaz az összeg mindenkinek mást jelent. De akkor ugye megint ott vagyunk, hogy nyitott maradt a kérdés, hogy akkor mennyi az annyi? Mennyi legyen a borítékban.

713-Emese-Istvan-eskuvoA fentiek miatt pontos összeget senki nem fog tudni mondani erre a kérdésre, mindenkinek szíve joga eldönteni, mennyit tesz bele. Amit érdemes tudni, hogy te, mint vendég mennyibe kerülsz az ifjú párnak. Bármennyire is meghívott vendég vagy, akinek örül a pár, hogy jelen van, enni, inni fogsz, táncolni az élő / dj zenére, fogyasztasz majd a tortából, szóval nem kevés kiadást jelentesz a párnak. Ez számszerűsítve egy főre 30-45 000 Ft -ot jelent (2023-as adat) egy átlagos helyen. Azaz nem a Hiltonban, nem a Gundelben, de nem is egy tanyasi parasztlagzin, ahol a húslevesből a csirke pár órával korábban még az udvaron kapirgált és a komplett menüt a falu asszonyai készítik el.

Ezzel már szerintem elég jó támpontot kapott mindenki arra vonatkozóan, mibe kerül a jelenléte. Ha ennél az összegnél többet tesz a kalapba, a fotós, videós, ruha, dekor és egyéb költségekhez is hozzájárult, aminek a pár minden bizonnyal örülni fog.

Mikor adjam át?

0964-Melinda-es-Zoli-eskuvoHasonlóan elég kellemetlen szituációk oka lehet a nem megfelelően megszervezett esküvőn az ajándékok átadása és a menyasszonytánc témakörök nem megfelelő definiálása. Ideális esetben van egy vőfély vagy ceremóniamester, aki tájékoztatja a násznépet, hogy az ajándékokat ekkor és ekkor lehet átadni vagy egy másik időpontban a menyasszonytánc során szintén lesz rá alkalom. Így mindjárt felajánlásra került egy döntési lehetőség és nem érzi magát kellemetlenül a vendég, hogy ha személyesen átadta a szép vastag borítékot a gratuláció során, már nem maradt mit a kalapba tenni a tánc során vagy ami még rosszabb túlköltekezik és erőn felüli vállalásával kellemetlen szájízzel távozik a lagziról pedig rajta kívül senki nem kérte őt a dupla támogatásra.

Hasonló okok miatt egyre gyakrabban találkozok olyan esküvőkkel, ahol a klasszikus menyasszonytánc elmarad. Lehet táncolni az ifjú párral, de nem pénzért hanem csupán az öröm kedvéért. Ez szintén egy egyre népszerűbb megoldás arra, hogy a lehető legkevésbé hozzuk kellemetlen helyzetbe a vendégeket és azok a lehető legjobban szórakozzanak. Így az adott esküvőről mindenki kellemes élményekkel távozik és szívesen gondol vissza rá.