Az esküvői fotós helyszíneket igyekszem úgy megválogatni, hogy minimális utazgatással a teljes kreatív fotózás megvalósítható legyen minőségi kompromisszumok nélkül. Visegrádra nagyon sokáig csak kirándulni jártam, és a fellegváron, a bobpályán és pár éttermen kívül sok mindent nem ismertem ott. Köszönhetően az esküvőknek, Visegrád olyan részeit is megismerhettem, ahova azóta is gyakran járok újabb és újabb esküvős párokkal, mivel a téma Szentendréhez hasonlóan itt is kimeríthetetlen.

„Lentről” felfele haladva a Duna-partot gondolom senkinek nem kell bemutatni, itt is van 🙂 hajókikötővel, kivágott farönkökkel és egyéb építményekkel.

Érdemes viszont előre eltervezni, hol is szereznénk fotózni, mivel a terület nagy ahhoz, hogy az egészet kiaknázzuk. Vannak szabadon látogatható helyek, előre bejelentkezős vagy jegyvásárlósak és némi kreativitást igénylők is, mint pl. a fellegvár, ami 6-kor bezár, de előtte tele van turistával és a fények se szépek. Természetesen ezt a hátrányt előnyünkre is fordíthatjuk, de erre majd a budapesti helyszíneket bemutató írásomban szeretnék bővebben kitérni, mivel ott ez visszatérő probléma.

Valamiért a királyi palota egyik esküvős párom esetében sem merült fel opcióként, így talán egy vagy két alkalommal jártam bent, de nem is hagyott olyan mély nyomot, hogy folyamatosan vissza húzzon oda a szívem és ajánljam a párjaimnak. Ha már fizetni kell akkor inkább a Zsitvay-kilátó, ahol a belső lépcső önmagában is megér pár képet, de ha már ott vagyunk, érdemes bebarangolni a környékbeli tisztásokat, kis dombokat, remek képeket lehet készíteni ott is.

Szintén fizetős és nem ad túl sok kompozícióra lehetőséget a nyári bob, ellenben remek szórakozás, ha különleges képekre vágyunk, egy menetet érdemes bevállalni. Ebben az esetben javaslom, hogy a nagyobbik bobbal menjen a pár az újabb pályán, mivel jóval lassabban megy és a menyasszonynak is van esélye elhelyezkedni rajta.

Mielőtt Visegrádra látogatnánk, érdemes utána olvasni, milyen aktuális programok vannak épp. Gyakran bele lehet futni különböző rendezvényekbe, palota játékok, vásárok, amik egyfelől tömegeket vonzanak oda, másfelől csak a fotós kreativitása szab határt annak, hogy ezeket az időszaki „kellékeket” hogyan illeszti be a képeibe. Ha a pár nyitott az improvizációra és nem ragaszkodik a csodás táj előtt pózolunk kettesben típusú képekhez, igen változatos végeredményt érhetünk el.

Az évek során ami amolyan biztos és egyben biztonsági útvonalként bejött nekem, az az Apát-kúti patak, ahol a Bertényi Miklós füvészkert magasságában valahol leparkolok és +/- 100-200m távolságban bejárjuk a környéket. Lemegyünk a patakmederbe, felmászunk a sziklákra, ami épp tetszik. A fák lombjai itt aránylag zártak, így gond nélkül tudunk egész délután fotózni itt, nem kell napszakhoz igazodni. Azaz talán csak annyiban, hogy a naplemente idején itt már meglehetősen sötét van, szóval ha nem akarunk magunknak egy plusz kihívást akkor ide még világosba érdemes menni. A füvészkertet csupán parkolás miatt említettem, ha valaki sétálni szeretne, bejárhatja a területet (becsületkassza az étteremben, hivatalosan jegyet kell venni, de ránk is elég bután néztek amikor a családdal arra kirándultunk és jegyet vettünk).

Ha itt már eleget fotóztunk, irány a fellegvár (vagy előtte a bob pálya). A fellegvárral az a gond, hogy egy szép hosszú fa lépcső vezet fel a várba, ami önmagában is fotós téma, ám előtte egy fizetős parkoló van, amit a vár bezárásával együtt lezárnak és nem lehet bejutni illetve ezáltal a várba se lehet felmenni. Mindenkinek a kreativitására bízom, hogyan ugorja meg ezt a kérdést. Sajnos van, hogy minden ötletből és érvből kifogytunk és nem jutunk előre, ilyenkor a záró helyszín tovább a Silvanus felé egészen addig, amíg jobb oldalon olyan dombok nem tűnnek fel, ami mögött tisztán látható a naplemente.

Előtte / utána természetesen a szerpentines felfele vezető út mellett számtalan pihenő található. Ha találunk egy olyat, ahol épp nem piknikezik senki és szép a kilátás, érdemes leparkolni ott is 1-1 képre.

A korábbi helyszín bemutató írásaimmal ellentétben itt egy komolyabb galériát teszek közzé, mivel ez az a régió, ahol talán a legtöbbször fotóztam eddig, így igen nehéz volt a válogatás, melyik képet tegyem be és melyeket hagyjak ki. Remélem mindenki talál megfelelő inspirációt a fotók láttán.