A tavalyi szezonra a covid úgy gondoltuk erősen rá fogja nyomni a bélyegét, de összességében megfelelő szervezéssel és kommunikációval a legtöbb esküvőt meg tudtuk tartani, csupán a teljes szezon összesűrűsödött 2 hónapba és a heti 1 – 2 esküvő helyett volt, hogy heti 3 – 4 esküvő is megrendezésre került, amitől persze mindenki eléggé elfáradt a szezon végére.

Sajnos volt egy elég komoly és akkor még nem látható mellékhatása is ennek a vírusnak. Nagyon sokan, főként a tevékenységüket főállásban végző profi szolgáltatónak kellett úgy döntenie, hogy valami más kenyér kereset után néz, mivel a teljes rendezvény ipar ellehetetlenítésre került az év nagyobb részében. Ennek a következménye az idei szezonban lett igazán érezhető. Sajnos idén én is és több kollégám is megtapasztalhatta milyen az, amikor olyan szolgáltatókkal kell együtt dolgozni, akikkel leginkább csak eggyel többen vagyunk, de sok hasznát nem venni. Érezhető volt, hogy a vendéglátó helyek közül sok teljesen új személyzettel nyitott, akik között sokan még tanulók voltak, másoknak csupán még nem jött meg a munkakedvük. Legtöbb esetben kisebb-nagyobb kerülőkkel, egyeztetésekkel, kommunikációval megoldható volt a felmerülő probléma, de volt nem is egy, ami igazán kiverte a biztosítékot nálam is és az adott esküvős párnál is.

Nem, nem fogok konkrét személyt megnevezni, nem célom egy feketelista nyilvános közzététele, ahogy bíróságra se szeretnék járni 🙂 így inkább csak a történetet mesélem el, ami alapján remélhetőleg elkerülhető, hogy más leendő párok is így járjanak.

Az események első mozzanata már az abszolút „hogyan ne csináljuk” lista dobogós helyezettjeinek egyike: a pár egyik barátjának van egy dj barátja. Egy „hagyományos” szolgáltató szerződéssel, számlával, referenciákkal rendelkezik. Pontosan egyeztetett feltételek mellett a szerződésben lefektetett szolgáltatást nyújtja. Ha ez nem, vagy nem megfelelően történik akkor lehet egyezkedni az esetleges kártérítés összegéről. Ha ezt egy barát csinálja akkor felmerül a kérdés, mennyit ér egy barátság? Megéri kockáztatni? Sajnos a másik tényező, amit mindenkinek el kell fogadnia, ez egy munka, ami nem fér össze a szórakozással. Bármennyire is mondja a pár, hogy de érezd jól magad, nem lehetsz egyszerre vendég és szolgáltató is következmények nélkül.

Ékes példája ennek ez az esküvő is, ahol a dj egy állítólag ismert rádiós dj (olyan rádióban, amit sose hallgattam még és olyan műfajban, amit nem hallgatok). Itt követte el a pár a második hibát. A dj és az esküvői dj teljesen más műfaj. Nem zárom ki, hogy ez az úriember is fergeteges diszkót tud csinálni, a saját hallgatósága imádja, de se a munkájának se a zenei repertoárjának nincs semmi köze az esküvőkhöz. Ha ez nem lenne elegendő, akkor a kiegészítő technikai dolgok se, de erről majd később.

Gyenge kezdés után erős visszaesés, a vacsoránál nem volt külön szolgáltatói asztal, hanem a vendégek közé ültettek minket, mondván szinte mindenki barát. Ez egy nagyon megtisztelő dolog, nem is szokott vele probléma lenni, de így, hogy egy asztalnál ültem az illetővel, volt szerencsém megtapasztalni, hogy már a vacsora előtt túl volt 2 felesen meg 2 sörön és ez csak az, amit láttam. Hasonlóan a barátja is, aki elvileg a ceremóniamester szerepét volt hivatott ellátni a dj csapaton belül. Természetesen itt nem álltak meg, így 10 óra felé már látványosan részeg volt mindkettő. Ezzel a fő gondom a következményeket leszámítva leginkább az, hogy Ő is, én is dolgozni mentünk oda. Egyetlen munkahelyet sem ismerek, ahol megengedett a szeszes ital fogyasztása.

Még a piálás előtt egyeztettem vele, milyen fényeket és egyéb technikát hozott, mit hogyan lenne jó. Hozott buborék és füstgépet is, valamint 2db amolyan all-in-one fényt, amit meglátva kértem, hogy a lézert kapcsolja ki (sajnos egy pillanat alatt kiégeti a fényképezőgép szenzorát ha épp betalál). A válasz nem lelkesített túlságosan: nem tudom kikapcsolni (értsd: nem ért hozzá) de úgy is felfele világít csak. (nekem meg videóm van a padlón futkosó pici piros meg zöld lézer pöttyökről) de ezt még elengedtem, majd vigyázok merről merre fotózok.

Füstgép: megfelelő típus megfelelően használva és kombinálva a megfelelő fényekkel nagyon jó képi hatást ér el. Megesküdött rá, hogy ez nem a gagyi olcsó akármi, ebbe x ezer Ft a folyadék és ezt imádják a fotósok… (hát jó…)

Buborék: földön lent… javasoltam, hogy kicsit magasabbra kellene tenni, mert így nem lesz sok értelme. Felhelyezte a hangfalra (kb. 70cm a földtől) és lelkesen meséltem hogy ebbe olyan anyag van, ami egyből felszárad és nem fog csúszni a padló. Nem ragoznám túl, méter széles tócsa állt a gép előtt és természetesen csúszott és nem száradt fel csak úgy hirtelen.

A buli: egy elég keskeny terem végében volt a tánctér kialakítva, így a füstgép beindítását kivetően fél percen belül csupán körvonalakat lehetett látni a tánctéren. Ha ez nem lett volna elegendő, a fénytechnikát stroboszkópnak használva semmi állandó fény nem volt. Miért probléma ez? Fény nélkül ugyebár meglehetősen nehéz fényképet készíteni. Vakuzással pedig szinte csak rontani tudunk a helyzeten, mert a jelenség megegyezik azzal, amikor ködben felkapcsoljuk a reflektort, még annyit se látunk mint előtte.

Kértem a DJ-t, hogy legalább az egyik problémát szüntessük meg. Vagy a fényeket használja esküvői stílusban, vagy engedjük el a füstgépet, mert a kettő együtt nem fog menni. Megértette a kérést, megígérte, hogy így lesz. Hozzávetőleg 5 percig így is volt, majd látom, hogy ismét intenzív sugárban fújja a füstöt a gép. Ismét megkértem a kollégát, hogy ezt ne. Valamint résnyire kinyitottam pár ablakot, hogy legalább egy kis mértékben kiszellőzzön a helység. Sajnos ismét csak 5-10 perc füstmentes időszaknak örülhettem, ezt követően újra… Ekkor látva, hogy itt én már kevés vagyok, jelezem a vőlegény felé a problémát, aki teljes mértékben egyetértve szintén megkérte a dj-t, hogy ne legyen füst.

A menyasszonytánc: sajnos a vacsora és a menyasszonytánc közötti időszak alatt nem igazán éreztem úgy, hogy a buli képek már megvannak, innentől bármi történhet, aminek a lehetetlen körülmények mellett a fő oka az volt, hogy nem igazán volt buli se. Sajnos itt jött elő, hogy Ő egy rádiós dj aki egy teljesen másik világban szocializálódott és egy kicsit se érezte, hogy a násznép milyen zenére lenne vevő, így a kb. 70 vendégből egyszerre legfeljebb 5-6 táncolt, amiből minden tudásomat beleadva sem tudok tömegjelenetet varázsolni. Sebaj, jön a menyasszonytánc, füst letiltva, mindenkit le tudok fotózni amint táncol a párral, legalább lesz mindenkiről táncolós kép.

Nem telt bele 5 perc és már ment is a füst. Bevallom, itt elszakadt a cérna, leguggoltam a gép mellé és valahogy kicsúszott belőle a tápkábel. A következő 20-30 percet teljes békében, nyugalomban és villogó fényekben fotózhattam, amikor sajnos emberünk észlelte a technikai problémát és visszadugta a gépbe a kábelt. Sebaj, egyszer bejött, próbáljuk meg újra. Annyi eltéréssel, hogy nem csak kihúztam a kábelt, hanem meg is fordítottam a gépet. Bíztam benne, hogy kellően részeg ahhoz, hogy nem fogja érteni, miért nincs hova visszadugni a csatlakozót. Így is történt, újabb fél óra elteltével elkezdett matatni a gép körül és erőseb villogott a kérdőjel a homlokán. Ez volt az a pillanat, amikor erőteljesen rászóltam, hogy meg se próbálja. A megbízója azt kérte tőle, hogy ne, tartsa tiszteletben a megbízó kérését ha már az én munkámra nincs tisztelettel.

Szerencsére innentől a fotózási körülmények jelentős mértékben javultak, valamint pár mulatós illetve a násznép korosztályának megfelelő stílusú zene is előkerült, így tudtam vidám bulis képeket is készíteni mielőtt számomra véget ért volna a megbízás. Sajnos ezalatt viszont sikerült majdnem teljesen tönkre vágnia az ifjú pár nagy napját. Mind a vendégek, mind a pár teljesen ki volt akadva, de mindenki tehetetlen volt. És ha ez még nem lenne elég sokkoló, egyszer csak közölte a „cm”, hogy érkezik a torta… csak úgy hipp-hopp ott lett a terem közepén. Az első sokk után jött a második, az első szeletek felvágását követően a dj betett egy vonatozós számot és a „cm” barátja nekiindult megvonatoztatni az épp tortáért sorban álló vendégeket. Ez a történet számomra itt ért véget, nem tudom, mi történhetett ezt követően, de tartok tőle, hogy semmit se javult a helyzet.

Valamit érezhetett ebből a dj, mivel másnap felhívta a párt és bocsánatot kért a minősíthetetlen viselkedéséért és lemondott a tiszteletdíjáról is. Azonban bármennyire is szép gesztus, az elrontott napot már nem lehet visszacsinálni, ilyen ideális esetben csak egyszer van a párok életében és mindenki azt szeretné, hogy az az egy tökéletes legyen.

Nagyon bízom benne, hogy sokan tanulnak mások hibájából is, és olyan szolgáltatókat fognak választani, akik szakmailag is és emberileg is alkalmasak arra, hogy egy tökéletes esküvő részesei legyenek. Ebben nagy segítség a pároknak az ESZSZÉ Egyesület is, melynek tagjai közé az ilyen szolgáltatók már be sem kerülhetnek.