Nagyon ritkán teszek olyasmit amit most, hogy “más tollával ékeskedjek” de egy nagyon kedves ceremóniamester ismerősöm oldalán egy olyan cikket olvastam, amivel magam is mélységesen egyetértek, de mint esküvői fotós, az én számból ez nem annyira hiteles, mint ahogyan azt Ő leírta:

“Új trend az esküvői szolgáltatási szektorban!
Ceremóniamester és DJ egyben?? 2 in 1?

Vannak esküvői DJ-k, akik úgy is hirdetik magukat mint ceremóniamester. Azt állítják, hogy el tudják látni a ceremóniamesteri feladatokat.

Bár megvan erről a magánvéleményem, efelől nem szoktam kételkedni, mert nem vagyok ott, nem látom, mit hogyan csinálnak. Tegye mindenki saját belátása, lelkiismerete szerint (otthon a szobájában, hihihi).

Ha rágódnék ezen, féltékenységnek tűnne. Pedig happoltak már előlem szerződéskötés pillanatában így el ígéretesnek tűnő munkát, de jött helyette más, ahol végül tényleg rám volt szükség. Nem aggódok magam miatt.

Mégis mi késztetett a kinyilatkoztatásra?

Most hétvégén úgy alakult, hogy – egy forró tejeskávé és egy alkoholmentes sör társaságában – hosszabb időn át tudtunk beszélgetni újonnan megismert esküvői DJ kollégámmal, aki felnyitotta a szemem újra, és ezzel remélem, a jegyespárok szemét is. Hiszen felmerült a kérdés, el tudja-e látni a feladatát CM is, DJ is egyben?

A válasz egyszerű.
Ha aznap nem lemezlovaskodik, lehet, hogy sikerül.
Egyszerre biztosan nem.

Rudival (képen jobbra) beszélgettem erről, és felsorolt egy csomó olyan pillanatot, amibe a közösen szolgált esküvőn én ceremóniamesterként beletettem magam, viszont ő DJ-ként nem tudta volna ugyanazokat elintézni, lerendezni, megszervezni a pult mögül. Hacsak nem beállít egy lejátszási listát, és robotpilótára hagyja a DJ-pultot. Akkor meg miért hívná magát DJ-nek? Ugye?

Még ha meg is fogalmazódott bennem, öncélúnak hatott volna, ha korábban kimondom a gondolatomat, ha megírom egy hasonló posztban.

Viszont ezzel a külső szemes megfigyeléssel döfte bele a kést az egyszemélyes CM-DJ kombókba, hiszen akkor ők

– elnézést kérek a vádaskodó hangnemért! –
MEGLOPJÁK A PÁROKAT,

az esküvőket azoktól a lehetett-volna elrendezett, elintézett, megszervezett pillanatokkal, amikre nekem CM-ként volt gondom, amíg a DJ a bulit pörgette.

A DJ saját bevallása szerint nem tudta volna azokat elintézni úgy, ahogyan ceremóniamesterként szívem-lelkem, tapasztalatom beletéve, szabadsági fokom kihasználva helytálltam az adott pillanatokban.

Konzekvenciaképpen közös megítélésünk szerint a Ceremóniamester-DJ kombó csak így képzelhető el!
Ld. fejléc kép.

üdv, Huba
meglepetésdalos ceremóniamester”

Mint esküvői fotós ehhez csupán annyit tudnék hozzátenni, hogy nem csupán a pároknak jobb, ha van egy központi ember, aki tudja magáról, hogy nem Ő, hanem a pár áll a középpontban, hanem az összes többi esküvői szolgáltatónak, akik részt vesznek az adott esküvőn. Egy profi ceremóniamester ugyanis nem csak a vendégekkel és a párral foglalkozik, hanem koordinálja a többi szolgáltatót, tájékoztatja őket a közelgő fontosabb eseményekről és profi módon összehangolja őket. Így nekem, mint esküvői fotósnak is sokkal egyszerűbb és könnyebb a munkám, sokkal több szép kép és elkapott pillanat kerülhet megörökítésre, mint akkor, ha nem lenne senki, aki összefogja az esküvőt.

Köszönöm Street Gábor (Huba) a profin megírt cikket!

Tóth Rudolf DJ – Exclusive Party
Huba Ceremóniamester – Meglepetésdalos Esküvő