Elcsépelt kijelentés, hogy hazánk a 10 millió fotós országa. Így van ez a legtöbb látszólag egyszerű foglalkozással is mint webdesigner, dj, esküvőszervező, stb. A lelkes fiataloknak megtetszik a fent említett szolgáltatók látszólagos életmódja és nagy elszántsággal belekezd. Ez teljes mértékben érthető is, mert mi látszik kívülről pl egy esküvői fotós munkájából?

Hetente elmegy egy esetleg két esküvőre, csinál egy pár fényképet miközben kellemesen elbeszélget a párral, a többi szolgáltatóval, megvacsorázik esetleg bulizik egyet (ez mondjuk nálam nem fér bele) majd mint aki jól végezte dolgát hazamegy 10-12 óra alatt megkeresve akár több 100 000 Ft-ot.

Mivel az emberek az esküvői fotós munkájából (és jobbára a legtöbb más fotós ágazat képviselőinek munkájából is) csupán ennyit lát, ez egy roppant szimpatikus dolog így kívülről nézve.

Neki is vág hamar, átnevezi magát facebookon XY photograpy-ra (vagy a kevésbé trendi versenyzők XY fotográfus-ra) regisztrál magának egy domain nevet, mert azt azért már hallotta valakitől, hogy egy freemail-es cím elég ciki ha munkát szeretne vállalni, feltesz rá egy ingyenes cms-t és már nyomatja is, hogy Ő most már fotográfus. Aztán telik-múlik az idő, némi szerencsével 1-2 facebook ismerős megkéri, hogy baráti alapon fotózza már le őt a macskájával, de azok a több 100 000 Ft-os megrendelések valahogy csak nem akarnak jönni.

Ez az a pillanat, amikor emberünk felismeri, hogy ez a kívülről csillogó-villogó láblógatós feeling nem pont az aminek látszik. Ekkor két dolog történhet. Egyik, hogy végiggondolja, mit kellene másképp csinálni ahhoz, hogy jöjjenek azok a megrendelések, másik, hogy feladja és rájön, hogy ezt nem neki találták ki. Korábban általánosságban esküvői szolgáltatók esetében néztem hasonló listát, most kimondottan a fotós domainekre koncentráltam. Csupán azért, hogy mindenkinek legyen némi becslése arról, mekkora a fluktuáció a fotós szakmában, egy lista azon domain nevekről, melyektől tulajdonosuk lemondtak. Ez a lista 2 hónapot foglal magában, ennyi az az időtartam ami után a nevek ismét szabaddá válnak és valaki más bejegyezheti őket.

birosfoto.hu
zomfoto.hu
rolandfoto.hu
csaladrolfoto.hu
fashionfotomodel.hu
fotocraft.hu
szekrenyesfoto.hu
mtfoto.hu
afotoslany.hu
szi-benedekfoto.hu
berifoto.hu
ingyenfotok.hu
mt-webdesign-foto-grafika.hu
hajdufoto-video.hu
fotoart.hu
fotomesek.hu
fotoesgrafika.hu
erikafoto.hu
fotozzengem.hu
kissfotos.hu
szogifoto.hu
christinafoto.hu
fotocafe.hu
kat-foto.hu
fotohunting.hu
szexfoto.hu
miskolci-fotoklub.hu
szallodafotok.hu
tesztfoto.hu
foto-futar.hu
glamourfotostudio.hu
napfotoja.hu
albertfoto.hu
machfoto.hu
metfototerapia.hu
profamfoto.hu
osztalyfotozas.hu
kepesfoto.hu
fotosokkozt.hu
fotomaraton.hu
bodrogifoto.hu
dronlegifoto.hu
baranyaifoto.hu
tatalegifoto.hu
portfolio-fotozas-noknek.hu
foto-kopter.hu
sleskuvofotozas.hu
markafoto.hu
ufoto.hu
creativefotozas.hu
dora-foto.hu
mobilfoto.hu
mobilfotozas.hu
fototrade.hu
negylabufotozas.hu
fotokonyvet.hu
iskolafotozas.hu
fotobudaors.hu
fotozone.hu
fotokonyvkeszites.hu
budaorsifoto.hu
fotohouse.hu
elsobabafotok.hu
fotocsempek.hu
bodofoto.hu
fotopiknik.hu
fotopeterszabo.hu