Mennyibe kerül egy esküvő?

2015 óta készítem el minden évben a felmérést esküvői szolgáltatók körében, hogy mennyibe kerül egy esküvői szolgáltató, mik az esküvői szolgáltató árak.

Mivel egyre több egymásnak ellentmondó hír jelenik meg a különböző médiumokban az árak tekintetében és saját tapasztalatom is az, hogy néhány szolgáltató esetében más a kirakat és más a valóság, én is nagyon kíváncsi lettem, mi a jelenlegi helyzet, tényleg 8 000 000 Ft-ba kerül ma egy esküvő megszervezése?

Talán a legautentikusabb adatforrások ebben a tekintetben maguk az ifjú házasulandók, menyasszonyok, vőlegények. Összedobtam hát egy elég kezdetleges adatlapot, amivel a legfőbb adatokat be tudtam kérni. A válaszok megadása önkéntes és anonim volt és kizárólag facebook menyasszonyi csoportok tagjait kértem meg a kérdőív kitöltésére.

Természetesen ahogy az várható volt, a közzététel után sok sok javaslatot kaptam, amit ezúton is nagyon köszönök és a következő kutatásba már mindenképp be fogom építeni.

Voltak viszont olyan számadatok, amit szándékosan nem kértem be, mivel talán a legösszetettebb árazással rendelkeznek minden szolgáltatási ág között, ez pedig maga a helyszín ami a legnagyobb tétel a legtöbb költségvetésben. Bekértem viszont majdnem minden más adatot és a végösszeget. Ennek a kettőnek a különbözete maga a helyszín díja. Beleértve a terembérletet, az ital és étel csomagot, a dugódíjat meg a klíma díját is, egyszóval mindent. Ezen utolsó mondatom részletességéből szerintem megértitek, miért nem bontottam alá az összes lehetséges szolgáltatást ilyen paraméterekre. Vélhetően amint megláttátok volna az űrlapot, azonnal be is zártátok volna. Másfelől sajnos kicsit szkeptikus is voltam mint minden „első” dolog esetében. Nem voltam benne biztos, hogy kellő számú pár fogja megadni a kért adatokat, kellő számú ahhoz, hogy abból statisztikai következtetéseket lehessen levonni.

Azt gondolom, valahol a végeredmény a két opció között lett. (végeredmény, mivel ma már csak 3 kitöltés érkezett) Elegendő ahhoz, hogy egy közelítő átlagot számoljak belőle, pár összefüggést feltételezzek és ezeket megosszam veletek, de pl. nem lett elegendő ahhoz, hogy mindezt pl.: megyékre bontva elemezzem. Nagyon remélem, hogy jövőre már lényegesen nagyobb lelkesedéssel ugrik neki majd mindenki és évről évre egyre több kitöltőt érünk majd el.

Nagyon érdekes volt látni, hogy mik azok a tényezők, ahol spórolnak a párok. Előre is elnézést kérek mindenkitől, senkit nem akarok megsérteni és nem akarom minősíteni a döntését, az értékrendjét, én kizárólag a számokat elemzem és azt írom le, amit azokból látok.

Kezdjük azokkal a számokkal, amiket talán mindenki a legjobban vár (tudom, ezt a végére kellene tenni, hogy mindenki végigolvassa a cikket 🙂 de inkább itt az elején lelövöm a poént.

Egy átlag esküvő költsége 2023-ban 4 000 000 Ft és ebbe benne van a 200 fős lagzitól a 2 tanús és a 10 fős ebédes esküvő is. 1 vendégre eső átlagos költség pedig 50 000 Ft ami budapesti viszonylatban 60 000 Ft. Egy átlagos lagzi létszáma pedig a szolgáltatókkal együtt kb. 80 fő.

Vannak viszont egyéb izgalmas dolgok, amiket kiolvasni véltem az általatok megadott számadatokból.

A válaszadók között pl. 4x annyian döntöttek úgy, hogy nem költenek gyűrűre, mint ahányan a ruhán spóroltak, de még a fotóshoz képest is kétszeres az arány, azaz kimondhatjuk, hogy az egyetlen tétel ami nélkül nincs esküvő az a ruha 🙂 megvizsgáltam 3 MFt végösszeg alatt és felett is pár szolgáltatási ágat és ez volt az a tétel, ahol szinte mindegy volt az esküvő teljes költségvetése, a szám közel azonos volt, 97.5% illetve 97.2% (érdekesség, hogy 3 MFt felett volt 0.3%-kal magasabb azok aránya akik erre nem költöttek, de ez lehet szimplán a nem elegendő adatból eredő hibaszázalék)

Másik izgalmas dolog ami ebből származtatható, hogy vélhetően a lánykérés utáni első dolgok egyike a ruha bérlés / vásárlás. Ezt a következtetést abból vontam le, hogy bár csupán pár órát van „használatban”, a helyszínt leszámítva a legtöbbet erre költenek a párok. Az esküvő teljes költségvetésének több, mint 11%-át! (itt is és a következő tételeknél is csak azon esküvőket vizsgálva, ahol az adott költség felmerült) összegszerűen 257 eFt volt az átlag ár és egyben itt volt a legnagyobb szélsőséges érték, gyakorlatilag a pár 10 000 Ft-tól az 1 MFt-os ruhákig minden előfordult.

Ugyan nem számoltam bele az esküvői költségvetésbe, sejtésem szerint ti se, a jegygyűrűt. Amire a 2. legnagyobb összeget költitek, a lagzi árának 7.31%-át, 233eFt-ot. Itt is majdnem olyan nagy volt a szélsőség mint ruhák esetén, az 1-2000Ft-tól közel 7 számjegyig minden előfordult.

Szintén érdekes volt szétbontani a válaszokat költségvetés szerint. Egy lélektani 3 MFt-os határt húztam meg és az alatta illetve felette lévő esküvőket vizsgálva az egyik nagy vesztes a filmes szakma. 3 MFt alatt 7.5%, 3 MFt felett 66% azon esküvők aránya ahol hívnak mozgókép rögzítőt.

Szintén meglepő volt számomra a zenei szolgáltatón történő spórolás. Míg 3 MFt feletti sávban csupán az esküvők 5%-a az, ahol a pár nem költött erre, addíg a 3 MFt alatti sávban ez 35%! Tudom, azt mondtam, nem fogom minősíteni a döntéseteket, higgyétek el, dj spotify, dj youtube, dj mp3 már nagyon sok negatív review-t kapott és bár elsőre jó ötletnek tűnhet, még sosem voltam olyan esküvőn, ahol jól működött volna.

Sokkal nagyobb meglepetés volt számomra, hogy mind fotó, mind film tekintetében teljes mértékben hiányzott a prémium szegmens. Egyetlen válasznál egyetlen fotós került be az 500 eFt feletti sávba, filmesek közül pedig egy se. Ennél jelentősebb mértékben szerepeltek a nagyon lowbudget kategória szereplői pár 10 eFt-50 eFt áraikkal. A miértre nem találtam választ, de nem is szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Ami még feltűnt, hogy ezzel párhuzamosan a saját szolgáltatói felmérésem és az itt kialakult átlag között is jelentős eltérés látható, de ez a kérdés feltételéből is adódhat. Ott azt kérdeztem, hogy egy átlagos egész napos esküvő mennyibe kerül, itt pedig az épp adott esküvőt szervező pár adott szolgáltatóra költött összegét kérdeztem. Vélhetően az esküvők között nagyon sok olyan szerepelt, mely nem egész napos, így ezzel is jelentős mértékben csökkentették az átlagot. Fotós esetén ez 220 eFt (a teljes költségvetés 5.97%-a), filmeseknél pedig 243 eFt (a teljes költségvetés 4.8%-a) természetesen ahogy korábban írtam csak azoknál az esküvőknél értelmezve a %-os értéket, ahol volt olyan típusú szolgáltató. Érdekesség, hogy pár éve olvastam egy amerikai felmérést, ahol a fotósra szánt keret a teljes budget 10%-a volt.

Válaszaitok alapján a költségek sorrendje valahogy így néz ki:

  1. Helyszín
  2. Ruha
  3. Gyűrű
  4. Dekor
  5. Zene
  6. Film
  7. Fotó
  8. Ceremóniamester
  9. Vőfély
  10. Smink+ Haj

A többi tétel sajnos nem volt értékelhető az elemzéshez. Meghívók esetében volt talán érdekesség, hogy bár sokan azt írtátok, hogy canva meg csak a nyomtatás került pénzbe, stb. összegszerűen nem volt jelentős eltérés, pár 10eFt – 100eFt közötti tételeket jelentett szinte mindenkinél akár maga csinálta akár mással csináltatta.

Nagyon bízom benne, hogy a következő hasonló kutatásba még többen fogtok becsatlakozni és így egy jóval átfogóbb és mélyebb elemzést lehet majd készíteni, amit egy jó pár új kérdéssel fogok kiegészíteni ezt más most látom.

Nagyon szépen köszönöm a türelmét minden kitöltőnek és sok boldogságot kívánok nektek! Azoknak, akiknek még előttük van az esküvő csak egy tanács: aznap már ne idegeskedjetek, engedjetek el mindent és éljétek meg a nagy napotokat!

Az oktató anyagokat, statisztikákat, teszteket minden esetben külső támogatás és megbízás nélkül készítem, azok legfeljebb annyira részrehajlóak amennyire én szubjektív vagyok 🙂

Ha szeretnéd támogatni a munkámat, hívj meg egy virtuális kávéra! (klikk a linkre)