Sokszor elgondolkodtam rajta, milyen nehéz lehet a pároknak egy esküvőt megszervezni. Főleg azoknak, akik ehhez nem egy profi esküvő szervezőt vesznek igénybe. Nekik legtöbbször az életük első, és reményeik szerint az utolsó esküvőjük, amit szeretnének a lehető legtökéletesebben megszervezni, hogy a nagy nap olyan csodálatos legyen mint álmaikban.

Majd ahogy haladnak előre a szervezésben kerülnek elő olyan kérdések, hogy mi az a ceremóniamester és miben különbözik egy vőfély-től, DJ vagy zenekar, mi az a cinematográfus és miben más, mint a videós, nameg a klasszikus, a rólam nem lehet jó képet csinálni. Biztos a fotós is csak a szép párok képeit teszi ki a weblapjára és azért olyan jók a képek, de hogy lesz rólunk szép kép, mi nem tudunk pózolni, mi nem vagyunk modellek. Mitől sokkal drágább az egyik esküvői fotós, mint a másik?

Ha minden kérdésre nem is tudok (nem is szeretnék) választ adni, ezzel a rövid kis cikkel szeretnék betekintést adni a leendő párok részére, hogy dolgozunk mi, hogy zajlik egy átlagos esküvői fotózás velünk. A megszokottól eltérően ebben az írásban inkább a képek beszélnek majd, de igyekszem pár mondatban rövid kommentet is fűzni mindegyikhez.

005-Vica_es_Mate_eskuvo-werk

Ideális esetben profi ceremóniamester vagy vőfély van jelen az esküvő napján és segíti többek között az esküvői fotóst. Amennyiben Ő jól végzi a munkáját, a nap végére nem megy el a hangom. Pontosan tájékoztatja a társ szolgáltatókat, mikor milyen esemény várható, kinek milyen feladata lehet azzal kapcsolatosan. Így többek között segít a násznép irányításában is, mely fontos ha olyan csoportképet szeretne kapni a pár, melyen minden vendég szerepel és jól látható. Nagyobb tömeg esetén ez egy komoly kihívás. Sokat segít, ha a képet nem a vendégekkel egy magasságból, hanem valamivel magasabbról készítem. Erre minden helyszínen találok megfelelő alkalmatosságot, itt pl egy masszív széket, de ha szükséges fára mászok, korláton állok, stb. Természetesen mivel mást lát a CM és mást az esküvő fotós, így a kép elkészítése előtt ha szükséges még mutogatással, kérésekkel én is szoktam alakítani a felálláson. Itt pl arra kérem a vendégeket, kicsit próbáljanak meg közelebb menni egymáshoz. Fontos tudni, hogy képen az emberek közötti távolságok gyakran nagyobbnak tűnnek, mint a valóságban.

006-Vica_es_Mate_eskuvo-werk

Esküvői fotózások során a kisebb, pár fős csoportképek esetében is szoktunk a hagyományostól eltérő kreatív beállításokat készíteni. Ilyenkor a gyorsabb, pörgősebb munkamenet miatt legtöbbször egyenként igazítok meg mindenkit és állítom be őket úgy, hogy végeredményként egy ütős, jó kép készülhessen.

012-Vica_es_Mate_eskuvo-werk

A párok ugye legritkábban profi modellek akik mindenféle instrukció nélkül tudnák, mit kell csinálni. Egy jó kép minden apró részlete fontos. A kezek, ujjak tartása, a fények az arcon stb. A kicsit jobbra, kicsit balra vezényszavak gyakran nem vezetnek gyors megoldáshoz, sokkal célravezetőbb, ha segítek beállítani ezeket úgy, hogy a képen mégis spontánnak, amolyan elkapott szerelmes képnek tűnjön.

011-Vica_es_Mate_eskuvo-werk

A fotózásokat sosem tervezzük meg előre, sosem minták alapján dolgozunk. Minden a helyszínen dől el, ott alakulnak ki a képek. Ha látok vagy találok valami érdekeset akkor azt felhasználom a képhez. Volt, hogy ehhez a mozdony vezetőt kellett leszállítani a vonatról vagy épp locsoló kocsit eltéríteni, itt elegendő volt a gyerekektől kölcsönkérni a buborék fújót.

010-Vica_es_Mate_eskuvo-werk

Ahogy mondani szokták, egy képért mindent. Amíg a csoportképek esetén valami magaslatot keresek, úgy gyakran egy jó beállított kép esetében a „béka perspektíva” ad olyan nézőpontot, mely valamiért különlegessé teszi a képet. Ilyen esetben természetesen jó ha van az embernek egy asszisztense aki ezeket az „érdekes” helyzeteket megörökíti 🙂

027-Vica_es_Mate_eskuvo-werk

Ugyanez igaz az asszisztensemre is, aki öltözékét hasonlóan nem kímélve örökíti meg a legapróbb részleteket.