blog

Viltrox NF-E1 Nikon – Sony konverter

Hozzávetőleg fél éve már, hogy megléptem a Nikonról Sonyra váltást, de egészen pár nappal ezelőttig irigyeltem a Canonosokat. Ha nem is natív élmény, de nekik lehetőségük volt és van két lépcsőben meglépni ezt az átállást köszönhetően a Sigma MC-11 Canon – Sony konverternek. Sajnos fél évvel ezelőtt ilyenről még csak pletyka szinten hallottam Nikonra és az se hazai forrásból, hanem ebay és társai. Mivel nem egy 5 000 Ft-os közgyűrűről beszélünk ami ha nem érkezik meg, legfeljebb kicsit mérgesek leszünk de talán senki nem dől kardjába, hanem egy olyan eszköz, ami kommunikál mind a Sony fényképezővel, mind pedig a Nikon bajonettes objektívekkel. Így nagyon nem mindegy, mit tekerünk a gépünkre.

Pár napja egy kedves ismerősömtől kaptam kölcsön tesztelésre egy a címben is említett Viltrox NF-E1 Nikon – Sony konvertert. Bevallom őszintén, nem sok reménnyel vágtam bele a tesztelésbe, de adtam neki egy esélyt. Mivel a családban van még egy Nikon D750 pár objektívvel, így azokat használtam fel a tesztre. Sajnos a meglévő obik közül egy mindjárt ki is esett, a régi 60-as makró sajnos még kardános, azt pedig nem kezeli a konverter, de maradt még a Nikon 85 1.8G illetve egy Tamron 24-70 2.8 VC. Mindkettő elég népszerű és gyakori objektív, így a teszt talán általánosságban is mértékadó lehet a többi lencsét illetően.

Mivel szerettem volna összehasonlítani a konverteres és a natív lencsék teljesítményét, így az általános jellegű valós környezetben való próbálgatás helyett bevonultam a műterembe és ott állítottam fel egy tesztkörnyezetet. A cél kizárólag az AF teljesítmény és a rajzolat vizsgálata volt.

A teszthez egy fókusz beállításhoz is készült Spyder Lenscal eszközt használtam, amire azonos távolságból, azonos körülmények között állítottam élességet mindkét Nikon objektívvel valamint az összehasonlítás érdekében a Sony FE 85 1.8 lencséjével.

A Nikonok esetében közel pont illetve végtelen felé eltekert állásból kezdtem a tesztet, majd kis elállítás mellett megismételtem. A konverteres verzió érezhetően lassabb és kicsit darabos a fókuszálás során, de minden esetben talál élességet és pontos. A Sony lencse esetében sajnos nem tudtam azonos módszert alkalmazni, mivel a fókuszgyűrű csak MF illetve DMF módokban működik, AF-S-ben nem, így MF állásban állítottam el az élességet és ezt követően raktam vissza AF-S módba és azonnal nyomtam is az expó gombot.

Minden lencsével készültek tesztképek, melyekre semmiféle filter, vagy effekt nem került, csupán arw-jpg konverzió Lightroomban. Ezek teljes felbontásban elérhetők a cikk alatt.

Sajnos harmadik fényképezőt nem vittem magammal, így a teszt környezetről készült kép mobiltelefonos 🙂

Ami a videóból kimaradt, egy korábbi napon próbálgattam a szemfókuszt, tökéletesen működött mindkét Nikon objektívvel.

Most pedig lássuk a videót (előre szólok, nem vagyok videós 🙂 ), aztán egy rövid összegzés a tapasztaltakról:

 

 

 

 

Amint az a videóból egyértelműen és nagyon hamar kiderül, sokkal lassabb az AF, mint a natív objektívvel. Ezen felül az AF-S és AF-C funkciók érhetők csak el fotózáshoz, videónál pedig sajnos semmi követő fókusz nincs. Ennek ellenére nagyon sajnálom, hogy nem futottam vele össze bő fél évvel ezelőtt, mivel sokkal fájdalommentesebb lett volna a váltás. Elegendő lett volna első körben csak a gépvázakat lecserélni majd szépen apránként a lencséket. Temészetesen egész más teljesítményt nyújt konverterrel mint Sonyval, de átmeneti megoldásnak elfogadható lett volna.

Ami még érdekes volt, hogy Small AF mezőméretet használva a konverter használata során mint ha egy még kisebb egységet tudott volna használni fókuszálásra, mivel a mezőn belül egy kb. negyed akkora méretű kis zöld négyzet jelent meg, amilyen méretet amúgy a Sony gyárilag nem enged beállítani.

Köszönöm a lehetőséget a fotos-ellato.hu-nak aki a konvertert biztosította a teszt idejére. 

Tesztképek

, , , , ,
Előző bejegyzés
Saját konyhás helyszín vagy esküvő catering?
Következő bejegyzés
A DSLR – MILC váltás emberi oldala

Related Posts

Menü