Furcsának tűnhet egy esküvői fotós oldalán egy “szolgáltatásaim” menüpont. Mi lehet benne? Mit csinálhat egy esküvői fotós? Fényképeket készít?

Így is megközelíthetjük a kérdést; de úgy is, hogy a párok jó ideje nem tucattermékeket szeretnének vásárolni, nem egyedileg meghatározott csomagokat választanak, hanem azt szeretnék, hogy a fotós az általuk megálmodott elemekből állítsa össze a kívánt csomagot, és arra szeretnének egyedi árajánlatot kérni.

Ezzel én is teljes mértékben egyetértek; éppen ezért ezen az oldalon azokat a szolgáltatási elemeket írom le, és fűzök hozzájuk némi magyarázatot, amikből az esküvőifotós-álomcsomagodat felépítheted.

Szeretném, ha ezekből a szolgáltatási elemekből összeállítanád a számodra ideális “csomagot”, és megírnád nekem, hogy ez számodra milyen összeget érne meg – abban a minőségben, ahogy azt az oldalamon láthatod. Ez nagy segítség lenne egy számotokra is elfogadható testre szabott ajánlat elkészítéséhez.

Az Ajánlatkérés oldalamon könnyedén összeállíthatod ezt a csomagot.

Jegyesfotózás

A jegyesfotózás – vagy másnéven e-session – egy remek alkalom arra, hogy megismerhessétek a fotós személyiségét, felszerelését, munkastílusát. Nagyon sokan keresnek meg azzal, hogy Őket még sosem fotózta profi fotós, nem tudják, mit kell tenni, mit vegyenek fel. Félnek a pózolástól, az erőltetett és előnytelen képektől. Emiatt tele vannak feszültséggel, ami bizony a képeken is azonnal megjelenne.

A jegyesfotózás az az esemény, amikor ezek a félelmek a fotós és a pár egymásra hangolódásának köszönhetően maradéktalanul szertefoszlanak. Egy jegyesfotózás a valóságban nem más, mint egy vidám kirándulás, ahol önfeledt pillanataitokat egy fotós örökíti meg. Ezt követően az esküvőre már sokkal nyugodtabban fogtok készülni, biztosak lesztek benne, hogy csodás, élettel teli képek fognak születni minden fontos pillanatról.

Kreatív fotózás

Tartalmilag majdnem azonos a jegyesfotózással, csupán itt nem hétköznapi viseletben vagytok, hanem csodaszép esküvői ruhakölteményekben. Ha csupán ez számítana, akkor nem is vettem volna külön szolgáltatási dobozba ezt. A kreatív fotózást, hacsak lehet és a pár nyitott rá, mindenképp külön napra szeretem tenni.

Ennek számtalan oka van, melyek mindegyike hozzáad egy kicsit a végeredményhez.

Megfelelő napszak kiválasztása: egy esküvőn bármennyire is szeretnénk ideális fények mellett fotózni, amikor ez az időpont van, akkor legtöbbször épp a vacsorát fogyasztja mindenki. Képeket készíteni bármikor lehet, de szép képeket csak szép fények mellett. Erről bővebben írok itt.

Megfelelő helyszín: az esküvők helyszínének kiválasztása során a legutolsó szempont, hogy képeken jól nézzen ki. Így a fotózás során el kell jutni a kiszemelt helyszínre, majd vissza. Ez felesleges időt vesz el a fotózásból, és a lehetőségeket is jelentősen bekorlátozza.

Megfelelő lelkiállapot: “de aznap van csak meg az az érzés”. Igen, ez a legfőbb gond 🙂 ez az érzés az idegesség, a szorongás, a pánik, az öröm, a szerelem – így együtt. Nekünk ebből csak az utolsó kettőre van szükségünk, azok pedig másnapra nem szoktak elmúlni 🙂

Ha a fentiekkel ti is tudtok azonosulni, akkor a kreatív fotózásra – babonától függően – az esküvő előtt vagy után is sor kerülhet, egy közösen megbeszélt helyszínen vagy akár több helyszínen. Évszaktól és helyszíntől függően kiválasztjuk a legjobb időpontot, és biztosak lehettek benne, hogy sokkal szebb kreatív fotók fognak születni, mint az esküvő napján, a déli napsütésben.

Esküvői fotózás

Ahogy a nevében is rejlik, ez a szolgáltatás a nagy nap megörökítéséről szól. Nem szükséges külön részletezni az egyes eseményeket, számomra csupán két paraméter fontos: az érkezési időpont (és persze helyszín) valamint a rendelkezésreállási időtartam. Azt csupán Ti tudjátok eldönteni, az esküvő mely fázisába csatlakozzak be, és mikortól nem szeretnétek, ha képek készülnének. Leggyakrabban a sminkes-fodrásszal együtt érkezek, és a menyecsketánc után távozok – de ez páronként eltérő lehet. Egyre gyakoribbak a kis esküvők, ahol nincsen lakodalom, de az is megeshet, hogy az esemény 3 napig tart.

Same day slideshow

Változnak az idők, a korábban divatos baba- és gyerekkori képek vetítése helyett a párok egyre gyakrabban olyan jellegű vetítéseket kérnek, melyeket a násznép is jobban értékel. Ilyen pl. a same day slideshow, ami az aznapi képekből készült összeállítást jelenti. Ez a gyakorlatban vagy a vacsora után, vagy a tortánál kerül levetítésre, és a megérkezésem pillanatától kezdve minden eseményt tartalmaz, hozzávetőleg 5 percben. Egyedi kérés esetén, ha az esküvőt megelőzően volt jegyes vagy kreatív fotózás, azok képei is belekerülhetnek ebbe az összeállításba. A szolgáltatáshoz a szükséges számítógépet és színhelyes projektort én biztosítom, a vetítővásznat a helyszínnek vagy a párnak kell biztosítania.

Képek átadása

Az esküvői fotózás során digitális nyersanyag készül. Az esküvőt követően ezek közül kerülnek kiválasztásra azok, amiket egyesével utómunkázok, szükséges mértékben retusálok. A válogatásnál kizárólag az előnytelen, illetve az ismétlődő képeket zárom ki, minden egyéb kép átadásra kerül. A végeredmény egy, – azaz sok száz – nagy felbontású JPG formátumú kép, melynek átadása az alábbi módon történhet:

Online: webes galéria rendszeren keresztül zárt, nem nyilvános link segítségével

Elegáns fa pendriveon

Valamint két prémium terméken, melyek az USB box illetve a Luxus Photobox.

Fotóalbum

A fotóalbum az a termék, melyben legalább akkora eltérések vannak, mint a fotósok között. 2013. óta kizárólag egy olasz alapanyagokkal dolgozó, világszínvonalú nemzetközi cég albumait adom a párjaimnak. Ez az a termék, amit legalább egyszer érdemes személyesen is megnézni. Árakban ugyanis a hagyományos bevásárlóközpontokban is elérhető fotókönyvek, és ezen “fine art” albumok között hozzávetőleg egy nagyságrend eltérés van – minőségben viszont annál sokkal több. Ezt azonban én magam sem tudtam elképzelni, mindaddig, amíg ki nem mentem személyesen a gyártó cég telephelyére, és kezembe nem vettem ezeket az albumkölteményeket.

Az egyik esküvős párom ezeket a sorokat írta, miután átadtam neki az esküvői albumukat:

“Napok óta beszéltünk róla, hogy vajon mikorra készül el, mikor kapjuk meg????
És itt van, óvatosan nyitom a dobozt és már a borító is gyönyörű, felnyitom és mint ha egy varázskönyv lenne… életre kelnek újra a pillanatok, érzések, gondolatok…. a nap eseményei.
Újra benne vagyok: fodrász, smink… jaj, még vasalni kell, nyomtatni a menü kártyákat, hol a doboz az ültető kártyákkal… beleborzongok az érzésbe.
Lapozok… könnyes lesz a szemem, mint akkor ott, amikor megláttam a termet, olyan volt és a képeken is olyan, mint amilyet szerettem volna, gyönyörű…
Lapozok… veszem a ruhám, nevetgélünk, mennyire kell meghúzni hátul, hogy túléljem ☺  nyaklánc, fülbevaló a helyén, emlékszem Gábor igyekszik jó fényekkel, jó szögből, közben az járt a fejembe, hogy én mennyire nem bírom a fotózást…. 😉
Lapozok… Nincs a fotókon, de Feri egyik barátja kísért ki Édesapámhoz, közben nevettetett, kedves emlék az is…. megyek Édesapám oldalán, boldog Ő is, kihúzza magát…  ☺
Lapozok…. HOL A FERI?????? Megígérte, ma nem lesz tréfa, ma tényleg nem…. de akkor hova tűnt, „senki” sem tudja, Édesapám elüti egy: „Na, a nyakamon maradsz” tréfával… Hosszú időnek tűnik, de egyszer csak valaki azt mondja: „Az ott nem a Feri?” És tényleg, lovon jön… MEGLEPETÉS ☺
Lapozok… Anyakönyvvezető, igenek, aláírások, könnyek, gyűrűk, csókok, homokceremónia, koccintás…
Libabőrös vagyok, lapozok…. csokordobás, közös fotók… jaj, Istenem de szépek a gyerekek….
Lapozok…. lagzizunk, mindenki mosolyog, táncolunk, énekelünk (menjünk bulizni hangulatom támad…) ☺
Lapozok… torta, marcipánok, melegség önt el, szerencsésnek érzem magam.
Lapozok… fotók rólunk, jól mutatunk, emlékszem a kukoricásra… nem volt kényelmes ☺
Becsukom a könyvet, visszateszem a dobozába és tudom, hogy holnap, vagy lehet, hogy még ma újra megnézem…

1 vagy 2 fotós

Több szem többet lát. Igaz ez a mondás az esküvőn is. Vannak olyan események, melyek képeken egyszerre több irányból is fontosak lehetnek, de egy fotós egyszerre nem tud két helyen lenni. Érdekes lehet ez az első pillantásnál, ahol nem csupán a vőlegény reakciója lehet fontos, de a menyasszonyé is; egy templomi bevonulás, ahol egyik fotós a karzatról, másik pedig szemből tudja megörökíteni az eseményeket; egy készülődés, amikor a vőlegény és a menyasszony külön helyszínen, de egy időben öltözködik… De ezen kívül is számtalan olyan esemény van, ahol a két fotós egy színesebb, változatosabb képanyagot tud készíteni, mint az, aki egyedül dolgozik. Mindkét esetben maradéktalanul meg lesz örökítve a nagy nap minden fontos pillanata, de elvitathatatlan, hogy több szem többet lát.

Útiköltség

Kicsit kilóg a sorból az útiköltség, de sajnos ez is része a napi munkámnak. Mégpedig olyan része, amit nem igazán lehet kihagyni. Nagyon sokan az útiköltséget az üzemanyag költséggel azonosítják, és így egy jelentéktelen összeget kapnak. Sajnos azonban ez az összeg nagyjából harmada annak, amennyibe az út valójában kerül. Pár éve kiszámoltam tételesen, mennyibe kerül 1 megtett km a kocsival és akkor 78Ft-ot kaptam. Ebben az összegben benne van a pályadíjaktól kezdve a biztosításokon át a gépjármű amortizációja, szervízköltsége, és minden olyan tétel, ami egy autó üzemeltetéséhez szükséges, és leosztható megtett km-re. Nincs azonban benne annak a díja, aki vezeti ezt az autót, aki jelen esetben én vagyok. A kalkulációknál a távolságot Budapest 0km pontjától számolom.

Fénytechnika

Ahogy a fényképezés nevében is benne található, a képekhez fény kell. Korábban írtam már a kreatív fotózásnál a fények fontosságáról, ahova ha csak lehet, szeretem a természet fényeit felhasználni, esetleg kiigazítani azt szükség szerint, melyhez egy kisebb mobil műterem áll a rendelkezésemre, amit mindenhova magammal viszek. Ennek szükségessége fel sem merülhet, ez a “kis” bőrönd a fotós felszerelés része. Az esküvők napja azonban nem csak a szertartásokból és a kreatív fotózásból áll. Jelentős szerepet kap a lagzi, azaz a buli. Menyasszonytánc, menyecsketánc, zene, tánc, szórakozás! Sajnos azonban egyre gyakrabban fordul elő, hogy se a táncterület, sem pedig a háttérben lévő terület nem kap megvilágítást. A pincérek a vendégek kérésére az étterem fényeit lekapcsolják, a zeneszolgáltató pedig csupán annyi fényt biztosít, mely a saját munkájának elvégzéséhez szükséges (lássa a kottát, stb.) Ilyen esetekben a buli képek hangulata bármennyire is szeretném, nem lesz olyan, amilyeneket referenciaként kiteszek az oldalamra. Fontos leszögeznem, hogy ezen szolgáltatás biztosítása egy korrekt zeneszolgáltató (dj / zenekar) esetében az adott létszám és terem mérethez mérten az alap szolgáltatás része, melyet kiegészíthet a dekorációt készítő cég fénytechnikája. Abban az esetben, ha nem vagytok biztosak benne, hogy az adott helyszínen a kiválasztott szolgáltatók mellett ez biztosítva lesz (pl. egy barát, ismerős keveri nektek a zenét szívességből), mindenképp jelezzétek felém. Jelenlegi technika, melyet biztosítani tudok: a tánctér világításához 1db ábravetítős 5 prizmás 100W LED robotlámpa, 4db 150W LED RGB “PAR” lámpa, 2db 30W LED UV “PAR” lámpa, a háttér fényfestéséhez pedig 4db 84W RGBW LED “PAR” lámpa. Természetesen mindehhez a megfelelő számítógépes vezérlés, programozás. A fények fontosságáról és a technikai háttérről itt olvashatsz kicsit bővebben.

Úgy gondolom, ha idáig elolvastad az oldalt, tényleg kíváncsi vagy arra, miben is lehetek a szolgálataitokra a nagy napon. Arra kérlek, az Ajánlatkérés oldalon válaszd ki azokat a szolgáltatásokat, melyekre úgy gondolod, hogy szükségetek van, és a megfelelő adatok megadását követően kattints a Küldés gombra. Az ajánlatkérésekre 1-2 napon belül minden esetben válaszolok. Ha ez nem történt meg, akkor valami hiba csúszott a gépezetbe, és lehet, hogy a válaszom a spam (promóciók) nappában landolt. Amennyiben úgy érzed, nem reagáltam az ajánlatkérésetekre, mindenképp keress telefonon, whatsappon, facebookon vagy bármilyen alternatív csatornán!

A számok nincsenek kőbe vésve – az ajánlat csupán egy kiindulási alap; a végleges számokat – hacsak lehet – szeretem egy személyes találkozó keretein belül egyeztetni, ahol az is kiderül, hogy a tökéletes képekhez szükséges kémia kialakul-e köztetek és köztem, vagy esetleg nem én vagyok számotokra az ideális választás.