blog

Mentsd meg képeidet

Kodak-film-rollValamikor 10-12 évvel ezelőtt egy korszak lezárult és egy új kezdődött helyette. Az analóg filmes világ csillaga elkezdett pislákolni vagy egyre nagyobb sebességgel zuhanni.

Kezdetben még – talán a megszokás miatt – a digitális képeinket is előhívattuk papírkép formájában, de ahogy egyre több és több képet készítettünk és ahogy terjedtek a képmegosztó oldalak, a képek utóélete radikálisan megváltozott. Napjainkban a készített képek többsége a számítógépünkön egy kisebb része pedig az internetes képmegosztókon végzi.

Felgyorsult világunknak ez egy roppant jó megtestesítője. Ezerszám készítjük a digitális hulladékot, melyek megtekintésére épp csak egy pillantást szánunk. Ismerős kipostolt az üzenő falára egy nyaralási albumot benne 1000 képpel. Like az albumra, lássa milyen jó barátok vagyunk, majd minden zajlik tovább, mint ha mi sem történt volna.

_AG82749A másik nagy gond ezzel a változással, hogy míg a könyvespolcot meg a szekrényt elég régóta használják az emberek, az adatmentés, biztonságos adat tárolás fogalmakkal leginkább akkor szembesülnek, amikor először hal meg a számítógépük, melyen az összes addig készült emlékeiket tárolták. Ez pedig egy olyan veszteség, mint amikor leég a házunk és minden személyes holmink odabent maradt, pótolhatatlan.

Ugyanígy járhatnak azok, akik túlságosan bíznak a felhő alapú vagy egyéb képmegosztó, képtár szolgáltatásokban. Volt már rá példa nem is olyan régen, hogy több 10 millió kép egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné vált mert a szolgáltató úgy döntött, megszünteti a szolgáltatást.

Mivel a biztonságos adat tárolásról már korábban elég részletesen írtam így erre most nem is térnék ki. Helyette inkább visszamennék a gyökerekhez.

Bizonyára sokan emlékeznek még a floppy lemezre (igen, a 3d-s mentés ikon) vagy a videó kazettára melyek nem is olyan rég még modern mindennapi dolognak számítottak, mára legfeljebb néhány elvetemült fanatikusnál lelhető fel egy-egy példány belőlük. Hasonló hanyatló ágban van a CD/DVD lemez is, élt 20 évet? kb.

Ehhez képest, ha megkérjük szüleinket, nagyszüleinket mutassanak régi családi képeket, elő fogják tudni venni a szép gondosan beragasztgatott feliratozott képeket tartalmazó albumjaikat, melyben a képek talán már kicsit megfakultak, talán sosem voltak olyan élesek és színesek mint a mai képek, de a mai napig léteznek, megtekintehtőek és vélhetően így lesz ez még pár évtizeden át. Akkor is elő tudják venni és nézegetni a képeket, ha áramszünet van, akkor is, ha nincs wifi és akár magukkal is tudják vinni bárhova.

Természetesen akkoriban még volt egyfajta természetes szelekció, volt egy tekercs filmen 24 / 36 kocka hely, nem lehetett ész nélkül lőni mindenre ami mozog és ami nem. Jól meggondolta a fotós, mi az, amire elhasznál egy kockát a tekercsből. Ennek köszönhetően egy nyaralásról nem 5000 hanem inkább 50 képpel jöttünk haza amit minden gond nélkül bele tudtunk ragasztgatni, csúsztatni méltó helyükre, a fotó albumba.

Ezzel meg is érkeztünk legfőbb mondanivalónkhoz, ha azt szeretnénk, hogy emlékeink biztonságban legyenek és akár a következő nemzedék is bármikor megnézhesse azokat, a képek helyet egy kézzel fogható albumban van.

_AG82880Tudják ezt az album gyártó cégek is. Mára olyan széles a kínálat ilyen téren, hogy ember legyen a talpán, aki kiigazodik közöttük. Van az egyszerű, prospektus minőségű tűzött kis füzettől az aranyozott bőrkötésű fine art albumig minden. Határt legfeljebb a piacismeret és a pénztárca szabhat. Amit nem árt tudni, ha igazán szép és tartós albumot szeretnénk, mindenképp forduljunk profi fotóshoz. Nem azért, mert egyedül nem lennénk képesek esztétikusan, ízlésesen összeállítani egy album oldalt vagy egy komplett albumot, hanem azért, mert azok a cégek, akik igazán szép minőséget tudnak biztosítani (akár elérhető áron is) nem fogadnak megrendelést végfelhasználóktól. Ők csakis a fotósokkal szerződnek le és csakis vele állnak kapcsolatban. Az már egy másik történet, hogy ezen cégek nem is képviseltetik magukat közvetlenül hazánkban, nincs itthoni iroda vagy kirendeltség. Akinek elegendő a gyengébb minőség (nem feltétlenül olcsóbban), ők természetesen saját maguk is intézhetik ezt a folyamatot interneten vagy valamely bevásárló központban található kirendeltségen keresztül.

Hogy kezdjünk neki?

Az első és legfontosabb, hogy válogassuk ki azokat a képeket, amiket az album készítése során fel szeretnénk használni. Saját tapasztalatom az, hogy egy átlagos 20×20 vagy 30x30cm méretű, síkba nyitható album esetén egy dupla oldalra átlag 4-5 kép helyezhető el esztétikusan, így egy 40 oldalas (20 lap) albumhoz 80-100 képre lesz szükség. A válogatásnál minden esetben legyen a képeknél egy fontossági sorrend, mivel amikor az egyes oldalakat állítjuk össze, azokat legtöbbször téma és színvilág alapján tesszük. Ha ennek a követelménynek esetleg 6 kép felel meg és esztétikusan csak 5 fér el, akkor a legkevésbé fontosat vegyük ki.

A tervezést amennyiben nem az album készítő cég saját programjával tesszük nem egyszerű feladat, de megfelelő programok segítségével és természetesen némi esztétikai érzékkel nem lehetetlen. Ha prémium minőségű album estében érdemes annak a fotósnak a segítségét kérni, aki a megrendelést továbbítani fogja a készítő cég felé.

Ezen albumok alkalmasak arra, hogy bármikor elővegyük és kellemes pillanatokat szerezzen rohanó mindennapjainkban.

 

Ha szeretnél segítséget kérni album tervezésben, írj!

, , , ,
Előző bejegyzés
Zsámbéki Romtemplom légi fotók
Következő bejegyzés
A szertartásvezető

Related Posts

Menü