Mint esküvői fotós nap mint nap kapok megkereséseket más szolgáltatóktól, hogy szívesen dolgoznának velem, fotósoktól hogy jöhetnének-e velem esküvőt fotózni. Az egyéb szolgáltatókkal egyszerű a helyzet, csak olyan szolgáltatót ajánlok pároknak, akiknek a munkáját már láttam valamely korábbi esküvőn és tetszett.

A fotós kérdés már sokkal nehezebb. Az esküvői fotózás egy ördögi kör. Ha esküvőket szeretnél fotózni, kell valamit mutatni a pároknak, ami alapján megbíznak benned, szimpatikus vagy nekik, tetszik nekik a stílusod. Ehhez viszont valódi esküvőn készült esküvői fotók kellenek. Workshop képekkel nem is érdemes próbálkozni, mivel a pár jó eséllyel látta már őket valaki másnál aki szintén ott volt veled az előadáson, így garantált a bukás. Szép virágokkal, épületekkel, tájképekkel megint csak nem érdemes próbálkozni, mivel az esküvő fotózás egy egészen más műfaj.

Meg lehet próbálni nagyon alacsony áron, mondjuk útiköltség ellenében megkeresni minden menyasszonynak látszó személyt facebookon, esküvős fórumokon, de több hátulütője is van ennek. Egyik, hogy minél kevesebbet fizet a megrendelő, annál nagyobbak lesznek az elvárások. Az az esküvő, ahol ilyen alacsony áron bíznak meg fotóst, jó eséllyel nem lesz alkalmas referencia anyagnak egy pár szinttel magasabb árfekvésű lagzi megcélzásához, így évről évre apró lépésekben tudod csak feljebb pozicionálni magad. A felszerelésed amortizációját, az egyéb költségeket viszont folyamatosan finanszírozni kell. A családi költségvetés (értsd: feleség, barátnő, stb.) pedig nem fog hosszú távon támogatni egy olyan „szórakozást”, ami nem hozza, hanem viszi a pénzt, mellette nem vagy otthon hétvégén és hétköznap is csak a számítógép előtt ülsz és csinálod a lagzis képek utómunkáját, böngészed a fórumokat, csetelsz a potenciális menyasszonyokkal, vőlegényekkel amellett, hogy a főállásodat is megpróbálod tisztességgel ellátni, hogy legyen miből finanszírozni az indulást. Ez az út is végződhet sikerrel, de hasonló esély van a pároddal történő szakításra és arra is, hogy feladod.

eskuvoi-dekor-640

Ha esküvői fotós szeretnél lenni, a legbiztosabb út az, ahogy évszázadokkal ezelőtt sok mesterségnél működött, elmész „inasnak” valaki olyan mellé, akinek a munkássága számodra szimpatikus, megfelelő mennyiségű megbízással rendelkezik (ha évente 2-3 esküvője van csak, akkor elég sokáig fognak tartani az inas évek) és nem mellesleg hajlandó téged mentorálni.

Az első pont aránylag könnyen teljesíthető, elég sokszínű az esküvő fotós paletta, csupán nézegetni kell weboldalakat, galériákat. A második pontnál már a fotósok nagyobb része kiesik. Köszönhetően annak, hogy nagyon népszerű az esküvői fotózás, egyre többen és többen próbálnak szerencsét, így a piacon történő érvényesülés egyre nehezebb. Ennek köszönhetően a fotósok többsége évente csupán 5-10 legfeljebb 15 esküvői megbízást kap, azon fotósok száma, akik 20-25 vagy akár ennél is több esküvőt fotóznak le évente, már nagyságrendekkel alacsonyabb.

Az igazi probléma mégis az utolsó pont. Azok, akik már elérték azt a szintet, hogy meglegyen az évi 20-25 esküvőjük és természetesen nem az alsó árszegmensben, bizony nem keveset dolgoztak érte. Vélhetően az évek során megtapasztalták milyen az, amikor egy „vigyél el magaddal” jelentkező el sem megy a második esküvőre, épp nem ér rá, vagy ha el is megy, inkább ne tette volna.

kreativ-fotozas-640

Ami kívülről nem látszik, de az első alkalommal bizony nagyon is megtapasztalja az illető tanuló, hogy az esküvő fotózás legtöbbször 10-15 óra folyamatos koncentrálás mellett fizikálisan is megterhelő. Egy esküvő alatt nem ritka, hogy 10-20km-t „sétálunk” csak a lagzi helyszínén (okos alkalmazásoknak köszönhetően párszor megmértem) oldalunkon vagy kezünkben egy esetleg két nem könnyű géppel. Lehasalunk, guggolunk, felmászunk valamire vagy szimplán csak állunk egy helyben mozdulatlanul várva a legjobb pillanatot. Mindeközben figyelünk a párra, a vendégekre, a társszolgáltatókra és természetesen a tereptárgyakra, hogy el ne essünk.

A másik oldalon viszont ott van az, amikor egy tanítvány kitartó, lelkes és valóban azért van melletted, hogy tőled a lehető legtöbbet tanulja. Ott van veled minden alkalommal és pár esküvő után a derítőlap tartásán kívül valós faladatokkal is meg tudod őt bízni (pl. fotózza le a vőlegény öltözködését ha nem egy helyszínen készülődik a pár). Majd valamivel később a fotós rutin mellé meglesz a megfelelő önbizalom is ahhoz, hogy önállóan instruálja a párt egy kreatív fotózáson, saját beállításokat komponáljon és elképzeléseiből fényképeket alkosson.

Innen pedig már egyenes út vezet a saját portfólió kialakításához, az önálló brand építgetéséhez, a saját esküvői fotós árajánlat elkészítéséhez, melyben szívmelengető ilyen sorokat olvasgatni:

eskuvo_fotozas_arajanlat

Sokat gondolkodtam azon, mivel lehet motiválni a jelentkezőket és hogyan lehet kiszűrni azokat, akik csupán a gyors pénzkeresési lehetőséget látják az esküvői fotózásban. Egy év kellett ahhoz, hogy az esküvői fotós mentor program minden tekintetben összeálljon és egy olyan lehetőséget biztosítson pár embernek, mely valóban ösztönző és egyben hasznos is.

Esküvői fotós mentor program

A hagyományos workshopoktól eltérően a mentor program időtartama alatt minden, az esküvői fotózással kapcsolatos kérdésre és problémára választ kapsz. Noha az esküvői fotózás részben technikai sport és bizony gyakran megkívánja a professzionális eszközök használatát, mielőtt feleslegesen elkezdenél felszerelést vásárolni, lehetőséged nyílik arra, hogy valós esküvői körülmények között kipróbálj számtalan objektívet, gépvázat (Sony) és egyéb technikai kiegészítőt. Megtanulhatod ezek helyes használatát, előnyeit, korlátait.

Gyakorlatban megismerheted, az egyes szertartások menetét mind polgári, mind egyházi szertartások esetén. Megismerkedhetsz az ország különböző területein élő szokásokkal valamint mindezek fényképen történő megörökítésével. Honnan lenne ideális fotózni, mit lehet tenni, ha ez nem lehetséges, és mit lehet tenni azért, hogy az adott esemény a legszebben mutasson majd a képen.

Megismerkedhetsz ceremónia mesterekkel, vőfélyekkel, zenekarokkal, dj-kel és minden olyan szolgáltatóval, akik az esküvő napján azon dolgoznak, hogy az ifjú pár nagy napja a lehető legtökéletesebb legyen.

Megtanulod felismerni azokat az apró jeleket, mozzanatokat, melyeket a legtöbb esetben egy megörökítendő pillanat követ. Ezekkel a képekkel olyan portfóliót építhetsz, melyeket senki nem fog tudni lemásolni, utánad csinálni, mert azok a pillanatok megismételhetetlenek.

Megtanulod az emberi anatómiát is figyelembe véve úgy mozgatni, instruálni a párokat, hogy minden pontosan úgy álljon ahogy elképzelted de az elkészült kép mégse legyen erőltetett, beállított hatású.

Gyakorlatban láthatod, mit jelent az esküvői marketing. Milyen eszközeid vannak egy esküvőn további megrendelések szerzésére. Hogyan lehet egy „leves alatt” a komplett aznapi képanyagból egy 5 perces látványos vetítést készíteni.

lagzi-kepek-640

És természetesen egészen biztosan megtapasztalhatod azt is, mi van abban az esetben, ha valami nem a tervek szerint alakul.

A mentor program tartalma:

 • 5/10 esküvőn történő részvételi lehetőség
 • Az épp használaton kívüli technika (Sony) kipróbálása, használata
 • Mentorral azonos étel és ital fogyasztási lehetőség az esküvőn
 • Utazás egyénileg, vagy budapesti indulással és érkezéssel a mentrorral (útiköltség nincs)
 • Képszerkesztő és slideshow készítő alkalmazások megismerése, gyors workflow kialakítása
 • Marketing tanácsadás

Elvárások a mentor programban résztvevőktől:

 • Kis hibaszázalékkal helyesen exponált kép készítésének képessége
 • A kompozíciós szabályok ismerete
 • Saját fullframe DSLR/MILC vagy azzal azonos képi minőséget biztosító egyéb fényképező (Sony előnyben, de nem elvárás) melynek kezelése sötétben sem jelent gondot.
 • 2.8-as vagy annál nagyobb fényerejű objektív park 24-85mm közötti tartomány lefedésével.
 • Legalább 1db rendszer vaku.
 • Laptop vagy külső adathordozó
 • Alkalomhoz illő öltözék, kulturált megjelenés

Az eddig leírtak ha el is térnek más mentor programoktól, lényegi különbség nem sok van. A célom ezzel a mentor programmal ennél sokkal több. Szeretném, ha azon pároknak is tudnék megfelelő fotóst ajánlani, akiket az időpont vagy más miatt én nem tudok elvállalni. A párok, akik ajánlatot kérnek gyakran egy korábbi esküvőn láttak dolgozni vagy valaki ajánlott nekik. Szeretném, ha olyan fotóst vagy fotósokat tudnék magam helyett ajánlani, akiktől ugyanezt megkaphatja az illető saját egyéniségével fűszerezve, akinek mind a munkáját, mind a személyét ismerem és biztos vagyok benne, hogy a pár maximálisan elégedett lesz.

Ha még bizonytalan vagy!

Az, hogy bizonytalan vagy, egy nagyon jó jel! Annak a jele, hogy érzed, ez nem sétagalopp. Nem mindenkinek való az esküvői fotózás, mint munka. Lehet, hogy amit eddig megtudtál róla az nagyon megtetszett és szeretnéd te is élvezni ezeket a szuper dolgokat, de nem kizárt, hogy már az eslő esküvő hatalmas csalódás lenne számodra és egyben a pár számára is. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy belevágtál, tetszik, de érzed, hogy megtorpantál és kellene valaki, akivel átbeszélheted a problémáidat.

Az esküvői fotós mentor program mellett elindítottam az esküvői coach programom is. Ennek keretein belül 10++ éves tapasztalataimat, tudásomat osztom meg veled egy beszélgetés keretében, mely alapján egy jóval teljesebb képed lesz erről a munkáról, szépségeiről, nehézségeiről, előnyeiről és hátrányairól.

Mit tartalmaz az esküvői coach program?

 • 4 óra személyes konzultáció (BP)
 • Személyes találkozót követően 1 évig telefonos tanácsadás (legfeljebb 1 óra össz időtartam)

A személyes találkozó alkalmával tabuktól mentesen átbeszéljük az összes olyan tényezőt, mely az esküvői fotózással kapcsolatban felmerülhet mind emberi, mind technikai oldalon.

Az esküvői coach program díja: 45 000 Ft

 

Jelentkezés a mentor programba:

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Facebook oldal cím (ha van)

  Weboldal cím (ha van)

  Írd le magadról, amit fontosnak gondolsz: